Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na půdě provádím zateplení střechy svépomocí. Jedná se o mezikrokevní a podkrokevní izolaci minerální vatou. Došel jsem ke komínu a teď nevím, jak postupovat správně. Kominík a každý říká něco jiného. Přidávám foto zděného komína. Osobně bych dal vatu až těsně na maltu a pod to dal parozábranu a dotěsnil kolem dokola tmelem na tělěso komína. Je to tak v pořádku? Nebo je jiný postup?
Moc Vám předem děkuji
Pokud jde o stávající prkna, tak ty už jsou tam 25 let, kominík to viděl...a z ničeho obavy nemám. Ten komín je z cihel, uvnitř vložka a v ní ještě nerezová vložka pro plynový kotel...ten komín je studenější než štítová zeď i když se topí. Ale chápu, že by u něj nic být nemělo...
Jak tedy ale zajistím napojení parozábrany (toho igelitu) ke komínu?
Když vatu nedotáhnu ke komínu, tak budu mít teplotní most a bude mi tam kondenzovat voda. Nebo se pletu?
Nejde mi o prostup komína střechou...ten už tam takhle je... spíš jak kolem něj pod krokvemi udělat dodatečnou izolaci. To k němu nemůžu dotáhnout ani podhledový sadrokarton v tom případě... Protože když ho tam dotáhnu, tak žádný kominík už v budoucnu nikdy nezjistí, co je pod tím SDK...jestli je tam mezera 5 - 10 cm mezi vatou a komínem.
Tomuhle nějak nerozumím
Děkuji
Tady se bude míchat teorie a praxe, k tomu dlouhodobá zkušenost.
Za mne bych to udělal, jak píšete.
Připevnění parozábrany na těleso komína je obecně komplikovaný stavební detail, především kvůli přenosu tepla z komínového pláště na hořlavou parozábranu.
Zdroj: internet
Jelikož ČSN stanovuje, jak může být povrch komínu teplý, (musíte udržet ruku a nesmí Vás popálit, což je 45-55°C), asi nedojde k zahoření tepelné izolace, ani parotěsné fólie, ani tmel na přilepení fólie k tělesu komína.
Pane Cukráři, děkuji za odpověď. Nikde jsem se právě přesný postup nedozvěděl...každý má trochu jiný názor. V tom máte pravdu. Existují takové ty černé "ciko" desky na komín, ale tam to dávají na plechovou trubku - což mi přijde logické. Tenhle komín je teplý asi tak jako zeď. Klidně kolem něj nechám mezeru vaty 10 cm a vytvořím si tepelný most, kde mi bude kondenzovat voda...budiž...ale jak k němu dolepit tu "igelitovou" parotěsku, tomu nerozumím...když se ho nesmím dotknout. A SDK k němu taky nesmím dorazit? To tam jako navždy budu mít dle normy kolem komínu díru a budu koukat na ta prkna? Tam přece každý kdo tohle dělá nedává Ciko nehořlavou desku. Osobně se toho nebojím, ale nerad bych to předělával.
Vatu dejte až k tělesu komína. Parotěs "dilatačně" napojíte na komín správným lepidlem. Sádros dáte až ke tělesu komína. Sádroš můžete ukončit třeba G-E ukončovací profil SDK z PVC tl.12,5/2500mm
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.