Nejste přihlášen/a.
Dnes v poledne jsem si v mikrovlnce ohříval jídlo a normálně bez problému fungovala. Po chvíli jsem si chtěl ještě ohřát jiné jídlo a už to nešlo. V mikrovlnce se po otevření dvířek nerozsvítí světlo a když tam dám jídlo, nastavím čas a zapnu tak se talíř netoči zevnitř není slyšet žáden zvuk a na displeji se začne odpočítavat čas, ale pouze 5 sekund a pak se mikrovlnka vypne. Všechny funkce jde normálně nastavovat, ale mikrovlka se nespusti a pouze se odpočítá 5 sekund času a tím to skončí. Displej normálně funguje a ukazuje to co má. Jedná se o mikrovlnku Whirlpool model FT338/SL. Můžete mi někdo poradit čím to může být a jestli se to dá nějak jednoduše opravit a nebo ji mám považovat, že je už na odpis. Ta Mikrovlnka mi dobře sloužila asi +/- 20 let a nerad bych se s ní jen tak loučil.
Na dialku sa poradit neda, mohol odist napr VN transformator, usmernovac, kondenzator, rele, ktore spina trafo, samotny magnetron ... Po 20 rokoch by som to neriesil a kupil novu, aj tak mala dobru vydrz.
Laikom neodporucam opravovat sietove spotrebice a uz vobec nie s VN zdrojom a mikrovlnami velkeho vykonu. Zbytocna strata casu a po 20 rokoch je vsetko opotrebovane.
Chápu, že na dálku se dá u toho těžko radit. Příčin proč to přestalo náhle z ničeho nic fungovat může být více. Myslel jsem jestli někdo by nemohl poradit alespoň co by se u toho mohlo ještě zkusit vyzkoušet. Ono někdy závady na něčem bývají jednoduše odstranitelné které zvládné opravit bez problému i laik když mů někdo poradi čím by to mohlo být a jak na to. Samozřejmě do nějakých větších a složitějších zásahu do toho bych se nepouštěl. Připadá mi dost divné, že když mi ještě dnes normálně fungovala a pak najednou po krátké chvíli už fungovat nechce. Nedivil bych se až tolik, že mi to vydrželo 20 let. Mám věcí které mi slouží už i více než 20 nebo i 30 let. Patřím k lidém kteří nemění věci za nové jen tak proto, že už mají nějaký rok za sebou a snažím se vše používat až do konce kdy to doslouží a je už to neopravitelné nebo se oprava příliš neoplatí.
Ono se mluví, že myslet znamená nic nevědět a je na tom docela velký kus pravdy. Já si také myslím, že by se to možná dalo nějak opravit pokud by to nebyla nějaká větší závada, ale nevím to a možná to bude už na odpis i když to nemusí být nutně tím stářím.
Whirlpoolka nám udělala to samé. Uvnitř je keramická pojistka 14A. Nevím čím se odporoučela, ale po výměně mikrovlnka běží nanovo.
shakul: Na tu pojistku bych se mohl ještě podívat, ale nevím kde tam v té mikrovlnce je a jestli je to nějaká kterou se dá bez problémů někde sehnat novou. To bude třeba asi nějak celé rozšroubovat abych se dostal dovnitř. Ten kryt je tam boky a vrch jako jeden kus plechu.
Udělal jsem si trochu času a sundal z té mikrovlnky kryt. Chtěl bych zkusit zkontrolovat pojistky pokud tam vůbec nějaké někde jsou (asi ano), ale nemohu je tam nikde najit. Nechtěl bych to příliš hodně rozebírat abych to pak zase dokázal poskládat. Můžete mi někdo kdo se v tom vyznáte poradit kde tam nějakou pojistku najdu a jak se k ní dostanu? Jedná se o tuto mikrovlnku. Přikládám i obrázky jak to vypadá vevnitř. Možná nakonec dojde na to, že tato mikrovlnka půjde na odpis a pořídím si novou, ale nejdříve než k tomu možná dojde bych chtěl zkusit zkontrolovat to co se jednoduše dá, např. pojistky. Už jednou jsem si ji opravoval když mi začala jiskřit a stačilo odšroubovat a vyčistit tu izolační destičtu vevnítř, ale tentokrát je to bohužel něco jiného.
gumidek: Pokud nechceš poradit tak nereaguj a to ještě takovým arogantním způsobem. Jsme na poradně kde lidi hledají rady, ale obvykle ne typu zahoď to a neopravuj, ale to asi ne každý dokáže pochopit.
