Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Akumulační materiál

Od: shiinyy odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, je možné použít běžné šamotové cihly jako akumulační prvek? Do obezdívek krbových vložek se prodávají akumul. tělesa, které se zavěsí na krb, aby dál hřály i po vyhasnutí krbu. Jen je to drahé jak čert. Osobně si myslím, že jsou to jen šamotové desky vizuálně upravené. Když vyrobím to samé jen použiju šamot. cihly docílím efektu akumulace?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Pravá akumulační kamna váží i několik tun a mají v sobě regulované kouřové průduchy pro nahřívání.
Šamotové cihly jsou zbytecně drahé, stejnou funkci splní plná cihla.
Jednoduché pravidlo je čím výce hmoty tím větší akumulační efekt.

hodnocení

1x

Dobrý den! Ne s běžnými šamotovými cihlami nedocílíte efektu akumulace! Běžné šamotové cihly jsou odolné tepelnému zatížení a do jisté míry i tepelně izolují. Vzhledem k těmto vlastnostem bohužel mnoho tepla nenaakumulují. Já jsem kdysi do obezdívky krbové vložky pro akumulaci tepla použil spec. akumulační magnezitové tvarovky / těžké bloky tvaru cihly/, které jsem zdarma "vytěžil"ve vyhozených akumulačních kamnech na skládce šrotu. V těch starých akumul. kamnech byly použity dvojí cihly. Těžké, hutné - akumulační, umístěné okolo topných těles, které jsou vně, směrem k plášti obloženy menšími, izolačními, porézními a odlehčenými cihlami vyrobené pravděpodobně s použitím šamotu. Hromádku těchto akumulačních i izolačních cihel jsem kdysi viděl i ve sběrně Kovošrotu, kde je vyhazují, když rozebírají akumulační kamna, která jim tam někdo přiveze v kompletním stavu. O tom, jak jsem obestavbu krbu prováděl - viz. můj příspěvek v : poradte.cz/... Další info: google.com/... Zde jsou i cenově přijatelné nabídky bazarových prodejců akumulačních cihel původem z rozebraných kamen.

shiinyy
hodnocení

zkoušel jsem ty obyč. šamotky jen tak postavit za záda krb. vložky, budou horké to je jasné i vydrží teplé déle než plášť krbu, ale s těmi cihlami ze starých amululaček jste mě nakopnul. Děkuji. Já měl za to, že akumulace spočívá v materiálech o vysoké hustotě, ale svou roli tam hraje i setrvačnost vyzařování tepla a to budou ty originál cihly mít jistě vynikající

Jestli vám podklad unese vložku, obestavbu a akumulační cihly by bylo dobré ověřit. Já na té obestavbě /obrázek v odkazu v předch. příspěvku/ jsem základ obezdívky z Ytongu 15 uložil až na podkladní beton, bez oddělení izolací. Izolace + dlažba je pak na celé zbývající ploše pod a okolo obestavby. Ještě k funkci té akumulace. Část krbu z kovu /rám vložky, měděný tepaný plech na šikmině/ je po skončení topení velmi horká, sálá teplo, ale za krátkou dobu vychladne. Boky a šikmina z běžných cihel je teplá a ráno bývá jen mírně vlažná. Část za vložkou, vyzděná z akumulačních magnezitových cihel, na vnější straně obložená keramickým obkadem je po vytopení velmi horká, sálá teplo, ráno je ještě teplá a vyhřívá přilehlou místnost. Funguje to jako klasická kachlová kamna.

Když jsem tu chalupu s krbem rekonstruoval využil jsem připravené akumulační cihly tak že jsem jich 9 ks volně postavil do komínku na horní desku obyčejných kamen Petra, rozpálily se a hřálo to až do rána.:)

shiinyy
hodnocení

právě řeším že část anhydritu odstraním i s podlahovým polystyrenem až na základovou desku (naštěstí tama nevede podlahové topení), dorovnám podlahu betonem a můžu stavit. Ale rozhodně díky za inspiraci, už sháním ty cihly :)

hodnocení

0x

Šamot je spíše izolační prvek. Určitě ne akumulační.

shinok
hodnocení

šamotem teplo prostoupí, takže izolační nebude

shiinyy
hodnocení

Ještě se zeptám jinak. K sehnání jsou akumulační desky (např na stavbu akum. krbu). Co je to za materiál?

jabraka*
hodnocení

0x

Kdybych byl konstruktér kamen,použil byh litinové desky,obalené šamotem na akumulaci tepla.Litina dobře akumulujwé dodané teplo elektrickým vinutím a šamot zajistí,že bude teplo rovnoměrně a pomalu vyzářeno do okolí.

