Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyndat kostici z pračky

Od: mopet* odpovědí: 17 změna:
Zdravím, při praní vypadla z manželčiny podprsenky kostice a to tak nešťastně že propadla dirkou v bubnu. Teď když se buben točí tak je slyšet jak jak se ta kostice o nej šuchtlá. Může tam napáchat nějaké škody? Jak ji dostat ven?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomas11*
hodnocení

3x

Také se mi to asi dvakrát stalo , nezbylo mi než vyndat topné těleso a tamtudy kostici ven.Zručnější kutil si s tím poradí , pokud si netroufnete tak kámoš nebo opravář .Přeji zdar.

gumidek*
hodnocení

2x

Sundejte bok pračky a demontujte topnou spirálu. Na spirále povolte matičku na 10 klíč a vyšroubujte ji až na konec závitu a nechte jí tam. Pak stačí na závit zatlačit, aby zajel i s matičkou. Z druhé strany je totiž kus kovu a přitahováním matičky deformuje gumový kus, který se zduje a těsní (je to jako sevřít pás gumy do svěráku). Na tomto principu jsou skoro všechny topné spirály praček.

Díra je dostatečně velká na vytáhnutí kostice. Hlavně jí tam nenechávejte.

ronyx*
hodnocení

2x

Zdravím,
škodu kostice napáchat samozřejmě může, takže pračku odstavit a nepoužívat do vyjmutí kostice.
Výše uváděné rady jsou dobré - někdy se podaří kostici vyjmout otvorem pro topné těleso, někdy odpadním otvorem z vany pračky (po demonáži gumového elementu vedoucího k čerpadlu), při troše štěstí to někdy jde i pomocí vyjmutého žebra v bubnu. Ale už se se taky setkal s případem, kdy se kostice dostala mezi zadní čelo bubnu a zadní čelo vany pračky a pak je každá rada drahá. Nezbývá než demontovat čelní stěnu vany, vyjmout buben a pak teprve dojde k uvolnění kostice a je možnost ji vyjmout. Ale tohle už není nic pro kutily - vyžaduje to speciální nářadí a znalost postupu demontáže a zpětné montáže, aby nedošlo k poškození pračky.

albatros498022*
hodnocení

0x

Každý buben má uvntiř montážní otvor krytý nějakou plastovou krytkou podle typu pračky ten se dá vyndat a tak se dostanete mimo buben pod něj a věc vyndáte

tomas11*

Tak každý buben to opravdu nemá .

marketa*
Mám pračku Indesit a pod buben se mi dostala kostice od podprsenky jak se dostane ven?

junkers*
hodnocení

0x

Prej "šuchtlá" *smich* .Tak možná odchlípnout tu gumu kolem bubnu, a jestli tam bude aspoň trochu mezera tak se kostici snažit vyšťourat nějakým drátem nebo tak. *nevi* Jo a poškodit prádlo může, když trochu vyleze dírou zase během praní ven, tak teda nechci vidět ten masakr.

hodnocení

0x

Kostice umí udělat díru do plastové a plechové vany levou zadní...vytáhnout co nejdřív, jinak e něco zničí...

doktpr365*
hodnocení

0x

Nepíšete o jakou pračku se jedná. Plněná z vrchu se vyndá žebro a otvorem vytáhnout kostici a pak zase žebro zadělat. U pračky plněné předem to půjde vyndáním topného tělesa jak už tady bylo popsáno,to je složitější.

2kedar*
hodnocení

0x

A co to zkusit magnetem.?

hodnocení

0x
Pokud máte dobré nástroje..a dost trpělivosti, jdou kostice vyndat i bez rozebírání pračky.
2x jsem doma z pračky osobně vyndaval kostice také.Pinzeta, chirurgické kleště, čelovka..a mnoho sprostých slov.
Poprvé to trvalo cca 5h, podruhé jsem to již zvládl za 1h.
tomas11*

Tak otvorem pro tělísko na podruhé již za půl hoďky .Pár šroubků z krytu pračky . jedna matička na tělísku a zpět.A to jsem už dlouho v důchodovém věku , a při ohýbání mi vadí pupek.

Zdarec.

mopet*
hodnocení

Tak kostice už je venku. Nejprve jsem to zkusil zepředu přes gumu, ani náhodou je tam tak necelý centimetr a ještě nějak dolu a dozadu. Tak jsem teda šel po té topné spirále. Vytáhnout šla celkem dobře, posvítil jsem do díry a byla tam. Tak pěkně drátek s háčkem, chvilka šprtání a byla venku.

Tímto děkuji všem radilům, poradcům a rádcům.

Mimochodem velmi mě překvapilo kolik se nasbíralo za dva roky na topnem tělísku vodního kamene. Trochu jsem ho oloupal prsty (snad se to může).

solenza*

Ano může a není to jen vodní kámen ale také zbytky prášku.

tomas11*

Tak díky za zprávu.:), :)

gumidek*

Udělejte v rychlovarné konvici čistý ocet (uveďte do varu). Bacha ke konci pění. Někam přelejte a spirálu do něj ponořte.

Vařící ocet má rychlejší reakci a kámen vyšumí. Na hrubo jde i Fixinela. S čistou spirálou spotřebujete méně el. energie :).

Preventivně tak jednou za měsíc nalejte ocet do pračky tak 2 litry a udělejte vyvářku na 95°C (bez prádla pochopitelně).

doplněno 17.11.14 23:27:

Tělíska jsou měděná, popř. niklovaná.

Pokud to nebyl vodní kámen, ale produkt koroze, tak Vám to tělísko brzy odejde !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]