Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu.
Koupil jsem si štípačku a při spuštění doma mi vyhodí jistič Moeller B 16/3 400V. Na chalupě mám porcelánové 16A a v pohodě. Doma a na chalupě je hlavní jistič stejný 3x25A. Nevím jak zprovoznit. Vyměnit jistič za C 16/3?. Technické informace štípačky v příloze.
Předem děkuji za odpověď.
Jiří Marek
jirimarek@ Po třech měsících bez výsledku? Jak jste dopadl po předchozích radách? Co nového jste zjistil?
zkoušel jsem omezovač vstupního náběhového proudu před jističem ale to nepomohlo
tak zkusím elektrikáře
jedná se o jistič Moeller B 16/3 400V asi 15 let starý. zkusím ten C nebo by bylo lepší D? ale dám vědět jak jsem pochodil. díky
jistič B 16/3 mám pouze na motorovou zásuvku 16A čtyřkolík, která je od jističe vzdálena asi 1 metr. Z motorové zásuvky jsem si udělal redukci na prodlužku na 230V, abych mohl zapojit ke štípačce, tzn. že jsem použil jen jednu fázi.
Tohle je informace, která měla být víc zdůrazněna hned na začátku, nikoho nenapadlo, že používáš nějaké zbastlené provizorní připojení. Z rozvaděče vyveď samostatnou, zvlášť jištěnou 1f zásuvku, věřím, že to už udrží i kombichránič. Pokud přesto náhodou ne, použij jednofázový 16C jistič, ale před ním MUSÍ být chránič, raději na 25A.
To je jednofazovy asynchronny motor, pomocou pomocneho vinutia sa vytvara tocive pole podobne, ako v trojfazovom. Pre tieto motory je typicky velky zaberovy prud, niekolkonasobok prudu v ustalenom stave. Z toho dovodu vam pada istic charakteristiky B. Pre zataze ako motor su C a D, ale musi byt spravne dimenzovany privod, aby vyhovela impedacna slucka. Len samotna vymena istica moze sposobit poziar / uraz, ak sa nezohladnia miestne pomery.
V pripade zasuvky hned pri rozvadzaci, kde je istic, to bude na 99% v poriadku. Poucenie : tak vykonne motory je lepsie kupit trojfazove.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.