Nejste přihlášen/a.
Zdravím , prosím o radu jak svépomoci opět zprovoznit zásuvku v kuchyni . Před měsícem zápach spáleniny ze zásuvky tak jsem nakoupil novou a zapojil cca týden později opět zápach spáleniny a mírný kouř. Zásuvku jsem zaslepil páskou ,a potřebuji poradit co přesně koupit . Jedná se o 40 let starý panelový dům bez rekonstrukce ještě s umakartem a původní elektoinstalací jedná se o dva vodiče bez uzemnění . Zapojil jsem černý vodič v levo a zelený v pravo . Zítra jdu do OBI koupím novou zásuvku a inst. krabici . Prosím kde je chyba? A použití fritovací hrnec a rychlovarná konvice.
"jedná se o dva vodiče bez uzemnění . Zapojil jsem černý vodič v levo a zelený v pravo" - takže opět má neoblíbená rada - volejte elektrikáře,vůbec nevíte,o co jde...
Ty vodiče jsou krátké a zuhelnatělé. Né že bych vám nevěřil, ale podle popisu s tím sám těžko něco svedete.
Viděl bych 3 řešení:
1) Najít ty dráty ve zdi o 30 cm výš a pokud budou v lepším stavu, vysekat díru na krabičku a zásuvku přemístit.
2) Zaizolovat, zavíčkovat a nesahat na to. Natáhnout si prodlužku z jiné zásuvky.
3) Udělat kompletní rekonstrukci rozvodů, protože je máte po smrti. Nebo aspoň natáhnout nové kabely a udělat nové zásuvky tam, kde potřebujete používat spotřebiče s vyšším příkonem.
děkuji , kolik by si účtoval elektrikář? práce +materiál , jenže byt není můj bydlím v nájemném s krátkou smlouvou a když zavolám majiteli navím kolik mi naúčtuje za elektrikáře + nedůvěra že já mu ničím majetek , proto se snažím to opravit svépomoci s minimálními náklady .
Pokud jste v nájmu, tak nemáte právo se do něčeho takového vůbec hrabat. Zavolejte elektrikáře a majitele také, ten má vědět o tom, že v jeho bytě probíhá nějaký servisní zásah. V tomhle případě nejde jen o vaše zdraví, ale také o okolní byty. Elektrikář nebude stát víc než tisícovku. Už jen to, že jste tu zásuvku sám odmontoval, by mohlo být důvodem k výpovědi z nájmu.
Na většině poradnách je obvyklé, že se s elektřinou neradí, až na vyjímky. Jako kdyby nikdo z nich nezačínal.
Průměrný šikula si poradí. Musíte dojít až ke zdravému kabelu, který není ohořelý. Zkrátit a dát krabičku výše. Nebo nová kabel.
Tam kde je na drátu fáze, dáte na levou stranu zásuvky, druhý drát dáte na zemnící kolík a pak na pravou stranu zásuvky.
Pokud jste podprůměrný šikula, poslechněte ostatní a volejte elektrikáže.
"Tam kde je na drátu fáze, dáte na levou stranu zásuvky",
Jen pro jistotu upřesním, že je to při kolíku nahoře a pohledu na zásuvku zepředu.
magdon, děkuji za doplnění, ale pro průměrného kutila je to jasné, neználci to musí nechat udělat znalého.
"Zapojil jsem černý vlevo zelený vpravo" - to je známka že jsi blbej, protože zapojuješ bez základních znalostí. Takže se dá radit a) nech to na elektrikáři b) nastuduj si celou problematiku kolem zásuvek včetně přívodu k nim (učebnice pro elektrikáře např.)
Mmch. pokud byt není tvůj, tak to máš řešit přes vlastníka a ne že se v tom hrabeš sám (nebo si sám na to někoho najmeš)
Já bych doplnil k bodu 12 - v bytových jednotkách pravidelná revize není vyžadována, pravidelná revize musí být jen ve společných prostorách. Ať někdo neznervózní a nezačne shánět revizáka, protože nemá v bytě udělanou revizi...
@ajvn: V bytových jednotkách revize není vyžadována (stačí výchozí) akorát se po revizi shání likvidátor pojišťovny, aby měl důvod nesahat do peněženky.
Takže mírně nervózní jsem, poněvadž, stejně jako valná většina panelákových vím, že poslední návštěva revizáka u nás doma se datuje 1985 a to tam ten revizák byl tak možná na papíře.
Vodiče jsou vyhřáté. Je nutné někde po trase kabelu dát odbočnou krabici a z ní natáhnout nový kabel do zásuvky.
