Nejste přihlášen/a.
Plísně v bytě : Jak lze donutit nájemce, aby v zimě větral?
v bytě jsou dostatečně dimenzované přímotopy. Na zdech v problematických místech rohy, ostění u studenějších stěn a hlavně v kuchyni, ale kondenzuje v zimě voda a vzniká plíseň.
Digestoř není vyvedena ven, cirkuluje a kdoví, zda jí užívají, ale sporák je asi 20 cm od okna.
topí na 19-21°C, ale naměřil jsem vlhkost 90% v kuchyni a přes 75% v ložnici! To je neakceptovatelné a to tam měl postaven přes rok můj vlhkoměr s vyznačenými zelenými a červenými místy viz obr.
Samozřejmě moc nevětral, měl jsem tam rok Netatmo, to měří i CO2. Bohužel asi klasický problém: šetřím a chybně užívám byt. Vlhkost z jiné příčiny než z užívání bytu je vyloučena, zdivo je tak 60 cm cihla a nepromrzá. Nezatepleno - starý činžák.
Otázky:
1) jak mu vysvětlit, že musí větrat 4-6x denně 4-6 minut v zimě (ale je jim zima tak nevětrají asi i když tvrdí že ano) a že 75-90% vlhkosti jako že NE! Nechápe, že vlhký vzduch se zdá i pocitově studenější!
2) je rozdíl mezi el. přímotopem a plynovým topením? Myslím že nikoliv. Stále mi tvrdí, že "za to může přímotop".
pomohl by nějaký instruktážní film nebo videa nebo blbuvzdorný návod... Jasně že by pomohlo zateplení fasády, ale to prý na staré činžáky nesmí, a na 60cm zdivo? Má to smysl?
Na jedné straně bojujeme se šetřením teplem,na druhé straně se větrá teplo ven.Ovšem je to chybné myšlení.Dostatečně topit je to,co musíme udělat.Zeď naakumuluje teplo a plísně nemají dostatečné životní prostředí.Ovšem samotná zeď je pak zdrojem vyzařvání tepla ven.,Ztráty jsou monstrozní.Abychom ušetřili,ubereme vytápění a jsme v tom namočeni po krk.Rosný bod pak způsobí kondenzaci vody a plísně mají zelenou.Jediný způsob,zateplení domu.Teplo zůstane ve stěnách a ztráty se minimalizují.
Pokud mse týče větrání,pa se jedná o to,.zda je produktivní naplnit si obývák vlhkým vzduchem zvenčí,i když studený vzduch mívá menší obsah vody než teplý.
JABRAKA
Nedonutíte ho nijak, když nechce. Nelze mu tam denně chodit a otvírat okna. Taky mu nevysvětlíte, že to není přímotopem.
Jak již jiní napsali, přesvědčit ho o škodlivosti plísní.
Já jen zareaguji na tuto větu: "ale to prý na staré činžáky nesmí, a na 60cm zdivo? Má to smysl?"
ale to prý na staré činžáky nesmí***tuto nepravdu jste zjistil kde?
a na 60cm zdivo***zjistěte si, jaký tepelný odpor má Vaše stěna a jaká se dělá v dnešní době
Má to smysl***jistě, že to má smysl, to doloží výpočet tepelných ztrát.
Zkuste měřit povrchovou teplotu problémového místa. To bude nízká teplota. Až se zvedne povrchová teplota stěny, bude po plísni.
a co toto:
A toho prachu, co se víří... skvělý nápad. Důležité je mít radiátory nabo přímotopy pod okny nebo u ochlazovaných stěn. Přirozeným pohybem horkého vzduchu se musí dosáhnout uspokoíjivého stavu. V obytných místnostech topit na 22 st. Nesušit prádlo vevnitř, nemít doma prádelnu, terária,akvária ,pěstírnu kytek,nadměrně nevařit a podobné zvyšovače vlhkosti.
Byl jsem svědkem toho, že v jedné domácnosti si přivydělávali praním prádla pro cizí. Naprosto rekordní spotřeba vody, vlhkost vysoká.
Prý listy některých bytových rostlin velmi dobře absorbují vlhkost. K těmto rostlinám patří kapradiny, břečťany, tilandsie, lopatkovec, fitónie, dypsis...
