Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, včera jsem potřeboval provrtat příčku, potom co bylo dokonáno jsem si všiml, že jsem vrtákem "ohobloval" kabel co vedl jen těsně vedle, s největší pravděpodobností jsem vrtákem z kabelu odstranil část jak vnější izolace, tak té co je na samotných vodičích, ale nespadl žádný jistič, všechny spotřebiče jsem odzkoušel a vše funguje, díru jsem z obou stran zatmelil, a zatím tak ponechal. Lze to takto nechat nebo to bude třeba odhalit a kabel opravit? Předem děkuji za odpověď.
Měl jste použít vadasku a otestovat, zda ta isolace izoluje... jakou barvu měl ten postižený oholený vodič?
pokud byla modrá a nebo zelenožlutá, a nešlo to přímo na kov, aby se zeslabil, tak budiž
pokud byste oholil Fázový vodič, a zeď byla vlhká, A ta izolace by nedržela, tak snadno dostanete ránu, padal by chránič, je to životu nebezpečné. Nebyl dobrý nápad to hned za patlat nějakým tmelem
Ten kabel byl až v nějaké hloubce deseti centimetrů cca, vadaskou bych se tam dostal v případě až bych odkryl více zdiva jedině. Ránu jsem pak dostal :D , protože než jsem pohledově zjistil, že je kabel trefený, tak jsem vyvrtanou dírou protáhl kovovou tyč abych k ní na jejím konci uvázal nový kabel kvůli kterému jsem díru vrtal a protáhl ho zpět, ale i potom co jsem dotal ránu nevypadl žádný jistič ani chránič,není to zvláštní?
Tak to je špatný, to znamená, že jste možná oholil izolaci fázového vodiče. Pokud tedy ta rána byla silnější.
Tak je to mohla být slabá rána od statické elektřiny naIndukované, kdoví... pokud to bylo vedení do zásuvky je v zásuvce nebylo nic připojeno, tak se snadno naindukuje i na N... Nebo naopak něco bylo připojeno
V obou případech nemusí dojít k vypadnutí jističe, to by se stalo pouze v případě zkratu.
Udělejte pokus: Provovlhčete pořádně tu zeď pořádně z obou stran a vadaskou anebo i šroubovákem s diodou testujte 3 x denně zeď a ten Svorník,.. A to až do úplného vyschnutí třeba 3- 4 dny po sobě (samozřejmě všechny v okolí informovat, aby se k tomu nepřibližovali, nejlépe vylepit ceduli)
Je to sice prasárna, ale pokud to děláte na svém, chcete zabít sebe... tak prosím
jestliže se to i slabě rozsvítí, tak předělat...
jestliže se zkoušečka nerozsvítí, no tak můžete doufat, Že to byla jenom statická z PE, N
Pokud by šel na ten obvod (pokud je 3žilový) předřadit proudový chránič, tak by to bylo na 99% jistější a i bezpečnější
Ps: hloubka uložení 10 cm? No tak to asi bylo z druhé strany zdi vedení Kdo by dělal takhle hluboký šlic? Jak tlustá je ta zeď?
Rána nijak silná nebyla, tak kdo ví no. Já se domnívám, že je to přívod do starého "sporákového vypínače", který ovšem již nic neovládá, ale proud do něj stále kdo ví odkud teče :D , je to starší dům, takže jedna záhada vedle druhé. Vypínač se nachází z druhé strany nad provrtanou dírou. Dobrá, děkuji za rady .
Také mě to udivuje, ještě jsem to neviděl, proto jsem po nějakých sedmi cm už nekontroloval jestli nebude v cestě nějaký kabel, protože jsem si říkal, že takhle hluboko už přece žádný nebude . Příčka je tlustá 20 cm.
Jedna podobná situace, ale kabel hned pod omítkou: Navrtaný kabel (p/... Někdy je lepší zjistit, co je to za okruh(světla, zásuvky, sporák, boiler, trouba,..) a ten kabel budˇ kompletně vyměnit(v případě kratších vzdáleností) nebo u zásuvek ho mezi dvěma zasuvkami natáhnout znovu, u světel nový propoj mezi krabičkami, ale záleží na okolnostech. Utopený kabel deset cm ve zdi nic moc na opravu, ale všechno se dá i za cenu vysekání omítky a pořádné opravy. Ono když potom takový spoj v nesprávný okamžik selže, je to k vsteku a hledat kde je přerušený.. Na tmel bych osobně nespoléhal, možná ještě silikon, určitě ne akryl-je vodorozpustný(vyzkoušeno), škoda že nemáš foto.. Osobně bych zjistil k čemu ten kabel slouží(důležitost) ,vypnul elektriku do toho kabelu, vysekal opatrně "přístupovou"díru až k poškozenému kabelu, rozholil vrchní černou izolaci na obě strany 6 cm, zkontroloval poškození samotných vodičů-pokud jsou hodně ubroušené, hrozí při větším zatížení přerušení, takže v takovém případě se lisují spojky s nastavením vodičů a smršťovací bužírka(tady spolupráce s někým kdo má ty lisovačky, případně vyhodit peníze za lisovačky) nebo se to dá vyřešit vytažením konců kabelů do dvou krabiček na omítku (kvůli kontrole spojů) a propojem stejného kabelu mezi krabičkami.
Napadlo mě, že s tím tmelem by to možná šlo, ale musel by se použít nějaký kvalitní - polyesterový nebo epoxidový, který nemůže navlhnout (samozřejmě ale bez kovového plniva Dá se sehnat něco jako epoxydová modelína. Kabely co možná od sebe roztáhnout a obalit kolem dokola oholená místa.
S úspěchem lze zaké použít starší typ izolační (textilní s asfaltem) pásky, kterou se kabely obalí a zaizolují.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.