JABRAKA

Dobrý den! Pane JABRAKA, asi jste přehlédl, že tazatel chce akumulační materiál, který nebude ohřívat "elektrickým vinutím"?:-D, ale bude jej ohřívat teplem z krbové vložky. Jak se v tomto případě teplo k té vaší litině dostane přes šamotový "obal"? Nehledě k tomu, kolik by té litiny muselo být, aby naakumulovala stejně tepla jako spec. magnezitová hmota.

shiinyy
hodnocení

mám vložku postavenou na anhydritu, pod ním polyš 15cm. Sama vložka má 150kg, 70kg vyjde obestavba se sálavých desek. Trošku mám obavy z té zátěže z přidaných akum. prvků.

janm*
hodnocení

0x

Zdravím

Výborné akumulační schopnosti má nepálená cihla, buďto užít staré nebo koupit nové (do těch přidávají i něco cementu a jsou "natvrdo lisované") nebo si z dobré jílovice vyrobit vlastní..., na rozdíl například od cihly pálené totiž akumulují díky obsahu vázané vody již od nižších teplot a umí držet dlouho...

Ano máte pravdu i obyčejné, pálené i nepálené cihly akumulují teplo, ale podstatně méně než speciální akumulační magnezitové cihly do akumulaček. Ověřeno v praxi, kdy část obezdívky krbu je z obyčejných plných cihel pálených a nepálených a část je z těch magnezitových. Viz můj předch. příspěvek.

jendad

Pane vitovec a už jste ty magnezitové cihly kupoval? Ono vždy je otázka nákladu a výnosu . Nejlevnější akumulace je prostě obyčejný kámen (čedič) , beton či cihly . Šamoty jsou stejně akumulační jak obyčejné cihly , ale jsou určené přímo do topeniště . Na obestavbu jsou drahé . Jinak okolo krbovek jsem vyzdil cca 200 cihel jako akumulaci a když někdo nedávno počítal , tak naakumuluji možná 6 až 8kw . Což jsou 2 až 3 polínka v topeništi . Krb má jednu zásadní vadu . Vždy jde o kvalitu spálení (dobré topeniště) a pak o předání tepla (množství tepla do komína . A to často je mizérie , kdy lidi vubec neřeší kolik tepla vyhodí komínem. Krb prostě schová topeniště a máte značně vysoké teploty v komíně , kdy spaliny nepředájí teplo do místnosti .

Tady je pěkný návod na obestavbu za pár tisíc

kovos-vracov.cz/...

Dobrý den! Pane "jendad". Podle téhož, vámi zaslaného návodu a s malými konstrukčními úpravami jsem obestavbu krbové vložky na Šumavské chalupě stavěl. Viz. přiložený obrázek. Toto řešení mně také, jako vám vyhovovalo z důvodu přiměřených nákladů a velké akumulační schopnosti tohoto topidla. Jak jsem již psal v odpovědi tazateli pouze část zadní stěny obestavby jsem vyzdil z těch magnezitových akumulačkových cihel. Cihly jsem nekupoval, ale jak jsem již dříve uvedl, získal jsem je "za odvoz" ze skládky Kovošrotu. Kupovat je nové a pro celou obestavbu je jasně nákladově nesmysl. Jak jsem již uvedl v předch. příspěvku je z provozu krbu zřejmé, že tato část obestavby akumuluje mnohem více tepla, než ostatní části z běžných cihel. Tazateli jsem nedoporučoval magnezitové cihly použít na celou obestavbu, ostatně on to ani neuvažuje. Současně jsem doporučil získat tyto cihly někde, kde likvidují staré akumulačky, nebo kde použité levně prodávají v bazarech se stavebninami - viz odkaz v původním příspěvku.

Akumulační materiál

shiinyy
hodnocení

Tak jsem tedy trošku přilnul k té cihlové obezdívce a líbí se mi to, docílím i akumulace. Chci z toho krbu vyždímat maximum. Jen jsem narazil doma. Prý se taková cihlová stavba nehodí do našeho interiéru.

Proto další otázka. Jak to omítnout? Jakou maltu na zdění cihel? (Nějakou spešl kamnářskou? ). Čím pak udělat hrubou omítku? A nakonec jakou fajnovou?

Máme starší venkovní krb i z části omítlý a jsou tam praskliny. Tohoto bych se chtěl vyvarovat, je-li to možné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]