Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plíseň v bytě: jak donutit majitele k zateplení

Od: perditax odpovědí: 35 změna:
Hezky den,
Bydlim v najemnim byte vybavenem prmotopy, zed je nezateplena cihla. Topim na 21 stupnu, nekolikrat denne rychle vetram, ale stale se mi v rozich tvori plisne.
Jak mam donutit majitele, aby slaba mista konstrukze z vnejsku zaizoloval a nemusela jsem zit s plisni?

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pronajímatele k ničemu nedonutíte. On Vás nenutí v jeho bytě bydlet. Když se Vám tam nelíbí, nikdo Vám nebrání jít jinam. Kam? To už není jeho problém.

hodnocení

3x

Nedonutíte majitele, aby investoval do svého majteku, když nechce. Taky to může být odpůrce zateplení. To, že je třeba zvýšit povrchovou teplotu stěny, třeba vhodným zateplením, to ví každý. Tedy skoro každý.

Vy musíte doložit měřením, že povrchová teplota problematického místa je nižší, nežli hodonota rosného bodu. To budete těžko prosazovat, páč pro majitele je snažší říkat, málo topíte, málo větráte. Dokonce o tom byl i pořad, kde město stále nutilo nájemkyni více topit, nežli si pozvala soudního znalce, který zjistil a spočítal, kdyby topila více o x °C, tak to stejně nepomůže, ale protopí tolik, že to neutáhne.

Proto nemám rád, když někdo sdělí více topit a větrat, bez toho, aby znal podmínky bytu a styl života v bytě. Jsou byty, kde se skoro nevětrá a plísně nejsou, jiné zase stále větrají a plísně mají.

hodnocení

2x

Nejlepší je najít si lepší nájem než někoho o něčem přesvědčovat. Prostě si s ním promluvte, že pokud to nebude řešit, vy si budete hledat jiný nájem. Donutí ho až situace, kdy nebude schopen byt pronajmout nikomu jinému, kdo bude spokojený.

doplněno 16.02.21 07:09:

Náhoda nebo jste se našli? :)
poradte.cz/...

jenda2*
hodnocení

1x
Kdo vam nakukal, ze vnejsi zatepleni zrusi tvorbu plisne? Bude se vam tvorit o to vice, protoze kdyz topite na uvadenou teplotu, je problem jinde.

Nesmysl. Samozřejmě, že to JE tepelným mostem, špatným zateplením.

petera*

Vlastní zkušenost - nezateplený dům, plísně nad okny (staré železobet. překlady), v koutech atd. Po zateplení (minerální vata 14 cm), plísně se netvoří a dům se vytopí mnohem snáze a déle drží teplo. Stavebnictví vůbec nerozumím, ale to, že na studené stěně se bude srážet vlhkost (dle rosného bodu), si ještě pamatuju...

Chlapi, ale pana Jendu nikdo nepřesvědčí, že jeho některé názory jsou špatné.

jenda2*
Proc nedokazete pochopit, ze veci mohou byt i jinak neni muj problem. Delejte jak myslite. Je to vase vec. Zateplil jsem vnitrne, nemam zadne problemy s plisni ani v mistnosti se 17 stupni. Nic z toho co popisujete, ze nastane vnitrnim zateplenim. Poradte nikdy nebude shluk jasnovidcu a uz jsem poslal fotky zatepleni oken. Ze to z vas jeste nikdo nedelal nic neznamena. Nebo take ano... Pokud nesouhlasite, vase vec. Budte tak laskavi a nedelejte chytraky. Kdyz vam dokazu opak, nikdy nepriznate jinou moznost nez vasi. Pro tazatele to muze byt jiny pohled na vec. Fotky z termokamery aj.

jasně vše vyřeší naplácat polyš-vatu dovnitř. ještě že jenda nevidí co je pod zateplením za humus!

deisele- vypadá to tak, že jenda2 to řeší systemem co oko nevidí, to srdce netrápí. Ale dýchací orgány mu "poděkují"

Jendo, Ze to z vas jeste nikdo nedelal nic neznamena
Jasně, že jsme to nedělali, páč neděláme něco, čemu nevěříme. Ale osobně jsem viděl dva baráky v Malých Svatoňovicích, kde si lebedili, jak krásně zateplili zevnitř.

