Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solární kolektor z černé PE trubky – pokračování

Od: ladis* odpovědí: 23 změna:

Navazují na původní dotaz: poradte.cz/...

Přidávám nákres, který bych chtěl zkonstruovat - žebra 4-5m dlouhá... Jeden T kus varný vyjde na 20 kč a svěrný (opakovaně použitelný) na 85 Tak ještě uvažuji, zda z varné verze "žebříkové"to neudělat jako rozvinuté klubo na střeše s délkou větve 50m - ale to bude giga odpor...

Co se týče UV, tak to budu muset asi risknout, i když by výrobce mohl frknout trochu sazí navíc (ale to bych si musel objednat kilometry) Odolnosti vůči UV záření se u plastů dosahuje obvykle použitím aditiv, jako například UV stabilizátorů, černého zbarvení (obvykle s použitím sazí) nebo ochrannými povrchovými nátěry (např. laky nebo metalizované povrchy). Přidání sazí je finančně nenáročný a obvykle velmi účinný způsob vytvoření plastů odolných vůči ultrafialového záření. Fluorované polymery, jako například PTFE a PVDF, navíc mohou vykazovat velmi dobrou stabilitu při působení UV záření i ve svém přirozeném stavu.

Solární kolektor z černé PE trubky – pokračování
Solární kolektor z černé PE trubky – pokračování #2
Solární kolektor z černé PE trubky – pokračování #3

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jak donutíte vodu, aby stejnoměrně tekla ve všech trubkách a netekla jen třeba třemi středními trubkami?

doplněno 11.07.20 10:46:

Až budu dělat příště ohřívaní vody do bazénu, koupím trubku v kole (několik) a rozmotám je po střeše, jako máte na obrázku ve výkopu. Jeden přítok, jeden výtok. Žádné koleno, téčko, zkrátka nic co udělá větší odpor pro vodu.

Třeba EP LDPE trubka v kole 32 x 4,4 mm PN10 (svitek 100m)

ladis*
To je věc testu, pokud bude výtok výš než nátok, spoléhám i na gravitaci - ohřátá voda se i sama bude tlačit do vyšších míst, i když patrně pomaleji, než v těch středních... Stejnoměrnost je nepodstatná, proudění bude dostatečně na to, aby se nepřehříval ani v těch krajních trubkách...
Budu tam přeci honit přímo vodu z bazénu, žádný primární sekundární okruh...
Stejně funguje přece chladič v autě i každý druhý solární panel, třeba tahle 10x dražší krása z bazenových předraženýchvroubkovaných trubek
eshop.neosolar.cz/...
A v čem je to jiné?
Jinak jsem samozřejmě doufal, že někdo poskytne výsledky testů, o kolik to bude v krajních polohách bude proudit pomaleji

Přeji Vám, aby voda proudila stejně přes celý systém, ale nevěřím tomu. Obávám se, že voda proteče jen 5 trubkami, nestačí se tak ohřát a účiněk nebude takový, jaký očekáváte. Tento problém jsme řešil před 6-8 lety, Vám přeji lepší úspěch.

ladis*
hodnocení

No a v tech krajnich se prehrivala na 100°C nebo co? Mel jste to vyspadovane? I kdyz se na krajich prehreje tak se zase spoji s tou rychleprpudivsi, takze ...

no jasne, zkusim nejprve teda 2 smycky po 50 metrech, jaky bude odpor, obavam se ze obrovsky, filtrace mi dava tlak 0,6 atm :) jeste pri 0,55 atm to ma odhadem tak 4 m3/h.

Chcete rovnomernost? Pouzite Tuchelmannovo zappjenie. Privod vlavo dole, odvod vpravo hore. Takto bude trasa cez kazdu trubku rovnako dlha.
Chcete usetrit? Kupte si doskovy kolektor.
ladis*
hodnocení

Chtěl jsem vyřešit možnost snížení o jednu dimenzi (voda by šla do dvou stran), ale je fakt, že všechny solární se dělají asi z opatrnosti “rovnoměrně”, takže na jistotu:
de.m.wikipedia.org/...
Že se to jmenuje Tichelmann jsem netušil, Hned jsme zase chytřejší...
Vlastně to takhle je i v tom chladičů v autě...
janh*
Ten zbytek ti bude fungovat spíše jako chladič...tzn.pokuď to neopleteš izolací,tak se to ochladí na okolní teplotu vzduchu...jinak se to dá určitě i spočítat a nasimulovat...tedy než to začneš svařovat...zahradní zelená hadice na tom bude líp,čerpadlem přes spínací hodiny...
ladis*
hodnocení

Tak samozrejme ze se to sepne jen pri plnem osluneni vsech casti systemu.

zahradni hadice - nesehnal jsem levnou cernou, takze trubka DN32 za 17 bez dph je nejlevnejsi varianta co mam. Ekvivalent vroubkovane solarni pvc hadice stoji minimalne 40,- za metr.

