Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Izolace kolem komína

Od: marek1 odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

na půdě provádím zateplení střechy svépomocí. Jedná se o mezikrokevní a podkrokevní izolaci minerální vatou. Došel jsem ke komínu a teď nevím, jak postupovat správně. Kominík a každý říká něco jiného. Přidávám foto zděného komína. Osobně bych dal vatu až těsně na maltu a pod to dal parozábranu a dotěsnil kolem dokola tmelem na tělěso komína. Je to tak v pořádku? Nebo je jiný postup?

Moc Vám předem děkuji

Izolace kolem komína

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Udělal jsem to přesně, jak popisujete, a 5 let bez sebemenšího problému...
marek1
hodnocení

Děkuji za zkušenost
30.03.21 00:50

*zed*

ladis*
hodnocení

2x

Pokud vím, tak nesmí být 5cm kolem komína nic hořlavého, aby to mohl kominík kontrolovat?

30.03.21 00:50

*palec*

Co ze skladby je hořlavého? Minerální izolace nebo sádrokarton? Když už bych chtěl bych mít jistotu, tak nehořlavý SDK. Komín mám vyvlozkovany a topím kotlem na pelety.
Je možné, že bez vložky a vysoka teplota spalin (uhlí, dřevo) s možností zahoření může být vyšší potenciální riziko...
marek1
hodnocení

Pokud jde o stávající prkna, tak ty už jsou tam 25 let, kominík to viděl...a z ničeho obavy nemám. Ten komín je z cihel, uvnitř vložka a v ní ještě nerezová vložka pro plynový kotel...ten komín je studenější než štítová zeď i když se topí. Ale chápu, že by u něj nic být nemělo...

Jak tedy ale zajistím napojení parozábrany (toho igelitu) ke komínu?

Když vatu nedotáhnu ke komínu, tak budu mít teplotní most a bude mi tam kondenzovat voda. Nebo se pletu?

Nejde mi o prostup komína střechou...ten už tam takhle je... spíš jak kolem něj pod krokvemi udělat dodatečnou izolaci. To k němu nemůžu dotáhnout ani podhledový sadrokarton v tom případě... Protože když ho tam dotáhnu, tak žádný kominík už v budoucnu nikdy nezjistí, co je pod tím SDK...jestli je tam mezera 5 - 10 cm mezi vatou a komínem.

Tomuhle nějak nerozumím

Děkuji

hodnocení

0x
10cm od komína nesmí být nic hořlavého, podle fotky se mě zdají být prkna moc blízko.
Výrobci komínových sestav vyrábí límce pro prostupy které zajistí tepelnou izolaci a dilataci komínového tělesa a parozábranu.
Poradit se musíte především s kominíkem ale ne s tím co chodí jen vymetat, ale a tím co bude dělat revizi.

hodnocení

0x

Tady se bude míchat teorie a praxe, k tomu dlouhodobá zkušenost.

Za mne bych to udělal, jak píšete.

Připevnění parozábrany na těleso komína je obecně komplikovaný stavební detail, především kvůli přenosu tepla z komínového pláště na hořlavou parozábranu.

Zdroj: internet

Jelikož ČSN stanovuje, jak může být povrch komínu teplý, (musíte udržet ruku a nesmí Vás popálit, což je 45-55°C), asi nedojde k zahoření tepelné izolace, ani parotěsné fólie, ani tmel na přilepení fólie k tělesu komína.

ciko-kominy.cz/...

forum.tzb-info.cz/...

portal.estrechy.cz/...

poradte.cz/...

marek1
hodnocení

Pane Cukráři, děkuji za odpověď. Nikde jsem se právě přesný postup nedozvěděl...každý má trochu jiný názor. V tom máte pravdu. Existují takové ty černé "ciko" desky na komín, ale tam to dávají na plechovou trubku - což mi přijde logické. Tenhle komín je teplý asi tak jako zeď. Klidně kolem něj nechám mezeru vaty 10 cm a vytvořím si tepelný most, kde mi bude kondenzovat voda...budiž...ale jak k němu dolepit tu "igelitovou" parotěsku, tomu nerozumím...když se ho nesmím dotknout. A SDK k němu taky nesmím dorazit? To tam jako navždy budu mít dle normy kolem komínu díru a budu koukat na ta prkna? Tam přece každý kdo tohle dělá nedává Ciko nehořlavou desku. Osobně se toho nebojím, ale nerad bych to předělával.

Vatu dejte až k tělesu komína. Parotěs "dilatačně" napojíte na komín správným lepidlem. Sádros dáte až ke tělesu komína. Sádroš můžete ukončit třeba G-E ukončovací profil SDK z PVC tl.12,5/2500mm

marek1
hodnocení

Děkuji, s tímto postupem souhlasím.

Je přeci nelogické, aby v pokoji, kudy prochází komín, byla díra kolem komína až ven...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]