Po čase zjistili, jaké jsou problémy a dodával jsem jim na venkovní zateplení a právě viděl, jak to loupali zevnitř.

Já Vás nemíním přesvědčovat, že mizivé procento laiků takto zateplí a je přesvědčeno, že je to správně. Taky Vás nebudu přesvědčovat, že foukající teplý vzduch je to nejlepší a nejlevnější. Je to Vaše pravda, Vy si jí věřte. Nechte nám, prosím, naší pravdu.

Děkuji

Jenda2: myslíš ty fotky s polystyrénem na rámu okna a s fólií jako třetím sklem, přibitou nějakými lištickami?
jenda2*
Me tu funguje. Na rozdil od vas nikomu nevnucuji svuj nazor. Na zdi za polystyrenem nic neni a pred tim take ne. Nemuze tam nic plesnivet. A kondenzace vzdusne vlhkosti stresniho okna jejednou pro czdy vyresena bez nutnosti topit jak blazen. Viz vase posahane rady. Vnitrni zatepleni funguje u suche zdi a placejte si ty sve kydy jak chcete.

...Na rozdil od vas nikomu nevnucuji svuj nazor...

...vyházet přímotopy a dáte tam topení s ventilátorem...

anonymni357

Diesele,Milane,me by tedy zajimalo,co bude za humus pod CELOPLOSNE prilepenym polystyrenem uvnitr?Vim,ze se vnitrni zatepleni nepouziva,protoze se rosny bod posune dovnitr puvodni zdi,ale polystyren je prakticky parotesny,tak me zajima co se vlastne stane,krome zruseni tepelne setrvacnosti?Za vysvetleni budu vdecny,z jistych duvodu musim o castecnem vnitrnim zatepleni uvazovat.Dekuji.

To je na dlouhé psaní a vysvětlování, jen ve zkratce.

Polystyren není parotěsný, je těžko prostupný, což vyzkoušíte položením polyše na hrnek s teplou vodou. Uvidíte, jak pára projde polyšem.

Pak píšete o rosném bodě. Ten se bude tvořit (podle výpočtu skutečného stavu) těsně za polyšem, nebo v prvních centimetrech zdiva. Jelikož stěna není bez vzduchu, tam tam zkondenzuje. To je fyzika. (To samé, jako ve vatě v podkroví.)

Musí se zabezpečit, aby kondenzát se přes letní sezónu odpařil. Říká se tomu bilance vodních par. Když chlad proniká konstrukcí zvenku, zevnitř přichází teplo. U polystyrenové vnitřní izolaci nejde teplo do polyše, takže skladba stěny prochladne až k polyši, páč jí nemá co zevnitř ohřívat.

Z mnoha diskuzí vznikají plísně na vlhkém a studeném místě. Zkuste mi sdělit, kde je takové místo ve stěně s vnitřním zateplením.

Fyzika je neuprosná a je jí jedno kde působí. Podobně to je i zde, taky to roky nebylo vidět.

cukrar.rajce.idnes.cz/...

Je mnoho literatury, kde jsou případy popsány.

anonymni357

Dekuji,rozumim,kde je misto na plisne uvnitr ZDI vam nepovim,protoze takove neni.Plisen pro svuj zivot potrebuje i teplo a kyslik,tedy se vyskytuje na povrchu a prorusta do urcite hloubky.Mezi zevnitr celoplosne prilepenym pol.a zdi,ktera je promrzla zit nemuze,ani se tam spory nedostanou.Jinak dekuji,zdi to neprospiva,zvlest,jak pisete,pokud by vlhkost zkonden.ve zdi mrzla.Jeste se nabizi DOKONALA parozabrana,ale to je asi utopie.

viděl jste obrázky na odkazu, kde plesnivěla dřevotříska zespodu? Viděl jste někdy lino, že se odkryje a pod ním je plíseň. Já ano, mnohokrát a proto tvrdím, to co tvrdím. Není plíseň jen na povrchu. Parozábrana zajistí pronikání pak zevnitř do do konstrukce, ale rosný bod v konstrukci je taky vlhkost.

