Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SDK podhledy - zavěšení

Od: juja odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, příbuzný rekonstruuje starší dům a požádal mě o pomoc se sádrokartonovými podhledy. Problém je, že některé trámy vedou přímo nad zdí a nedají se do nich ukotvit závěsy (drát s okem). Sousední trám je asi 70 cm od stěny. To je daleko a k UD profilu desky šroubovat nechci, protože tomu moc nevěřím. UD profily se budou dávat po celém obvodu, ale je to starý dům s tlustou omítkou a zdí z kamene, takže uchycení UD nebude moc spolehlivé. Napadá mě použít dřevěné hranoly a pomocí úhelníků je uchytit napříč mezi trámy. Do těch hranolů bych potom ukotvil závěsy. Mám ale strach, že trámy budou časem pracovat a nevím co by to udělalo s uchycením hranolů. Předem díky za rady.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Čo je položené na tých trámoch? Ak záklop, kotvite to do neho.
juja
hodnocení

Na trámech jsou prkna, difúzní fólie a OSB. Asi to jinak nepůjde. Moc se mi nezamlouvalo kotvení do OSB, nezdálo se mi to dost pevné a nechtěl jsem, aby špičky vrutů trčely na půdě z podlahy. Z hlavy nevím tloušťku, ale snad to bude nějak rozumně vycházet. Díky.

hodnocení

2x

K dotazu.
Mezi trám nade zdí a sousedním vložit a přikotvit menší trámek nebo fošnu nastojáka v požadovaném rastru SDK.

Nad rámec dotazu.
To OSB (pokud není mezi prkny a OSB odvětrávaná mezera nebo OSB dostatečně provrtané odvětrávací otvory)Vám tam bude dělat neplechu.
poradte.cz/...

juja
hodnocení

Jo, uvažoval jsem,že bych vložil mezi ty trámy nějaké menší napříč, ale nemám představu, jak budou ty hlavní trámy časem pracovat. Na zavěšení podhledů by stačily nějaké menší, ale musel bych asi použít nějaké bytelné ukotvení (botku). Vůbec nevím nakolik to dimenzovat.
Info o OSB předám majiteli. Myslel jsem, že je to obvyklé řešení.
Díky.

hodnocení

0x

Dřevěná i kovová varianta podhledu má své zásady. Podle velikosti půdorysu místnosti zvolíte druh stropu a rozteče zavěšení a nosných profilů. Vše najdete na stránkách firmy Knauf nebo Rigips

juja
hodnocení

Díky za reakci, rozhodnuti jsme pro dvojúrovňový rošt z CD profilů. Na stránkách Knaufu je několik návodů, s různými roztečemi. Většinou uvádí maximální vzdálenost závěsu od stěny 150 nebo 250 mm (podle orientace nosného profilu). Problém je, že nejbližší trám pro ukovení závěsu je 700 mm od stěny. Proto hledám nějaké řešení, jak si vytvořit mezi trámy pomocnou dřevěnou konstrukci. Uvítám jakýkoliv jiný nápad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]