Nejste přihlášen/a.
Sundejte bok pračky a demontujte topnou spirálu. Na spirále povolte matičku na 10 klíč a vyšroubujte ji až na konec závitu a nechte jí tam. Pak stačí na závit zatlačit, aby zajel i s matičkou. Z druhé strany je totiž kus kovu a přitahováním matičky deformuje gumový kus, který se zduje a těsní (je to jako sevřít pás gumy do svěráku). Na tomto principu jsou skoro všechny topné spirály praček.
Díra je dostatečně velká na vytáhnutí kostice. Hlavně jí tam nenechávejte.
Zdravím,
škodu kostice napáchat samozřejmě může, takže pračku odstavit a nepoužívat do vyjmutí kostice.
Výše uváděné rady jsou dobré - někdy se podaří kostici vyjmout otvorem pro topné těleso, někdy odpadním otvorem z vany pračky (po demonáži gumového elementu vedoucího k čerpadlu), při troše štěstí to někdy jde i pomocí vyjmutého žebra v bubnu. Ale už se se taky setkal s případem, kdy se kostice dostala mezi zadní čelo bubnu a zadní čelo vany pračky a pak je každá rada drahá. Nezbývá než demontovat čelní stěnu vany, vyjmout buben a pak teprve dojde k uvolnění kostice a je možnost ji vyjmout. Ale tohle už není nic pro kutily - vyžaduje to speciální nářadí a znalost postupu demontáže a zpětné montáže, aby nedošlo k poškození pračky.
Tak kostice už je venku. Nejprve jsem to zkusil zepředu přes gumu, ani náhodou je tam tak necelý centimetr a ještě nějak dolu a dozadu. Tak jsem teda šel po té topné spirále. Vytáhnout šla celkem dobře, posvítil jsem do díry a byla tam. Tak pěkně drátek s háčkem, chvilka šprtání a byla venku.
Tímto děkuji všem radilům, poradcům a rádcům.
Mimochodem velmi mě překvapilo kolik se nasbíralo za dva roky na topnem tělísku vodního kamene. Trochu jsem ho oloupal prsty (snad se to může).
Udělejte v rychlovarné konvici čistý ocet (uveďte do varu). Bacha ke konci pění. Někam přelejte a spirálu do něj ponořte.
Vařící ocet má rychlejší reakci a kámen vyšumí. Na hrubo jde i Fixinela. S čistou spirálou spotřebujete méně el. energie .
Preventivně tak jednou za měsíc nalejte ocet do pračky tak 2 litry a udělejte vyvářku na 95°C (bez prádla pochopitelně).
doplněno 17.11.14 23:27:Tělíska jsou měděná, popř. niklovaná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.