No jo,v panelákové kuchyni, v umakartu, odbočnou krabici. Dobrý nápad, nejlíp tak někde nad horní kuchyňské skříňky. Vždyť ale ona už tam je, z ní vede trubka až k té spálené zásuvce, protáhnout nový kabel není vůbec problém. Oříšek je slušně tam připevnit krabičku pro zásuvku.
To ale znamená smíchat hliníkové a měděné vedení, takže bych viděl ještě jednu krabici na cupal spojku.
dobrý skutek může být pozásluze potrestán,vyhořením a uhrazením. Jen to nahlas majiteli a nepoužívej.
Podle toho, jak to máte nafocené a kde je seškvařená krabice jste provedl zapojení přesně obráceně. Strojek jste vložil s kolíkem dolů, tak se nelze divit, že jste vyhořel. Rovněž bych vřele doporučil návštěvu elektrikáře, informovat nejprve vlastníka bytu, měl by si to zařizovat sám, vy jen nahlásíte opravu.
Dále provozujte elektrospotřebiče tak aby v jeden moment neběžela na jedné zásuvce fritéza společně s varnou konvicí, neboť se to značně přetěžuje - pokud to nevyhodí jistič, hoří to.
A až to všechno uděláte, opravíte, zapojíte tam znovu to, co tam zapojujete, budete zase tam, kde jste byl. Pokud nevíte, čím to vzniklo.
Posuďte sám, co do zásuvky připojujete, jestli je spotřebič v pořádku, má v pořádku síťovou šňůru, jestli nevyhazuje pojistky i v jiné zásuvce, atd.
Co tam připojujete víte jenom vy (mikrovlnou troubu, pračku, opékač topinek, rychlovarnou konvici, gril, rychlovarnou konvici, kuchyňský robot, troubu, sušič ovoce, atd.) Protože máte dvojzásuvku, asi používáte oba spotřebiče společně ve stejný čas a pak odběr proudu překročí hranici, kterou zásuvka a instalace snesou.
Aha, takže máte (měl jste) zásuvku se dvěma vodičema, podle normy, která už 20 let neplatí, a provozujete na tom dva tepelné spotřebiče o příkonu plus minus 2 kW každý. Ochraný kolík jste nezapojil vůbec.
Zeptám se: Chcete vyhořet, nebo se nechat zabít?
Tohle fakt neprovozujte a nechte si zrekonstruovat elektřinu aspoň v jádře (tj. koupelna, záchod, kuchyň).
Zdravím ještě jednou , posílám foto pro kontrolu jestli to je teď v pořádku . UPOZORŇUJI že drát je cvičný a s izolací , samozřejmě že až se to zapojí do umakartu tak se to napojí na dráty, teď to mám s izolací zrušil jsem nefunkční nabíječku na mt a nechtěl jsem pro ukázku to napojit na drát má slabý pramen měděného drátku . PROSÍM HLAVNĚ NEPIŠTE ŽE TO MÁM NAPOJENÝ I S IZOLACÍ .
Vyměnil jste tu uškvařenou krabičku v umakartu? Nechcete použít ten uškvařený strojek,že ne? Vyměnil jste ty ohořelé vodiče? Nechcete použít na nulu modrý drát,že ne?
Dle starých pravidel správně. Zemnicí kolík nahoře. Nulovací vodič nejdříve na zemnicí kolík, nulák vpravo, fáze vlevo. Barvy taky dobré.
Otázka je v jakém stavu je přívodní vodič. Zda nebude třeba vyměnit. A zda to je měď nebo hliník. Pokud bude v dobrém stavu, tak třeba já musel zásuvku otočit kolíkem dolů, neboť nová zásuvka měla připojovací místa jinde a přívody v instalační krabici nestačily.
1 vysekám novou díru cca 15 cm nad stávající zásuvkou starou zaslepím
2 koupím novou krabičku + zásuvku (mám izolační pěnu bez náhlavce , ale izolační pěnu potřebuji nechci aby zásuvka lítala sem a tam .
3 černý drát napojím tam kde je hnědý (cvičný)a zelený tam kde je teď modrý .
Jen se chci ujistit jestli krabička z OBI obi.cz/...
tam bude pasovat do umakartu aby nebyla moc hluboká .
Použijte krabici, která je pro sádrokarton, (se svorníky) a v nehořlavém provedení, pokud to nebude ve zdivu. V tom umakartu bude lépe držet. Při zapojování udělejte na koncích hliníku očka a pak dobře dotáhněte. Nepoužívejte na hliník zásuvku s pérovými kontakty pro připojení.