janh*
ladis*
hodnocení

Ale ta hadice neni ani cerna a lame se, takovou zelenou hruzu mam a na netlakovou vod7 je to NEPOUZITELNE :)

bohuzel sehnat CERNOu hadici jako popisuje pan tady pavrda.cz/... (pred 15 ! lety) dnes uz nelze, snazil jsem se o to 3 roky, on koupil tehdy nekde normalne v kovomatu, par let to mel v provozu nez se stehoval od rodicu, ted nevim zda to jeste zprovoznil...

kazdopadne udekat to takhle je nejlevnejsi reseni, ale krucinal kde vzit takovou hadici co nejvic cernou a v rozumne cene!?

janh*
Natáhnu 30m zelené po střeše,kde není vidět,připojí rychlosvorkou a mám okruh teplé vody za pár stovek.Až se rozpadne hadice,tak za dva-tři roky koupíte jinou(v akci) za pár stovek...
Na 1 atmosféru z oběhového čerpadla je to dostačující!
Nevím co řešíte!
Pokuď to chcete nastálo,tak jedině z N E R E Z U...
ladis*
Bohužel mám jen 0,6 atm a ve výšce 3 metry (V těch 0,3 tedy zbude 0,3 atm) a s 0,3 atm je průtok odhadem 4-5m3/h), takže je otázka, kolik odporu vyvolá ta hadice... 1/2” proteče při tomto tlaku odhadem tak 0,5m3/h!
Tahle hadice se při tom tlaku NEROZPADNE nikdy, pokud se nezlomi, ale jelikož není černá, absorbuje sotva 30-40% co černá! Což je velká Škoda. Kdyby byla alespoň 90% černá a na fotce viz odkaz pavrda, neváhal bych
ladis*
Reagují na: “doplněno 11.07.20 10:46:
Až budu dělat příště ohřívaní vody do bazénu, koupím trubku v kole (několik) a rozmotám je po střeše, jako máte na obrázku ve výkopu. Jeden přítok, jeden výtok. Žádné koleno, téčko, zkrátka nic co udělá větší odpor pro vodu.
Třeba EP LDPE trubka v kole 32 x 4,4 mm PN10 (svitek 100m)”
No a proč 32x4,4 když celou dobu píší o 32x2, ta má menší stěnu (lepší přenos tepla) a je asi i levnější a pevnější?
Já se pravé obavám, ze na délce stovek metru budou ztráty veliké! Při tom malém tlaku odhaduji na 200 metrech klidně 80% ale chtělo by to asi zkusit...
Navíc gravitace a tepla voda nahoru dolu... A vedle toho naprosto nevyužita plocha, a překrývající se - tedy stínící si části hadic, potenciálně si můžu i gravitaci deformovat...
To bude, při beztlakovym čerpadle, I tlakově na hraně...
Krucinal proč nejsou levný černý hadice nikde?
Chtělo by to zkus

Co je levné a co drahé?

hodnocení

0x
Nechci ti do toho kecat, ale nez se drbat se svarovanim, neni jesnodussi naohybat alpex? Ono uz z principu z plastu delat kolektor je dost na houby. Idealne by byla podle me medeny had polozeny na plechu, ale to by byla jinaci cenovka. Pokud j pl chova strecha tak nacpatco.nejbliz.
ladis*
hodnocení

A to se dělá v černé barvě? Asi ne co? A na kolik vyjde metr?
Pro mě je cílem co nejnižší cena za metr - jsem okolo 17 Kč za dn32x2 PE100HD RC

Něděná trubka sama o sobě černá není,ale položená na černém plechu, s izolovanou zadní stěnou a pod sklem má docela slušný výkon, viděl jsem takhle dělaných pár kolektorů. Jen na ohřev bazénu při ceně materiálu docela drahé řešení

Medena trubka by asi dlho nevydrzala. Bazenova voda s chlorom je pomerne agresivna. Zase, kym by sa postupne rozpustala a nezacala tiect, nebolo by tam toho chloru potrebne sypat tak vela :) Cena materialu je ale pre tento ucel vysoka bez ohladu na zivotnost.
ladis*
hodnocení

Dokonce se uvadi, ze ani ty PE zrubky s bilou vrstvou uvnitr (na pitnou vodu) to nevydrzi

jinak cenové srovnání trubky DN32x2mm je 21 Kč za PD a 176 Kč za měď DN28x1mm - takže o řád jinde

hodnocení

0x

Fluorované polymery, jako například PTFE a PVDF, navíc mohou vykazovat velmi dobrou stabilitu při působení UV záření i ve svém přirozeném stavu. Svatá pravda. Akorát by kolektro z takových trubek stál asi víc, než střecha na kterou ho chcete dát. V případě PTFE pak je problém, jak trubky spojovat. Svářet nejde, lepit mizerně. Lepit tak, aby to vydrželo tlak, ještě ke všemu vody, nejde už vůbec. Sorry za OT.

ladis*
hodnocení

Samozřejmě jsem myslel na aditiva do PE...
Cena trubky do 20,- za metr :)

janh*
hodnocení

0x
Na těch pár dní tepla...kolik máte teplotu v bazénu 18,19...?Dnes ráno bylo 8℃...
ladis*
No pravé mám skoro 30 m3 v starým bazénu v zemi a to se neohreje nikdy jinak než solarem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]