Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Horuce koliky zasuvky

Od: seanx® odpovědí: 10 změna:

Pri pouzivani rychlovarnej kanvice a vytaihnuti vidlice zo zasuvky, zostavaju koliky aj vidlica horuce.

Viete mi poradit, kde je chyba?

(zasuvky a instalacia je povodna zo 70.rokov)

Dakujem

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

8x
Asi špatný kontakt v zasuvce pod Šroubky, dotáhnout ale nejdříve vypnout jistič

hodnocení

6x

Nejen špatný kontakt ve vlastní zásuvce, jak je v uvedeno předchozí radě, ale špatný kontakt / přechodový odpor/ může být i v samotné vidlici. Jak v rozebíratelné tak i v zalisované. Jednotlivé díly a přívodní vodiče bývají někdy spojeny i lisováním, roznýtováním a pájením, vždy tam může dojít ke ztrátě dokonalosti spojení těchto částí.

hodnocení

5x

Ze 70tých let bude určitě elektrika v hliníku. Ten časem teče a pod šroubkem je malý dotek.

Vypálí se přechodový odpor a ten se přemění v teplo. Čím víc proudu proteče takto špatným spojem, tak tím víc voltů na tom špatném spoji se přemění v teplo a může dojít k požáru zásuvky a upálením vodičů.

Zásuvka, která je takto namáhaná, je už na vyhození. Dotáhnout šroubky nelze na vypálený spoj.

Zastřihněte dráty a dejte novou čistou zásuvku. Navíc nové zásuvky mají poniklované kontakty a více vydrží.

Stará zásuvka bude mít unavená pérka na držení samotných kolíků. Zvláště po vyhřátí a nikdy to už nebude ono (hlavně bezpečné).

Ihned vyměnit!

Pro hliníkové dráty je nutno opět použít šroubovou zásuvku a správně zapojit.

doplněno 18.03.21 14:28:

Takto to pak vypadá.

poradte.cz/...

Ano, takto to včera dopadlo...

asd1
hodnocení

4x

Přechodový odpor, buď ve vidlici nebo v zásuvce (nebo přechod vidlice - zásuvka)

Dotáhnout šroubky, očistit a přihnout kontakty nebo rovnou vyměnit zásuvku..

hodnocení

4x

Zrovna včera jsem měnil zásuvku, páč podobně mi to dělalo, (tedy manželce) a zjistil jsem že plíšek v zásuvce vůbec nepruží a je podivně popílený. Po výměně zásuvky je to OK.

hodnocení

3x

Toto bude spíš špatný kontakt mezi kolíky a plechy v zásuvce.

Pokud se kolíky zahřívají, tak bych řekl, že máš nejvyšší čas koupit novou zásuvku a vyměnit celou zásuvku.

V té staré zásuvce jsou už asi uvolněné plechy, které jsou v kontaktu s kolíky nebo tam chybí pružinky, které ty plechy dotlačují ke kolíkům. A vznikající teplo tuhle situaci může ještě zhoršit. V dalším kroku to může začít jiskřit a pak to může tím teplem zapálit zásuvku.

Pokud bys chtěl zásuvku zachránit, tak ji musíš při vypnuté elektrice odpojit a demontovat. Pak můžeš zkusit celou zásuvku rozmontovat a překontrolovat jednotlivé části, nebo je nahradit. Ale musel bys mít doma další staré zásuvky, které jsou v lepším stavu a dají se použítaspoň na náhradní díly.

A samozřejmě po dobu demontované zásuvky zaizoluj jednotlivé vodiče.

hodnocení

1x

To je jasne varovanie, celkova rekonstrukcia instalacie je nutna. Aj po vymene zasuvky bude izolacia vodicov nadmernym teplom ponicena a pripadny poziar je len otazka casu. Zasuvku po vymene, ked by bolo najlepsie nasvorkovat vodice pod strojcekom a do zasuvky tahat kratke odbocky, radim pouzivat len na veci ako nabijcka mobilu. Pre konvicu s odberom 2kW zriadit provizorny samostatny novy okruh v medi priamo od rozvadzaca.

Minimálně zkontrolovat a podotahovat všechny spoje po celé instalaci. nejen tu zásuvku. Souhlasím.

hodnocení

Moc ste mi pomohli,

dakujem vsetkym!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]