Ale respektuji názory jiných a jiné znalosti.

Přeji jen krásné dny.

anonymni357

Nic ve zlem,myslel jsem jen ten konkretni priklad,tedy zevnitr 5-10polystyren celoplosne lepidlo,pul metru zed,venek.Myslim,ze pod tim lepidlem nic rusr nemuze.Jinak plisne jsiu potvory,preziji hodne,to lino a drevotriska ve spojeni s vlhkosti je jasne,mate pravdu.Jeste dodam,ze mate pravdu a prehled vetsinou a casto se z vasich rad poucim.Na rozdil od nekterych...

ladis*

Nevim jestli rust ve zdivu, ale kondenzovat ve zdivu urcite, a chcete mit permanentne mokre zdivo? No pokud je to cizi nemovitost, tak asi jo. U vlastni bych si to nerisknul.

hodnocení

1x

Plíseň může být i hluboko v malbě nebo omítce. Řešení je:

- nestarat se o příčinu, žádat odstranění hygienické závady,

- změnit byt.

makk
hodnocení

1x

Majitele bytu nedonutíte. Neexistuje zákon, který by nařizoval doplnění tepelné izolace u stávajících domů.

Uslyšíte to nerad, ale za plíseň si můžete sám. Málo větráte a málo topíte. Chápu vás, že se vám nechce dávat velké peníze za topení a topení na vyšší teplotu i větrání vám samozřejmě zvýší náklady na topení, ale není-li zateplení, není jiná možnost.

Teoreticky si můžete zateplit byt sám zevnitř, ale není to moc dobré řešení. Připravíte se o akumulaci, stěna pak bude promrzat a to bude ovlivňovat její životnost a musíte udělat dokonale parozábranu.

hodnocení

0x

Není to náhodou toto:

poradte.cz/...

kjhfd
hodnocení

0x
Přestěhuje se jinam.

ladis*
hodnocení

0x

Mrkněte na poradte.cz/...

Jakou máte v bytě vlhkost? Je byt zkolaudován jako byt? Zkusila jste mikroventilaci na plastových oknech? Co vám sdělil majitel? Pokud je byt v SVJ, majitel nerozhoduje o zateplení, ale SVJ.

Pokud se vejdete s vlhkostí do 65% a stále bude vlhnout stěna a vznikat plísně, tak je to na reklamaci a slevu z nájmu. Na odkazu výše však nájemce udržuje vlhkost na 70-95% a nenechá si vysvětlit, že s takovou vlhkostí to je poněkud problém zabránit kondenzaci.

Od začátku mrazů mám v bytě vlhkost pod 30%. Pokud má někdo nad 40%, je to vadným používáním bytu.

ladis*

Cim to meris? Pod 30% to uz je docela extrem, doporuceni je 40-60%. Ja mam podle Netatmo v prumeru 39%

Měřím to správně. Pokud nezvlhčuji, jsem pod 30%. Plesniváci mohou využít situace a odvlhčovat.

zaseja
hodnocení

0x

Když už se tady sešlo plno "odborníků" na zateplování a plísně, tak bych si od vás nechal rád vysvětlit, proč v rodiném domku z roku 1963, postaveném ze škvárových tvárnic, které byly v té době běžné, síla zdí 45 cm, nezatepleno vůbec, nevětráno, topí se na 22°C a přesto nikde nic neplesniví a ani se nikdy nerosí okna ani v mrazech.

makk

Nejspíš proto, že i okna máte z roku 1963, takže bohatě větráte aniž si to uvědomujete.

zaseja

Naopak, já si to uvědomuju, mám špaleťáky a mám klid, lidi se nechají přesvědčit na plastový, těsný, pak si doplatí mikroventilaci, kterou stejně nepoužívají a řeší plísně. Podle mě je netěsnost špaletových oken to samé, jako mikroventilace, akorát za solidní příplatek.