Se mi líbí, jak jsou vždy páni elektrikáři po každé otázce veledůležití...Skoro vždy straší zabitím, Stává se, že tazatele dokonce zastrašují fotkama požárů a různých popálenin na rukou atd., vyhořením atd. místo aby na dané otázky poradili...
To je stejné, jakoby truhlář radil, neřežte na pile, nebo vyletí suk a zabije vás :D A pozor abyste si nezadřel třísku, někdy může tříska zahnisat a můžete dostat otravu! :D
Nejčastější ráda - zavolejte si elektrikáře! :D
Jasně - volejte nás, ať máme kšefty! :D
Kdyby lidé nechtěli kvůli prkotině, jako je dotáhnutí jednoho šroubku volat elektrikáře, který by si určitě jako vždy započítal cestovné, čas a bůhvíco by si ještě vymyslel a chtěl za opravu nehoráznou sumu, tak by se zde neptali na radu.
Ps - musel jsem se smát, že tady veleodborníkovi vadsil modrý drát místo zeleného - to by byl určitě požár jako prase kvůli té modré barvě :D
citace:
V současné době je rozdělení vyhrazených technických zařízení (dále VTZ) předmětem zákona 174/1968, paragraf 6b. Tato zařízení jsou stanovena jako zařízení se zvýšenou mírou ohrožení zdraví a bezpečnosti osob a majetku.
Vyhrazená technická zařízení (dále VTZ) jsou rozdělena na:
Práce na těchto zařízeních patří odborníkům.
priklad1 - "Barvy taky dobré".
To myslíte fakt vážně? Co má co dělat modrý drát na kolíku?
karbanatek - bylo by to zapojené správně, kdyby byl místo toho modrého drátu drát zelenožlutý. Takhle je to hrubě proti předpisům.
@mikihans - , není co dodat, to byla fakt reakce nemyslícího člověka. Protože kdyby myslel tak nebude srovnávat nesrovnatelné. Zřejmě má komplexy, že není elektrikářem on.
galapetr - Ldyž si na cirkulárce uříznu ruku, ja to moje věc. Když si řetězovou pilou rozseknu hlavu, je to taky moje věc. Když ale zapojím špatně zásuvku, už to není jenom moje věc. Může to zabít nejen mě, ale i někoho nevinného, nic netušícího. A v exrtrémním případě třeba i souseda ve vedlejším bytě. Znám případ, kdy byla špatně zapojená zásuvka na pračku v jednom bytě a schytal to (naštěstí jen otřesem) instalatér, opravující kanalizaci v bytě sousedním. Taky jsem byl u toho, když plynaři měnili plynoměr a při povolování matice plynoměru přeskakovala mezi plynovými rourami jiskra. K maléru moc nechybělo. Opět za to mohla špatně zapojená zásuvka pro změnu od kombinovaného sporáku (a chybějící klema mezi rourami),
A ty barvy tam nejsou pro srandu. Sice samy o sobě funkci spotřebičů neovlivní, ale jsou vodítko pro znalého elektrikáře, aby věděl, co kam připojit, kam může sáhnout. Ovšem nesmí se do instalace navrtat někdo bodobný Vám, to se pak stávají barvy vodičů spíš nebespečné.
Zas pár kteří mají v hlavě nasr... Já vím jaké mají být barvy podle současných norem. Psal jsem kdysi. Pokud nechce měnit kabel ve zdi a to nechce a má tam dvoužilák modrý a hnědý tak s tím nic jiného neudělá.
Máte pravdu, když se dotknete elekrického problému, vždy se na Vás sesypou kritici, abyste na nic nešahal. Přitom nikdo z okolí nezná 2 lidi, které zabil proud při opravě doma. Přitom na silnici denně umře zbytečně mnoho lidí. Znám elektrikáře, kteří provedli zapojení špatně, neboť neměli svůj den.
Při tomto postupu bych se nikdy nic z elektriky nenaučil a na vše volal elektrikáře. Jenom proto, že nemám "50"? Nebo nejsem vyučen? Několik bytů jsem zapojil a revizák neměl problém.
