Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OSB nebo Rigidur

Od: stanley* odpovědí: 32 změna:

Dobrý den,prosím o radu,je-li při použití jako podložka pod podlahu přes trámy kvůli pevnosti vhodnější deska OSB nebo Rigidur.Děkuji

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tox232*
hodnocení

2x

Dobrý den.Jednoznačně OSB.Rigidur je křehký.

stanley*
hodnocení

Dík za odpověď.Stačí mi pod dřevěnou podlahu přes rošt z latí 120x50 cm tloušťka OSB 15 mm?

alf*

15 mm mi přijde tak na hraně. Neváhal bych sáhnout po tl. 22 mm nebo 15 18 do kříže. Něco k tématu třeba pruvodce.rockwool.cz/...

Záleží také zda to má sloužit k tomu aby bylo možné uložit lyže po sezóně nebo tam bydlet. Variantou by byla případně prkna.

stanley*
hodnocení

Díky-je to na občasné bydlení v podkroví chalupy.Stropní trámy jsou dost nízko,proto každej cm dobrej.Přes desky bude dubová palubková podlaha.

ladislavtikal*
hodnocení

2x

dobry den urcite lepsi jsou osb desky jsou i lepsi do vlhka s tema nic nezkazite

hodnocení

2x

Dobrý den, stanley. pevnost dvě desky, ale pozor ne vždy může být OSB. Kampak bude deska umístěna? Nebylo by vhodnější DVD desky? Podle místa použití je třeba rozhodnout.

stanley*
hodnocení

Dobrý den,díky za odpovědi.Po vytrhání starých podlahových prken v patře jsem zjistil,že v prostorech mezi trámy,hlubokých skoro půl metru,jsou jakoby falešný strůpky z latí,zakrytý posypem(vrstva cca 15cm)směsi zřejmě slámy,plev a hlíny(jak seto dřív dělávalo)zarovnaný přesně po horní plochu trámů, celkem slušný pevnosti(sondu jsem dělal krumpáčem).Materiál je suchej .Můžu rovnou na tu plochu pokládat desky-ať už OSB nebo jiné?Přes to ještě přijde palubková podlaha z tvrdýho dřeva.Díky

jabraka*
hodnocení

2x

podlahy s Rigidur deskami mají proti použití OSB desek mnoho výhod,Jednak jsou nehořlavé,jejich pevnost je srovnatelná a cena je o něco nižší.Má vynikající kročejový útlum a že by byly křehké,je nesmysl.Díky zarmování sádrové směsi vlákny je pevnost v ohybu i rázuvzdornost vynikající.

JABRAKA

Jaroušku, celou dobu tady čekám až přijdeš s Rigidurem, už jsem ti chtěl napsat.

:)

alf*

už jsem měl strach že se něco stalo ;). Rigidur na trámy nebo jak doplnil na rošt to bude fungovat? Sám nad nimi uvažuji, ale vždy jsou prezentovány jak na podklad se položí izolace a na to Rigidur. Jen ta cena, ta mě odrazuje, přeci jen dát za podlahu 16 (OSB) nebo 50 to už je rozdíl.

alf*

ta cena, ta mě zajímá. Nižší? Co jsem si tak počítal tak OSB křížem mě vyjdou na 200-220 a jak jsem nahlédl do ceníku Rigiduru tak pokud jsme se správně zorientoval tak je to cca 600 (obojí za m2 vč. DPH). Je to tedy jinak? Samozřejme plus podlahová izolace ale ta je prakticky stejná ať na ní dám OSB nebo Rigidur. Ten Rigidur mě láká a to nejen po zdejší (nejen) propagaci. Jen ta cena.

kejki

Podle cen na Seznamu je to jinak. Samosebou záleží na tloušťce.

alf*

nemohl by být nějaký konkrétní odkaz na ceny? Já ať hledám jak hledám vždy najdu ceny jako třeba zde http://jdem.cz/cccv2 tedy 560 a to bude nejspíš bez DPH (potom je cena 666,-) nebo tady www.stamont.eu/.../ceniky/.../32-cenik-sdk-jaro2009-cast-rigidur-2-pdf i když vezmu variantu bez izolace tak je to 437 + DPH tedy 520.

kejki
alf*

jo, někde na šesté stránce je slibují za 233 bez izolace, to už je jiná A koukám mají odběrné místo asi 10 km od nás. Jen aby to fungovalo, poslat peníze a pak čekat. Uvidím. Díky

hodnocení

0x

Mám dotaz, který s tímto souvisí, proto nechci zakládat nové téma. Také mám v plánu dělat podlahu na trámy. Strhnul jsem stará prkna, odvozil zásyp, takže teď už mám jen holé trámy. Na ně bych chtěl dát ta původní prkna(3cm) (kvůli úspoře vždy jedno vynechat, původně tam byla cca 1/2 prkna, 1/2 dlažba) a přes to 2xOSB. Ze spodu jsem myslel udělat nějaký rošt a dát na něj izolaci. Ani ne kvůli teplu, ale kvůli zvuku. Místnosti na této podlaze budou obytné, ložnice a dětský pokoj.

