Nejste přihlášen/a.
Zdravim. Občas si vymývám sifon jeho rozebráním, propláchnutím - rád bych se zeptal - když jsem čistil hadici, savo nečistoty v ní rozpustilo narozdíl od jiných desinfekcí, leč poté i po omytí vařící vodou ona hadice lehce smrdí savem.
Tedy máte někdo nějakou alternativu, či návrh, jak docílit toho, aby hadice pak nesmrděla? Mám lehký otvor ve dvířkách od skříně, kde je sifon a bohužel to není moc příjemné.
Dk.
@etana PREVENTIVNÍ použití těchhle prostředků je dobrá věc. Ale většina lidí neví, že PREVENTIVNĚ znamená PŘED UCPÁNÍM ODPADU .Takže to má 2 háčky:1. Když už Krtka a podobně používáte preventivně, chce to zalít opravdu vařící vodou, což většina spořivých občanů nedělá.je rozdíl když postupujete podle návodu ( i když chápu že návod je pro blbce) nebo tam prostě sypnete bajočko a zalejete teplou z kohoutku2.Ucpaný odpad už chemicky nevyčistíte,naopak se ucpe ještě víc tím, co se rozpustí v místě ,kde má chemie ještě jakž takž účinnou koncentraci
vitecek®Existuje i SAVO bez chloru jen mám obavy jestli funguje .Zkusil bych opět rozebrat a opláchnout v jaru nebo něčem podobném co trochu voní
Když mi instalatér opravoval odpad, varoval mne před všemožnými variantami Krtka a používáním louhu, že hluboko v trubkách louh zmýdlovatí ty fujtajbly (malé zbytečky spláchnuté +mastnotu a vyrobí mýdlové kameny, které časem ucpou někde trubky. Ač nejsem bordelář, který by splachoval ve dřezu kdovíco, tahal z trubek neuvěřitelný hnus, bylo to metry za odpadem. Takže jen tak "preventivně" od té doby používám jen silný proud horké vody.
Tak jak už tady píší někteří rádci - použít hydroxid sodný a ten rozhodně přelít vřelou vodou, ne teplou z kohoutku. Ale pozor, reakce je bouřlivá! Takže rukavice a pro neznalé raději i brýle ( pokud je to ucpané, opravdu ze sifonu vytryskne gejzír i 15 cm do vrchu). Tento postup opakovat tak 2x,3x a sifon i odpadní trubka bude zcela čistá ( pokud to ucpání není "totálka"). Ale opravdu použít vřelou vodu z varné konvice. Naše uklizečky dřív čistily odpad samy, nasypaly do odpadu hydroxyd a nechaly působit přes noc . No vlastně byly nakonec úspěšné - potrubí se muselo vysekat a vyměnit za nové, ztvrdlý hydroxid ho zcela "zabetonoval".
Kolik takhle zkroucených sifonů jste měnil? Osobně jsem viděl poněkud agresivnější reakci ( nebudu jmenovat čeho) , doslova to "sežralo" hliníkový hrnek...plastový sifon to přežil
@clas - vážně byste mi urazil ruce? Jste hodně akční, že. Zajímavé, že Vaši kolegové s tímto postupem neměli nikdy problém a jak píše rádce výše, žádný, ani mírně zdeformovaný, sifon se nám teda ještě nepodařilo tímto postupem vyrobit. Teplotní odolnost sifonů je 95 st, což nepřekračujeme ( než tu konvici s vodou požijete, voda už dávno nevře ). Ale každopádně díky za Váš názor.
@clas
Klasický kvalitní sifon s tím nemá problém, leda načlá hadice která by stejně v nejbližší době odešla. Udělal jsem si na dílně malý pokus - sifon se nezbortil ani po 4 litrech vody z rychlovarky a přemrštěné dávce "krtka".
Takže pokud je "normální" umyvadlo a " normální" sifon, problém není
Nasypat na noc do odpadu 2 prášky do pečiva,zalít cca 3 dcl-půl litru octa a odpad zašpuntovat-pění to! Ráno to prolít proudem horké vody.Levné a účinné.
Právě jsem vyměnil 38 let staré novodurové odpadní potrubí, které se sestavovalo lepením. Kromě kypřicích prášků jsme čistili odpad zvonem, při větším ucpání i louhem, po více než 20 letech jsme čistili potrubí po odmontování sifonu ještě ocelovou spirálou. Ale stejně po 38 letech mělo potrubí (přípojka dlouhá asi 2,5 metru ke svislému hlavnímu odpadu v paneláku) po rozřezání tak třetinu světlosti (vnitřního průměru) zacpanou. Nové potrubí má spoje utěsněné gumou. Takže bych se teď bál ten louh používat, aby tu gumu ve spojích nezničil. Dávno již tomu, byla zpráva o paní z Anglie, co takovým častým čistěním zničila odpad. Snad to nebyl fejk... Jsem jen amatér, který pravidelně rozebírá sifony a kdo je také čistí, ví jak se tuky se špínou usazují. Nejlepší obrana proti ucpávání odpadu je školit rodinné příslušníky, aby pánve po smažení apod. nečistoty nejprve odstraňovali pomocí papírových ubrousků do sucha a pak teprve ten JAR nebo mýdlo. Co provede agresivní odpad z myčky s odpadním potrubím (s těmi gumovými těsněními), by mě fakt zajímalo...
Ekologie je dobrý namět pro demonstrace, ale lenost stejně zvítězí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.