Koukám že jsem píchl do vosího hnízda a sklidil hromadu zastrašujících komentářů :D To je u pánů elektrikářů klasika :D Vadná zásuvka šlehla instalatéra u sousedů :D Kterýpak pán elektrikář ji odfušoval? :D Barva drátů - elektrikáři se prý orientují podle barvy a ví kam sáhnout... :D :D :D Jen idiot sahá na dráty bez zkoušečky, takže i kdyby tam byl růžový drát, je to úplně jedno. A ty příklady, kdy někoho zabila elektrika...OK dám taky příklad, dejte si všichni mříže na okna, abyste náhodou nevypadli z okna, nejlépe omotané zeleným drátem :D Noste na hlavě helmy, aby vám náhodou nespadlo něco seshora na hlavu :D Noste pantofle s protiskluzovou podrážkou, abyste náhodou neuklouzli a nezlomili si nohu :D Pokud mám kabel a oba dráty jsou černé, nepoženu přece koupit kabel ve kterém je zelená barva no néééé? :D
Na pilu nepotřebujete zkoušky ale na elektriku ano? Já mám komplexy že nejsem elektrikář? No to jsou perly v těch komentářích :D Zkoušky jsou nutné na jakoukoli činnost, pokud se s ní živíte. Nepotřebuji být elektrikář, nebo instalatér, nebo truhlář, stačí být šikovný - na baráku si dělám úplně vše sám a nepotřebuji k tomu veledůležité odborníky za nehorázné peníze. Nepotřebuji opraváře, který si započítá cestovné a nevímco a pak chce po mě půjčit křížový šroubovák a baterku :D A je mi úplně šumafuk, jestli mám v zásuvce modrý drát místo zeleného - vím, že vpravo je nula a vlevo fáze a klidně si kdykoli na ten pravý drát sáhnu a věřte, že mě nezabije :D
Ale chápu - šikulové, kteří si zvládnou elektriku opravit sami vám pijí krev, protože přicházíte o kšefty... :D
Ale chápu - šikulové, kteří si zvládnou elektriku opravit sami vám pijí krev, protože přicházíte o kšefty... :D
Nechápete, kdybyste chápal, pak toto nenapíšete...
Když jste tak šikovný a vše si uděláte sám, pochlubte se svým profesním vzděláním...
Vážený vzdělaný odborníku já se nemusím chlubit odborným vzděláním, myslím že do toho je vám tak akorát prd. To jen vy eletrikáři ze sebe děláte bohy a chvástáte se že máte nějaké papíry a tvrdíte, že kdo nemá zkoušky na obor elektriky nesmí si opravit ani blbou zásuvku :D Šikovní jsou i někteří tzv. křováci, kteří dokáží z hlíny vytvořit krásné obydlí a vodní díla. Elektrikář asi nedokáže pochopit, že někdo umí více věcí než je jeho obor, jinak tak blbou otázku nepoložíte :D
Proto je tahle poradna, aby ti co si neví rady se mohli zeptat a něčemu se přiučit
Každý tazatel očekává cenné rady a ne posměšné, namachrované blábolení a zastrašovaní veledůležitých pánů elektrikářů, kteří si myslí, že zapojit zásuvku dokáže jen osoba s maturitou...Já si zásuvku zapojil jako 13letý kluk ve sklepě :D
S bojem s pojišťovnou máte očividně zkušenosti vy když jste něco zpackal - já s ní žádný boj nevedu, ani nepovedu, protože nepodporuji zlodějíčky :D
"Vadná zásuvka šlehla instalatéra u sousedů :D Kterýpak pán elektrikář ji odfušoval?"
Kdyby to dělal elektrikář s alespoň základním elektrotechnickým vzděláním, tak by se to nestalo. Zapojoval to ale 50 letý inženýr - strojař, přednášející na strojní VŠ (strojařinu), který si také myslel, že "...na tom přece nic není, vždyť jsou to jen 2 dráty".
Lidi proč řešíte barvu drátů na cvičném zapojení zásuvky? Podle fotek co jsem nahrál v instalační krabici mám černý vodič a tmavě zelený . Pro vyzkoušení na vypáleném a samozřejmě nefunkčním strojku (zásuvku, strojek,krabičku, a vodiče už nepoužiji) jsem použil dráty od nefunkční nabíječky od mobilního telefonu hned jsem to uvedl v příspěvku , samozřejmě že tam kde je hnědý drát bude černý vodič a místo modrého bude zelený vodič .
Pokud někdo napíše cvičný, tak by to mělo odpovídat skutečnosti. Teda pokud mu to trochu myslí. Dej ten tmavě zelený jak máš cvičný modrý a černý co je hnědý a není co dodat.
Když tam máš hliník, měla by to být čtyřka, měl bys ty šroubky později dotáhnout, aby jsi nehořel znova.
Měl jsem hlavní přívod šestnáctkou hlinikem. Dělal to pochopitelně odborník a v nulovacím můstku to po letech upadlo. Na žárovkach 60 Volt. Na zásuvkách skoro 400. Naštěstí to odnesla jen jedna nabíječka. Za plombu nesmím, stačilo zavolat na ČEZ. Byli vstřícní. Stačilo opravit a přijeli zaplombovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.