Dá se tento postup použít nebo je v něm nějaká úplná blbost? Jakou izolaci případně zvolit?

Předem díky za odpovědi.

honza

Jestliže použijete OSB desku na zakrytí izolace dopadnete špatně!

OSB nebo Rigidur

Aha, napadá Vás tedy něco jiného? Třeba se na izolaci vykašlat?

doplněno 16.10.09 13:21:

a holt poslouchat v obýváku jak nahoře dupou děti?

alf*

myslím, že problém - plíseň není v zaklopení OSB, problém je o kus níže. Jsem zvědav na odpověď bo mě to také čeká a letos jsem to úspěšně odložil (dělal jsem tedy jiné věci), části rodiny se to ale nelíbí a budu muset něco vymyslet a s podkrovím nějak pohnout.

alfe, je to tou deskou, pkde níže by měl být problém?

...muset něco vymyslet a s podkrovím nějak pohnout.***********ale pozor na chyby ostatních, poučte se

mandussi, je jiný postup

Můžu se zeptat jaké? Vždyť podlahy z OSB desek má spousta lidí, ne?. To to mají všichni tak plesnivé? Nebo je to jen tou kombinací vata/deska.

"Nebo je to jen tou kombinací vata/deska."*************správně. OSB je PAROTĚSNÁ, kampak uteče vlhkost z vaty? Musíte použít jinou desku, nebo pod deskou odvětrávat vlhkost pryč.

Tak snad poslední otázka. Jakou desku byste doporučil místo té OSB. Chtěl jsem to udělat co nejlevněji a nejjednodušeji.

"místo té OSB" ****difuzní, DVD desku, "nejlevněji a nejjednodušeji."******prkna

nebo odvětrávat pod deskou

Tak přece jen nebyla poslední. Co potom provede podlahová krytina? Laminátová podlaha nebo lino?

Někdo tady na poradně vložil tento odkaz:

pruvodce.rockwool.cz/...

Myslel jsem, že to udělám jako je na straně 9, tabulka 9. Tam jim vlhkost nevadí? Přiznám se, nečetl jsem to zatím celé.

alf*

no přesně na tomhle také stojím. Ať dám prkna nebo Jabrakův Rigidur tak na to plácnu plovoučku, dlažbu, lino a je to podle mě stejné jako když tam rovnou dám pevné OSB.

Odkaz na Akufloor, tam oni myslím řeší jen to svoje, to jim asi funguje. Jak to dělají ostatní nevím, občas něco najdu. Vlastně pokud nenastanou velké problémy tak se o tom nikdo nemusí dlouhé roky ani dozvědět že tam dole ... a pak se najednou ocitne o patro níž.

Omlouvám se, že jsem Tě nejmenoval, nenapadlo mě, že je to odkaz přímo z tohohle vlákna :) Měl jsem ho otevřený v prohlížeči, tak jsem ho znovu vložil...

ale to je o jiném řešní, to je podlaha mezi vytápěným a vytápěným prostorem,
zde se bavíme o spodní části vytápěná a vrchní půdě nevytápěné, tam je ten rozdíl a nebezpečí

za 5 minut jen 603 902 651, nebo až v neděli

Tak tím se to vyřešilo. Špatně jsem se asi vyjádřil. Moje podlaha bude mezi vytápěnými prostory.

pak samozřejmě můžete dát vatu vhodnou na kročejový hluk. Doporučuji slabší ve dvou vrstvách.
Pochopil jsem to jinak, omlouvám se.

jabraka*
hodnocení

0x

K těm podlahám z rigidurem.Nevím,proč se bránit novotám.Zapomeňte na OSB desky!Vždyť Sádrovláknité desky mají proti ni mnoho výhod.A neplesnivějí a nehnijí.Když je nevystavíte až přehnaně vysoké vlhkosti.

obcanskavystavba.cz/...

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]