Dobrý den, dnes jsem našla v posteli za bílého dne brouka, který má podle vseho 2 páry nohou, clenovita tykadla, ale jedno má zlomené. Příčné pruhovaný krunýř a brouk je úplně placaty, je asi 4 mm dlouhý a při prosviceni ma zrzavou barvu krunyre, jinak je tmavě hnědý, až černý. Poraďte mi prosím, co to může být. Mám strach asi jen z jednoho, je to moje noční mura. Děkuji moc, Andrea
Našli jsme doma úplně stejného brouka. Je placatý, nejdříve jsem myslel, že je rozpláclý a mrtvý. Potom se ale začal pomalu hýbat. A nakonec normálně lezl. Je úplně placatý, černý, asi 4 mm dlouhý. Má tři páry nohou a tykadla složená z článků. Prosím, co je to za brouka.
tomhajek
Neškodná ploštice z čeledi Aradidae patrně rod Aneurus. Foto by se muselo polepšit...
Lidi, neblbněte. Pokud je v otázce psáno, že brouk má 2 páry nohou, je to samozřejmě brouk - invalida. On to tedy s největší pravděpodobností brouk není. Ale na 100% to patří k hmyzu, tedy mezi šestinohé, stejně jako všechny zmiňované ploštice.
72mona
Neměla jsem potřebu to zmiňovat, že brouk s dvěma páry nohou není. .
72mona: Obávám se, že asi nepomůžu. I když tento druh hmyzu není takříkajíc moje parketa, prohledal jsem kde co i možnost stádiového vývoje ploštic (kde se možnost naskýtá s určitou pravděpodobností), ale nedošel jsem k závěru. Ten počet článku u tykadla mi prostě nikde nesedí. Štěnice to podle mne rozhodně není. Přikládám alespoň souhrnné foto k dalšímu bádaní. Sám jsem zvědav, kdo pozná co je to za hmyz.
72mona
@jofa - moc děkuju. Právě ta tykadla, ta tykadla Důležité je, že to není štěnice. To by byl problém. Ale taky ještě budu hledat. M.
Vzhledem k tomu, že zrovna dnes jsem řešil v našem objektu s dezinsekční firmou taky podobné vícenohé malé bestie, tak toto určitě štěnice není. Štěnice prý totiž máme my ( řekli odborníci), no a vypadají zcela jinak. Ale víc neporadím, nejsem odborník přes tuto havěť.
Pěkný den, děkuji vám. Nakonec jsem stenici vyloučila, nemám ani kousance, ani jine známky jejich pobytu u me. Pořídila jsem i krabičku na rošt postele, kde by se měly uchytit a ani tam nic. Drkuji ještě jednou za odpovědi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.