Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solární kolektor z PE trubek - máte někdo zkušenosti?

Od: ladis* odpovědí: 30 změna:

mám v úmyslu svařit varnými PE tvarovkami z černých PE trubek DN 25 až 40 kolektor na plochou střechu, jaké jsou zkušenosti?

třeba DN32x2 mm mám za 18 kč bez DPH metr

proti flexibilní PVC solární bazénové hadici 32 mm, která stojí 40 až 80 Kč za metr, mi to přijde podstatně levnější a trvanlivější... navíc to bude použitelné i na tlakovou vodu do PN10 atmosfér (samozřejmě ne s rozpálenou vodou s takovým tlakem)..

doplněno 10.07.20 14:39:

Pokračování na poradte.cz/...

doplněno 12.07.20 15:51: Moje filtrace dává 0,6 atm, takže ve výšce 3 m budu mít k dispozici 0,2-0,3 atm. (odhadem 4 m3/h).
V nulové výšce dává těch 0,6 atm a 9m3/h, výstup je v DN40, resp. světly průřez... Příkon je pouhých 280W.
Zkratka cílem je to ohřát na střeše 5x15m

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Mám na střeše z těchto trubek (asi 400 metrů) udělaný ohřev vody pro bazén. Jen jsem špatně navrhl spojení trubek a udělal rovné řady, spojené koleny. Je tak velký odpor, že jsem musel na čerpadle přidat tlak. Jelikož se na zimu nedá vypustit vše, každý rok jsem musel udělat několk spojek popraskaných trubek. Poslední dva roky již toto nepoužívám, neboť prasklin stále přibývá. Trubka je na celoročním slunku a je již křehká.

Pokud trubku nějakým způsobem ochráníte před sluncem, vydrží to dlouho.

doplněno 09.07.20 13:43:

Upřesním čerpadlo, bazénové čerpadlo mi to nevytlačí do výšky, musel jsem použít domácí vodárnu a přidat tlak. První roky to fungovalo bezvadně.

Ty dvě trubky PPR jsou pro ohřívání z kotle, což používám teď.

doplněno 09.07.20 13:45:

Ještě jednou připomenu, sluníčko je prevít, musí se to chránit před sluncem.

Solární kolektor z PE trubek - máte někdo zkušenosti? #2
host

Kdybych mohl, dal bych vám bod za praktické rady a zkušenosti

Rovněž díky, od rána přemýšlím, jestli napsat své obvyklé varování k UV (ne)stabilitě používaných komponent, ale protože negativní zkušenost s PP trubkami nemám (narozdíl od PP chrániček a PVC kabelů, stálo nás to pěkných pár tisíc) a už si sám připadám otravný, tentokrát jsem vyčkával. A ejhle, máme tu rádce s praktickou zkušeností *palec*

ladis*
hodnocení

Diky za fotky, cim je to svazane? A trubky krehnou roztazenim vodou mrazem anebo se droli, UV nestabilita? Asi kombinace, ze?

Ke stabilite UV jsem daval komentar na novem dile poradte.cz/...

je to veci aditiv, ktera jsou i levna, trebas saze, precti si to tam

btw na te strese lezi 30-40 let stae jezedacke trubky resp zbytky DN50 nebo 63 (takove ty cerne PP tenkostenne) a ze by se rozpadaly, to se rici neda, fakt je to o tom, co do toho plastu daji ve vyrobe...

Trubky se nerozsypávají, ale celkově křehnou. Dříve přes zimu byla jedna až dvě praskliny, malé, že stačilo střihnout a vložit nátrubek, poslední léta již třeba 5 prasklin, ale dlouhých třeba 30 cm.

asd1

Přesně takhle křehnou i na teplý vodě, hlavně větší průměry (typicky stoupačka)..

Nutno chránit před sluncem mě docela rozesmálo, když je to solár ;)

UV je sviňa a ne každý plast na slunci vydrží víc než pár let..

asd, bylo myšleno přívodní trubky, nikoliv ty , co musejí ohřívat. Na začátku dotazu nebyl znám, jaký bude kolektor.

asd1

To už je jedno jestli teplem nebo UV zářením... Zkřehne a pak praská.

Vzhledem k životnosti to může vyjít výhodněji z mědi, pokud bude pod sklem a natřená barvou na kolektory, tak může být třetinová plocha než "tmavá hadice", takže to o moc dráž nakonec vyjít nemusí...

asd, "...být třetinová plocha..." to bude ale malý výkon pro ohřev. Tedy o třetinu.

Nic ve zlém, ale výpočet máte, nebo jen odhadujete?

Teplá voda nevadí, ale sluníčko ano. Proto používám jiný systém ohřevu.

asd1

Jen odhad, přesněji to není problém dohledat v tabulkách... Kolektor má řádově vyšší účinnost = na stejný výkon stačí menší plocha, u těch vakuových to je hodně velký rozdíl.. Doma vakuum neuděláš, ale i jen překrytí sklem udělá hodně + teplo pohlcující barva (speciál na kolektory). Dá se i fouknout argon jako do skel v oknech, ale podmínka je těsnost (ale stačí mnohem menší než pro vakuum).. Občas jsou i akce na trubicový vakuový kolektory a nevyjde to až tak draze..

Dost velký rozdíl je i to, že hřejou i když je jen pod mrakem, to hadice už nic moc (a zrovna za horšího počasí v bazénu potřebuješ topit nejvíc)

Nad 80° vadí i teplo, tam pak každý stupeň navíc křehnutí urychluje o dost..