Jediná výhoda plastových oken je, že se nemusí natírat a ještě dejme tomu ty vyklápěcí panty, když to zrovna nejsou nějaké šmejdy.

ladis*

!Doplatí mikroventilaci? Ta je snad zdarma vždy (alespoň posledních 15 let), neznám okna, kde není mikroventilace - poloha nedomáčklého těsnění...

Za zcela minimální příplatek je vyklopení - ventilačka. Nejde objednat u malých okének a já ji objednával při rekonstrukcích vždy, je to pár korun.

K vaší oslavě špaletových oken nám prosím nezapomeňte udat rozhodnou vytápěnou plochu na těch 22°C a roční náklady na vytápění, aby to bylo komplet a s vypovídací hodnotou :)

---

Vaší ideální představu vám možná nabořím tím, že klasický menší byt v bytovém domě starý 14 let 34m2 (topí se na 21-22°C ale topení jsou veskrze vypnutá) v SVJ teplovodem (posledních 15 let se snad nic jiného z důvodu eko zákona nebuduje - ne centrální teplárny), tak celoroční náklady na topení + ohřev teplé vody! (a to včetně nezanedbatelného rozúčtovacího a odečítacího poplatku servisních firem) jsou souhrnně < 2500 Kč! (za celý rok!). Je to podle zákona*)

Mám Netatmo Weather (takže poměrně přesná data o teplotě), větrat se musí, jako jinde, vzduchotechnika není a okna jsou dřevěná eurookna netatmo detekuje CO2 vydýchaný vzduch. Takže intenzivně.

Dodržuji principy větrání v zimě: krátce a intenzivně.

-------

*) Vyúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům se řídí od 1. 1. 2016 zákonem č. 67/2013 Sb. v platném znění (dále jen zákon) a prováděcí vyhláškou MMR č. 269/2015 Sb. o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům (dále jen vyhláška). Více pak zákon a vyhlášku doplňuje metodický pokyn aktualizovaný dne 31. 1. 2017.

Skla mají většinou potah proti infračervenému přechodu (tepelnému). Takže v zimě neuniká chlad přes sklo a v létě méně vedra z venku. Což při velké ploše není zanedbatelné. Skla lze však vložit i do starých oken.

makk

Takže mám pravdu. Máte strará okna, která mají cca 10x větší spárovou průvzdušnost a i když okno za celou zimu neotevřete, tak větráte intenzitou 1-2 výměny za hodinu. To bohatě stačí jak pro odvod vlhkosti, tak CO2.

Řekněme, že máte obývák 5x4m, při výšce 2,6m je to 52m3. Větráte tedy intenzitou 52-104m3/h (vzhledem ke stáří oken možná i víc), hygienická výměna je 25m3/h na osobu. Jinýmu slovy pro 2-4 osoby máte dokonele vyvětráno i bez "větrání" (když neotevřete okno, ještě to neznamená, že nevětráte).

S platovými okny máte pravdu jen napůl. Když začala honba za snižováním tepelných ztrát, začala se dělat okna hlavně těsná, aby nedocházelo k "zbytečným" tepelným ztrátám netěsnostmi (to je tak, když něco dělá diletant). Záhy se zjistilo, že utěsnit barák je skvělé pro pěstitele plísní, ale kdo nechce shnít, musí větrat. Začalo se dělat nucené větrání. Je skvělé, ale drahé. Takže se ta těsná okna zase pootevřou. Celý zázrak mikroventilace spočívá v tom, že je aretována mezipoloha mezi "otevřeno" a "ventilačka", to nic nestojí a snadno si to doděláte i u oken, které mikroventilaci nemají (stačí sundat kliku a vypilovat o drážku víc), případně do té polohy otevřít i bez aretace. Výhodou plastových oken je ale i mnohem menší tepelná ztráta prostupem. Toho můžete dosáhnout i vy, když si skla špaletových oken vyměníta za izolační dvojskla nebo trojskla (trojskla ale asi rám neunese).

Do špaletových oken se nedává trojsklo. Ono by se totiž nevešlo. Dává se do venkovních křídel dvojsklo a do vnitřních křídel klasický řezaný, jednoduchý sklo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]