Máte někdo zkušenosti?
ad1) Vysvětlovat nemá smysl, stačí sdělit. Kdo se tím chce řídit, ten se tím řidit bude a kdo nechce, tomu nemá smysl vysvětlovat. Vysvětlování je dobré pro toho, koho zajímá podstata, pro užívání není nutné vědět proč. Ale ani vy na tom s tou teorií taky nejste úplně nejlépe. Já třeba taky nechápu, že vlhký vzduch se zdá studenější a to proto, že ve skutečnosti je tomu právě nopak. No a nárazové větrání, to už no comment.
ad2) Ano je rozdíl. To, co má vyšší povrchovou teplotu, to se zdá, že topí víc, protože se zde více uplatňuje sálavá složka. Každý vám řekne "nojo kamna, to je jiný teplo", když topíte kamny, můžete mít v místnosti 18°C a je tam příjemně, protože kamna mají vysokou teplotu a sáláním ohřívají přímo vás.
makk, jasně, máte pravdu kamna mají vysokou teplotu a sáláním ohřívají přímo vás
ale na záda táhlo...
To jo, taky je v místnosti vytépěné kamny velký teplotní gradient. Kamna spotřebují spoustu vzduchu pro hoření a ten se z okolí plouží po zemi a protože ho je poměrně dost, nestihne se tolik ohřát. Naopak vzduch kamny ohřátý na vysokou teplotu letí ke stropu. Tažke mnohde to bylo tak, že bylo vedro, ale zima na nohy.
makk, ale zima na nohy
přesně tak jsem to cítil u babičky...
Ono každé proudění vzduchu je problém, i horkovzdušný ventilator je problém.
.
Co myslíte věntou "nárazové větrání - no comment"?
Všude je uvedeno, že přes zimu se praktikuje prudké větrání, ne ventilačkou.
ladis, tady se před měsícem odehrála taková tahanice o správném větrání a nikdo nepřesvědčil toho druhého, o jiném názoru.
Jak vypadá správné větrání říká hygienická norma.
Vedlejěím účinkem takového větrání je vyřešení problémů s nadměrnou vlhkostí a plísněmi.
Prosté.
Ano, zrovna řeším firmu, která dělá závěsné balkony. A porušuje. Předtím jsem řešil firmu, která dělá posuvné zasklení. A porušuje. Na sousedním baráku 22x slabší proti normě. Při prvním větru vypadlo 24 skleněných desek 2x1 metr. Z výšky až 33 metrů. Na autobusovou zastávku a parkoviště.
Devastace bytového fondu pokračuje. Všichni porušují ..
ra252, často s Vámi souhlasím, teď zase. Předpisy se porušují od té doby,co vznikly předpisy. Již za Caesara.
(Gaius Julius Caesar)
ladis: Všude všichni hlásají "větrejte nárazově", ale je to ničím nepodložený nesmysl. Mýtus o nárazovém větrání pochází z dob, kdy okna byla natolik netěsná, že základní hygienickou výměnu zajišťovala ta jejich netěsnost. Nárazově se větralo jen, když bylo potřeba vyvětrat pachy (z cigaret, z vaření...).
Lidé nedýchají nárazově 2-3x denně 5 minut, lidi dýchají trvale, trvale produkují vlhkost a CO2 a proto je třeba trvale větrat. Umím to podložit výpočty, ale už jsem to tu dělal několikrát a stejně jsem nikoho nepřesvědčil, protože jak jsem psal v úvodu, kdo nechce chápat, nepochopí.
Prostuduj ensan.cz/... a pak komentuj znovu...
ze článku chápu, že se musí vyvětrat vlhkost ven, vlhkost by měla být pod 60% - ideálně okolo 50%
jnže mí nájemníci tam mají i 90% ! Prostě nevětrají!
ladis: Když už nechcete věřit fyzice, tak vyhláška 268/2009 Sb §11 odstavec 5 říká:
Pobytové místnosti musí mít zajištěno dostatečné přirozené nebo nucené větrání a musí být dostatečně vytápěny s možností regulace vnitřní teploty. Pro větrání pobytových místností musí být zajištěno v době pobytu osob minimální množství vyměňovaného venkovního vzduchu 25 m3/h na osobu, nebo minimální intenzita větrání 0,5 1/h. Jako ukazatel kvality vnitřního prostředí slouží oxid uhličitý CO2, jehož koncentrace ve vnitřním vzduchu nesmí překročit hodnotu 1500 ppm.
A ten váš "odborný" článek doporučuje 2-3 výměny za den, tedy 4 až 6x méně, než říká vyhláška.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.