Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Navrtaný kabel

Od: nemecekpremysl odpovědí: 5 změna:

Díky nešikovnosti mám navrtaný kabel ve zdi. Je porušená vrchní izolace a izolace zelenožlutého vodiče (ochrana?), kde je vidět lehce kov. Stačí zaizolovat celý kabel nebo mám raději kabel více otevřít, oddělit tři vodiče od sebe a zelenožlutý vodič zaizolovat ještě zvlášť? Přikládám obrázek a děkuji za odpověď. Němeček P.

Navrtaný kabel

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud nejsou ostatní vodiče opravdu poškozeny a pouze ŽZ ochranný vodič je trochu "líznutý", tak bych pouze ten ŽZ trochu odchýlil z kabelu a pak celé místo vyplnil mamutem a pak "přeplátoval" kouskem tenkého plastu (třeba rovněž obalu kabelu), A to tak, že bych vtlačil nejdřív, do původníhu kabelu a kolem vodiče ŽZ, tmel mamut glue a poté, celé místo, překryl tímto tmelem a pak tím plastem, který by se mamutem přilepil. Mamut je nevodivý, lepivý, voděodolný a stále průžný (něco obdobného jako pryž).

Provádět izolaci izolační páskou by bylo potřeba v případě většího poškození a s tím spojené potřeby vyjmutí větší části kabeliu ze zdi a bylo by podstatně složitější.

hodnocení

3x
Zkontrolovat všechny tři vodiče...zaizolovat každý poškozený vodič zvlášť ( izolaci) a pak i plášť, alespoň izolační páskou... Při vypnutém obvodu!
doplněno 28.03.22 17:49:

Opravdu je poškozený jen žl/žel vodič, jeho izolace? Vidím to na hnědý...ale možná vidím špatně...každopádně je lepší zkontrolovat poškození a opravit ho, než za pár let hledat přerušený vodič...to si už nikdo NIC nepamatuje o nějakém navrtaném kabelu...

olinl
hodnocení

2x

Jestli je ten drát jen "zmáčklý" vrtákem a je to kabel na světelný okruh, tak bych to neřešil, očistil a nanesl na to trochu silikonu-pokud je opravdu ta barva izolace "zelenožlutá". Jestli je to hnědá barva izolace, tak osekat omítku 10 cm na každou stranu od poškození podél kabelu, podélně rozholit černou izolaci kabelu alespoň 6 cm na každou stranu od poškození, zkontrolovat vodič, pokud není vrtáním odebraného materiálu moc tak odtrhnout cca 6 cm izolační pásky z roličky a omotat poškozené místo vodiče. Celkově poté omotat černou izolaci. Jde o to zaizolovat vodič i kabel tak, aby při škrábání omítky nebo při malování-tedy namočení zdi nikdo nedostal "pecku".

Ano, pokud kabel funguje, tak se raději do toho "nevrtat" a nechat jak je. U zelenožlutého vodiče je to naprosto lhostejné. Stalo se mi několikrát, že jsem kabel navrtal, někdy i převrtal. U navrtání jsem žádné dodatečné úpravy nedělal (krom lehkého překrytí izolační páskou), jen zkontroloval neporušenost vodiče. To je daleko důležitější, aby nebyl vrtáním zmenšený průřez! Jen bych byl důrazně proti tomu, nanášet na kovový vodič jakýkoliv silikon!

Jéééžíííši, pane kolego, toto mi udělali kuchyňáři. Udělal jsem byt, oni montovali linku. Druhý den jsem dodělával nějaký drbky a pod linkou jsem našel hoblinky izolace. Ti pitomci vrtali přímo nad zásuvkou, já tam měl asi sedm káblů a oni prošli skrz. Po blesku tam narvali silikon, pověsili skříňku a uklidili, jen pár kousků izolace přehlídli. Na potlamě...*bum*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]