Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Volba jističe na štípačku dřeva

Od: jirimarek odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

nevím, jaký zvolit jistič na štípačku dřeva - viz technické údaje v příloze. Na chalupě mám porcelánové pojistky 3x16A (500V) a funguje to. Doma mám jistič Moeller Xclear CLS6-B16/3, 400V, ale při zapnutí štípačky vyskočí a štípačka se nerozběhne (velký náběhový proud). Nevím, zda by pomohl silnější jistič a jaký.

Děkuji za odpověď. Jiří

Volba jističe na štípačku dřeva
Volba jističe na štípačku dřeva #2
Volba jističe na štípačku dřeva #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

5x

potřebujete se zpořděnou charakteristikou tedy 16A/B možní C

Tři odpovědi v jedné...dotyčný si snad vybere.

Kdo trochu rozumí,vybere si. Kdo nepochopí,ať si zavolá odborníka. A jsou ampéry, B a C vypínací charakteristika jističe ( tzv. pomalejší)

Z logiky věci, když má pán vypínací charakteristiku B, tak si koupí C *smich*

Na pojistkách to funguje, ty totiž vydrží více než jistič s charakteristikou B

hodnocení

4x
Buďto vyměnit jistič za charakteristiku C a zůstat na těch 16A. Druhá varianta dodělání softstartu. A třetí omezovač náběhového proudu (dělá se i do zásuvky). Jen by mě zajímalo co je tomu predřazeno za jistič, jelikož ta štípačka není na 400V, ale na 230. Takže by měl před tím ještě být nějaký jednofazovy.

hodnocení

0x

Tato štípačka se vyrábí se dvěma typy motorů, na 230V a na 400V...

590 5402 901
Motor na střídavý proud 230 V/ 50 Hz
Napětí sítě 230 V / 50 Hz.

590 5402 902
Třífázový motor 400V / 50Hz
Napájení 400 V / 50 Hz

Vy máte typ 590 5402 901 na 230V...alespoň podle údajů na štítku...máte stejnou štípačku na chalupě i doma? Převážíte ji? Nebo to jsou štípačky dvě...? Tu doma napájíte z třifázové zásuvky? Trochu popište situaci...

doplněno 17.12.20 20:06:

Mohl byste zkusit něco takového...odzkoušeno to sice nemám, ale prodával to i Conrad...možná někdo z rádců to bude znát. Nevím, jaký máte hlavní jistič a jak vypadá jištění jednotlivých vývodů...takže, pokud to chápu, máte u štípačky místo zástrčky 16A/230V zástrčku třifázovou a zkoušel jste jak vývod se zásuvkou 32A 400/230V popř. 16A 400/230V; použil jste vlastně jen jednu fázi. Když trochu popíšete rozvod elektro (hlavní jistič u elměru, případně nějaké další ...a následně jištění těch třifázových vývodů 32A a 16A 400V). Pokud popíšete rozvod, stačila by možná i výměna jističe 16/...pro 16A zásuvku...

jirimarek
hodnocení

jedná se o totožnou štípačku a napájím ji z 3fázové zásuvky. Mám 2 zásuvky 32A a 16A . Zkoušel jsem obě, protože jsem si myslel zda to není třeba kabelem nebo zázuvkou. U obou zásuvek ten jistič vypadával. Radili mi zkusit jistič ne B ale C nebo něco předřadit do zásuvky, ale nevím co.

Jedna věc je rozběhnout motor a
Druhá věc je ochrana před úrazem el.proudem, s toho důvodu bez detailní znalosti vaší instalace vám nikdo nemůže legálně poradit.
Jednu jednoduchou věc můžete vyzkoušet a to před štípáním nahřát olejovou náplň aby motor měl lehčí rozběh, například přemístěním štípačky do vytápěné místnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]