Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba krbu

Od: jankrasa odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, chtěl bych si doma postavit krb ( nějaký obyčejný s předním přikládáním ) s rozvodem teplého vzduchu po domě, viz. přiložené fotografie. Dům cca 130 M2 obytná plocha, bungalov. Bohužel s tímto nemám žádné zkušenosti a proto vás prosím o radu. Jaký materiál na stavbu krbu zvolit? Jakou krbovou vložku? Postavit ho svépomocí a nebo raději oslovit odbornou firmu? Nerad bych vyhořel, tak nevím zda-li si na to troufnu. A v neposlední řadě nějaká odhadovaná cena? Vůbec nemám představu na kolik by to mohlo vyjít... Mockrát děkuji za všechny rady a tipy.
Stavba krbu
Stavba krbu #2
Stavba krbu #3

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Jaký máte stávající topný systém?
Co od tohodle systému očekáváte?
Máte vlastní les-zdroj dřeva, nebo chcete jen plápolající oheň v obýváku.
jankrasa
V současnosti mám elektrokotel, ale je to dost finančně náročné. Ano jak říkáte, mám les a je mi líto toho nevyužit.
Proč chcete horkovzdušné rozvody, když máte teplovodní?
jankrasa
No tak na podlahové vytápění krb nenapojim
Jednoduše na přímo ne, nutné jsou termostatické směšovací trojcesťáky a dvě čerpadla, ale určiťe to vyjde levnější než nový horkovzdušný rozvod.

hodnocení

0x
Elektrokotel a krb je dobrá kombinace. Taky to tak mám. Počítej ale že krom zdroje dřeva budeš potřebovat i prostor pro jeho skladování což třeba ve městě může být docela problém.
Stavbu krbu musíš začít tím, že zjistíš průřez výšku a tah komína. Teprve na základě toho můžeš vybírat krbovou vložku tak aby její spaliny spolehlivě odvedl. Není nic horšího než zjistit, že krásný nový krb je nepoužitelný protože hulí divnitř kdykoli je venku pod mrakem. Další problém jsou plastová okna a přístup vzduchu pro spalování. To co komínem odejde musí krb zase někde vzít. Projektanti tzb to vědí a doporučí ti nejlepší přívod vzduchu ale laik si kolikrát neuvědomí že skrz utěsněná okna do místnosti dostatek vzduchu nedostane a mít otevřenou ventilačku celou zimu je jaksi proti logice požadavků na vytápění.
Samotné obezdění krbu obložení a nalití betonové římsy to už pak záleží na tvé šikovnosti, jestli si na to troufneš.
jankrasa
No tak to uvidím jestli se do toho trofnu a s tím vzduchem máš pravdu no... Děkuji za odpověď
jankrasa
Ten vzduch se většinou vede již v zakladovce, což u mě teď již není možné... Tak nevím jak to udělám...
Tahá se to běžně i ze sklepa nebo z chodby pokud nejsou vstupní dveře dokonale těsné tak to stačí. Případně můžeš mít s komínem souběžnou trubku a nasávat vzduch třeba z podkroví. V moderních domech kde je povinná rekuperace by to ani tou deskou realizovat nešlo.

hodnocení

0x

Máte tam vůbec komín když topíte elektrikou? Krb chce tak alespoň 200mm průměr komína.

jankrasa
Nene komín se bude teprve stavět

jendad
hodnocení

0x

Začnu asi odzadu. Rozhodně bych asi si nechtěl dělat teplovzdušný rozvod . To už je jednoznačně rozumější rekuperace .

Dále zamyslel jste se třeba nad klimatizací? Ty KVALITNÍ dokáží běžně z 1kw elektřiny vyrobit 3kw tepla . Stačí jej dát do nejvíce používaných prostor a dost by jste ušetřili .

Dále asi pokuď opravdu chcete oheň , tak bych se vyhnul teplovodním rozvodum . U nově postavených domu co mají malou tepelnou ztrátu je potřeba akumulační nádrž a celkové náklady sakumprdum jsou pak šílené (kotelna)

Topení dřevem by mělo být pro radost . Zamyslel jste se třeba jen nad krbovkami?

Vybírejte mezi těmi co jsou vzduchotěsné a umí pomalu hořet .

krbova-kamna.heureka.cz/...

Na prodejce na Heurece se moc nedívejte tam neudávají rozhodně všechny a často ani nejlevnější . Kanadské plecháče třeba neuvádějí vubec.

Pokud chcete opravdu krb , postavte si ho obyčejný z cihel nebo kamene (akumulační) . Je to nejlevnější kovos-vracov.cz/...

hodnocení

0x

Dobrý den! Podle téhož návodu /kovos-vracov/, který vám v předchozím příspěvku poslal p. "jendad" jsem před 15 lety, na chalupě na Šumavě provedl obestavbu vložky Kago - viz přiložený obrázek. Vše perfekně funguje, bez problémů. Provedl jsem drobné dílčí úpravy, např v horní nahozené části byly použité staré, při rekonstrukci vybourané, ale velmi kvalitní cihly. Protože strop nad krbem je dřevěný, nahozený, je horní část zakončena strůpkem z heblu, z vnitřku krytém plechem, 30 cm pod stropem v souladu s požárními požadavky. Přední a boční stěny obestavby jsou z lícových dutých cihel. Římsy jsou zhora místo dřeva obloženy rustik. keram. obkladem. V šikmé části nástavby je otvor krytý tepaným měděným plechem, který umožňuje přístup ke kouřovodu a vložce. Příčka za krbem byla nově zděna, a tak jsem tam v prostoru za vložkou použil ke zdění akumulační cihly z vyřazených akumulačních kamen /zdroj - skládka Kovošrotu/. Když se nahřejí, topí ještě ráno. Cihly ve vnitřní části krbu jsou vyspárovány lepidlem, které je rozetřeno /pačok/ i na povrch cihel, je to stále pevné a nesprašuje to. Do místnosti přímo za krbem jsou průduchy / u stropu a u podlahy/, do další místnosti je teplovzdušný rozvod přes ventilátor. Celý krb, včetně komína / komínové tvárnice a nerez. vložka/, jsem dokázal, ač elektrotechnik, slaboproudař, ale kutil postavit sám, svépomocí, abych vyplnil čas po nucenén "odejití" do předčasného důchodu.

Stavba krbu #4

Dodatek: boční pohled je navíc zde: postimg.cc/...

jenda2*
hodnocení

0x
Pro vas by bylo vhodne zapojit krb do teplovodniho okruhu. Krbovou vlozku pouzijte bez obestaveni pro max. zuzitkovani tepla plaste krbu. Privod externiho vzduchu lze resit pres mrizku ve zdi a zasadne ne z chodby. Spinani cerpadla pres prilozny termostat na. vystupu z krbu. Vyska kominu je min. 4m pri pouziti 1 kolena. Prumer kourovodu je podle vystupu a mimo zed musi byt vnitrni kourovod izolovan od vnejsiho obalu. Prodava se uz hotovy v nerezu. Napojeni na stavajici rozvod otopne vody lze resit pres nejblizsi radiator. Idealni stav je paralelni napojeni k centralnimu rozvodu pres zpetne ventily. Pred par mesici jsem se pro toto rozhodl a jede to vyborne. Pouzil jsem teplovodni kamna Prity K1 W8. Umisteni do rohu na volny prostor. Cerpadlo vhani do spodniho vstupu kotle otopnou vodu a ohrata se siri do zpatecky dalsich radiatoru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]