Divil bych se, kdyby tam nebyla pojistka. Já ji měl vždy skrytou v pouzdře. Zatím se mi vždy povedlo mikrovlnku opravit. Mám šikovného učitele, co opravdu umí.
Sám jsi psal, že nemáš čím měřit. Co tam chceš opravovat? Slavco dal schémata a pěkný návod.
Opravovat pokus omyl zařízení, kde je 2100 voltů je hazard, ale klidně si šáhni na kondík i když bude mikrovlnka mimo zásuvku
milancukrar: Také bych se divil kdyby tam pojistka nebyla. Prozatím když jsem sundal pouze ten plechový kryt ji tam nikde nevidím. Asi bude někde dobře schovaná. Potřeboval bych poradit co a kde a případně jak ještě rozebrat abych se k ní dostal. Nerad bych rozebíral postupně celou mikrovlnku a až nakonec zjistil kde ta pojistka je.
gumidek: Nepsal jsem, že tam chci něco měřit, ale, že bych zkusil zkontrolovat alespoň pojistku, ale to ty asi nedokážeš pochopit.
Je to práce s VN. To už umí hodně ublížit. Vesměs se spálí pojistka na VN části a odejde Magnetron. VN Trafo skoro vždy přežije.
Mikrovlnka do 2000 v dnešní době je odpad na 2 roky. Ta Whirlpoolka přežije dalších x let. Sám ji mám taky už 20 let. Nikdy bych ji nevyhodil!
Pokud myslíš stejný typ Whirlpoolky kterou mám já tak ta je opravdu dobrá a až doposud mi dobře sloužila a nerad bych se s ní jen tak rozloučil mj. i proto, že už má nějaké léta za sebou, ale někdy bohužel není jiná možnost. Má docela dost různých funkci i když ne všechny jsem, využíval. Že je v mikrovlnce VN vím a proto bych do ní nelézl když je zapnutá v zásuvce. Ve vypnutém stavu (ze zásuvky) by to snad mohlo být bezpečné i když jsem kdysi někde četl, že jsou tam nějaké kondenzátory které můžou zůstat nabité.
Tu som riešil opravu svojej tiež starej mikrovlnky Whirpool rok cca 1995.
Sú tam obrázky ovládacej dosky s poiskami. Poistka je i pri trafe,lenže tá je na 5 kV a 500mA. Ja som sice opravil tú dosku,no objavila sa ešte chyba na trafe a tak už je to nerentabilné opraviť. Magnetron stojí okolo 50 €, trafo okolo 80-120 €. Tú su ešte odkazy,no sú v ruštine,tak si to otvorte v chrome a dajte preložiť.:
V žiadnom prípade pri meraní nemajte zapojenú sieťovú šnúru, na sekundáru trafa je napätie 4kV, V popiskoch je ako ho zmerať pod napätím a to pripojením nízkeho striedavého napätia 12-24 V na primár a prepočitánim hodnôt,no aj tak na sekundáru bude napätie okolo 400 V.
Do té mikrovlnky bych samozřejmě nelezl se zapnutou síťovou šňůrou v zásuvce. Měřit bych tam také nic neměřil, protože nemám čím a ani nevím jaké hodnoty bych tam kde mohl naměřit.
Měřit bych tam také nic neměřil, protože nemám čím a ani nevím jaké hodnoty bych tam kde mohl naměřit.
jirkazxc: O tom kondenzátorů vím. Někde jsem četl, že by se měl vybít vyzkratováním šroubovákem (samozřejně s elektricky izolační rukojeti). Údajně u toho kondenzátoru je i nějaký odpor přes který by se měl po určité době když je mikrovlnka vybitá sám vybít, ale pro jistotu je asi dobré ho ještě zkusit vyzkratovat. Viděl jsem to vyzkratovávání kondenzátorů na některých videích.
stačí co je uvnitř, stejně bys to venkovní zemění neměl kam zapojit. To že je tam šroub ještě neznamená že je to zemění, aby to tak bylo MUSÍ tam být značka zemění... doměnak že byto mohlo být nepřichází v ůvahu...
Taky si myslím, že to uzemnění připojením žlutozeleného kablíku ze síťové šňůry na kovovou kostru by snad mělo stačit. U toho šroubu značka zemnění je a tak to asi opravdu bude určené na připojení zemnění. Nedokážu si ale představit jak a odkud bych k tomu měl to zemnění přivést. To snad výrobce Whirlpool předpokládá, že lidí kvůli tomu budou venku u domu dělat nějaké zemněni a tahát od toho drát k mikrovlnce aby ji mohli uzemnit?
v tom případě bych to viděl na dodatečné pospojování v profi provozech, tam by to dávalo smysl..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.