Proboha, kam jsme se to dostali? Od plochy levné plastové trubky, až po měď a vákuum? Tomu již nerozumím, páč to je drahé, že si to nikdo neudělá.

asd1

Měď, černá barva na soláry a v bedně pod sklem - to zas tak mimo dostupnost není.. Vakuum na doma fakt moc ne (ale někdy se objeví za levno originál)

ladis*
hodnocení

Tak medene trubky znam a sletovat umim (vetsi drbacka nez PE, PPR), ale cena PE HD DN32x2 je cca 21 a cena za 28x1 supersan medene trubky je 176 Kč, takže skoro 10 nasobek+cerna barva, plus cin a plyn na svareni

10x vetsi praci to urvite neodvede, sklem t9 zadelavat nevhci, bude to NA PLOCHO, a vyteznost na max taky nevhci, je to BAZEN = potrebuje levnou energii

janh*
Levná energie je roztažená zelená hadice v trávě + spínané oběhové čerpadlo 10+10minut...
30m hadice za pár stovek...
Nevymýšlej blbosti!
Nevím,proč admin ty dvě témata nespojí nebo jedno nezavře...
Něco podobného jako dotazy s Felicií...
ladis*
To je nesmysl, když v trávě ti to zarostlé za týden :) navíc nevyuzitou plochu mám na střeše garáže a využít jsem chtěl pískovců filtraci a ne kvůli tomu honit čerpadlo...
Ta střecha je proste nevyužita, máme na ni 40 let barel na vodu tak 1,2 m3 černý - nevyužitý - vnitřek by to chtělo natrit nějakou barvou odolnou bazenove chemii... to by byl ranec
Tak nevymyslej blbosti ty...

Jak jsem již psal, čerpadlo z filtrace to nezvládlo, musel jsem použít vodárnu. (stačilo jen přepínání ventilů).

jenda2*
hodnocení

0x
Primarni okruh pouziva teplotne odolnou kapalinu do nejakych 260 stupnu tepla. Pro ohrev vody v domacnosti, ne k bazenu. To by vam mohlo napovedet...

hodnocení

0x

A čo vám bráni použiť to:

google.com/...

jenda2*
hodnocení

0x
Jakou teplotu uvazujete v kolektorech?
ladis*
hodnocení

Uvažuji, že tam budu honit přímo vodu z bazenu při filtraci.

tedy uvažuji paralelní takovouto topologii s T kusy:

dn25 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Dn32 v|-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-|-v

Dn40==============||

natok 40 zespoda na nizsi strane doprostred slabsi trubky 32, a pomocí Tkusu zebra dn25 5m delky a na vyssi strane teply protikus vytok toho sameho dn40 zpatky, vypustni mista budou v miste v - klasicke rozebiratelne zaslepky triker.cz/...

host
hodnocení

0x

Podívejte se na postup výroby DIY (do it yourself), ale lepší je dát na rady milanacukrare a jeho praktické zkušenosti. Kdybych mohl dal bych milancukrarovi bod.

ladis*
hodnocení

Ale ja mehodlam resit primar a sekundar ani vertikalni naklon, ciste plocha strecha a kvuli snizeni odporu spravne navrhnout dimenzi, aby byl co nejmensi odpor vody

jenda2*
hodnocení

0x
V jednom vzducharskem katalogu uvadeji snizeni prutoku vzduchu na kazdem kolene 0,1 bar. Voda bude mit jeste vyssi ztratu. To bude mit mizivou ucinnost. Proto se primar zene tak vysoko.

kenav
hodnocení

0x

A jaky vytlak ma bazenove čerpadlo?

ladis*
hodnocení

Když toho nikdo energie tak to ukazuje okolo 0,5 při plným průtoku, tak si myslím že ten jeden bartovi tlačí což je 10 m.

Jedna věc je to tam vytlačit a druhá věc je to tam prohánět což při uzavření okruhu nevyžaduje žádný extra tlak.

nejde jen o to, zdali to vytlačí, ale kolik toho vytlačí.

priklad11*

Taky mám takovou černou umělou trubku. Hodně metrů za pár kaček. Vyhazovali to při rekonstrukci zimního stadionu. Ovšem kdyby bylo místo tak uložit jedině do spirály. Co se týče tlaku a trubky na střeše tak snad čerpadlo nemusí překonávat výšku, ale pouze tlakovou ztrátu. To samé jak u kotle.

No spíš byla určena na výměnu olověné trubky z třicátých let ze studny na kopci. Průtok jsem obnovil k zalévání. Kdysi to pily krávy. Měl o to olovo jeden zájem. Ovšem na dohodu že si ji může vykopat a položit tu černou nějak nepřistoupil.

ladis*
hodnocení

Do spirály viz poradte.cz/...

moje filtrace dává přes 9m3 a tlak odkaduji 1 bar, musim zmerit. A prutok bude stacit treba jen 2 m3/h, uvidime

honit to tam tlakovkou se mi nechtelo, mozna jen na napusteni a pak pripadne zaslepit vytok, aby se to chovalo jako uzavreny system...

hodnocení

0x

Klidně pokračuj tady. To nové vlákno je zbytečné a bude za chvíli zablokované.

Porušení Pravidel!

ladis*
hodnocení

Jenze lidi mohou pridat jen 4 prispevky a to je diskuze omezena

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]