Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze provést odvlhčení i z venku?

Od: hankas® odpovědí: 40 změna:
Dobrý den, na netu jsem našla isoair.cz/... jsem se tam, zda by to bylo možné provést i z venku,ale nikdo mi neodpověděl. Máte někdo nějaké zkušenosti. Děkuji

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

"Věřím tomu, že zevnitř to pomůže..."

Nesmíte všemu věřit všemu, co se Vám kdo snaží nakukat. Nejen že to nepomůže zvenku, ale ono to nepomůže ani zevnitř. Kam se asi tak ta vlhkost ztratí? Zůstane uvězněná pod těmi obklady a protože nemůže vysychat, najde si cestu jinudy a bude to o to horší. Musíte odstranit příčinu, nikoliv následek. Jediná možnost je zabránit vlhkosti, aby se do té zdi vůbec dostala. To se žádnými obklady mokré zdi udělat nedá.

Tak zevnitř to právě pomůže :) asi nečtete zkušenosti s aplikací v Nymburské nemocnici - viz ten odkaz nahoře

mak*
hodnocení

2x

Tohle v podstatě vlhké stěny zakryje s tím že se ta vlhkost snad nedostane přes ten "polystyrenbeton". Vlhkost se neodstraní, ale jen zakryje. Jestli chcete zakrýt promáčenou fasádu, tak by to asi šlo, ale o to víc vlhko budete mít uvnitř, protože to větrání je diskutabilní. Nelze vlhkost odvětrat a současně ji nemít v tom prostoru, kam ji odvětrávám.

jabraka*

Kromě toho provlhlá fasáda daleko lépe propouští teplo,tedy ztráty budou také větší.

JB

lenista*
hodnocení

2x
Na reseni vlhkosti se da pozvat odbornik. Promeri vam to i termokamerou a poradi co a jak... Sice to neco stoji, ale nakonec to muze vyjit o dost levneji nez metoda pokus omyl

olinl
hodnocení

2x

Doporučuji také vodorovnou hydroizolaci těsně nad zemí a máte navždy klid. Není to záležitost na dva dny a cenově se do pěti tisíc určitě nevejdete, ale ve výsledku už žádné nahazování omítek, žádný plesnivý nábytek, v klidu můžete případně zateplit celý dům i když máte "dvojstěnu" v patře. Pokud zvenku dáte polystyren a neuděláte vodorovnou izolaci těsně nad zemí (terénem), vlhkost se nemá možnost dostat přes polystyren ze zdi ven, tak logicky půjde nahoru a dovnitř domu. Cihly i opuka jsou porézní, takže vodu/vlhkost propustí. Ty nopové fólie u základů jen omezí pronikání vlhkost z okolní zeminy okolo domu, ale vlhkost bude pořád vzlínat ze základů, tedy ze zeminy, na které ty základy stojí. Vodorovná izolace je první věc, která by mě při koupi domu zajímala..

olinl, i s Vámi souhlasím, že jediné řešení je vložená hydroizolace. Jde o to, aby to pochopila i tazatelka.

hodnocení

1x

Jako že se tímto způsobem zakryje vlhké místo?

To asi nejde, porušit fyzikální zákony. Ale lidé uvěří všemu.

hodnocení

Věřím tomu, že zevnitř to pomůže, tak jak je to v tom videu,ale jestli taky z venku, tak to nevím.

zevnitřt to pomuže jen tomu že neopadá omítka, zwď bude stále vlhká a vlhkost půjdedo místnosti a bude potřeba větrat, tohle neřeší příčinu ale následky

Přesně tak-zeď zůstane stále mokrá jen přes ty desky vlhkost neproleze! Tím se pomůže akorát výrobci,prodejci materiálu a tomu kdo to bude dělat-tedy pkd ne svépomocí!

Nejlepší možnost odstaranění vlhkosti zdiva je vodorovná + svislá (dle umístění stavby) proti vlhkosti!

hodnocení

Mám vlhkost v patře, tak nevím,zda je to zhora či zdola. Mám novou střechu, izolaci vatu asi 15 cm a dřevotřískové desky. Kolem domu je izolace,nopovka a takové ty dirkované hadice :)

Pokud je to v patře, bude to spíš shora. Ale nelze vyloučit ani vzlínání vody zdola za právě takhle "odborně" neprodyšně odizolovanou omítkou (voda se nemůže odpařovat v přízemí, tak leze nahoru, teoreticky až do 7 metrů). Vata není hydroizolace, spíš situaci zhoršuje. Samotná nopovka pak má do dokonalé izolace hodně daleko.

hodnocení

A co se tedy dává místo nopovky?

Hanko, pokud máte okolo baráku nopovku, je to jen pozlátko, které nemůže vysušit vlhkost z baráku. Toto je již mnohokrát ověřeno.

Nopovka není izolace-je to víceméně jen ochrana zdiva základů či fydroizolace před zásypem.

hodnocení

No dělala mi to firma, tak jsem myslela, že to tak má být, protože jsem to také viděla téměř na každém domě.

Co tam tedy má být, když né nopovka?

vodorovná hydroizolace.

To je to správné řešení.

hodnocení

Děkuji , to mě taky zajímá :) Snad to půjde ještě udělat.

Hanko, po internetu dostanete nepřesné informace, páč jedině místní prohlídka na místě Vám může přinést správné řešení.

Pozvěte na místo více techniků a pak se rozhodnete.

hodnocení

Technika jsem tu měla a neví proč tam je ta vlhkost, jen si myslí, že je to zespodu. Nabídl mi krabičku na odvlhčení za 50 tisíc,kterou jsem si samozřejmě nekoupila.

Ok, to byl jen jeden, který chtěl něco prodat a Vy ušetřit za odbornou prohlídku. Až jich pozvete alespoň 10, tak se dozvíte více.

Víte kolik stojí soudní znalec, který je v tomto odborník?

Tak toho žeňte "svinským krokem".;) To nebyl odborník, ale lobista nějaké firmy s těmito krámy, případně sám tato absolutně neúčinná zařízení prodává. Ono se o tom dosti mluví a píše, ale ještě jsem nenašel nikoho, komu by to tu vlhkost úplně odstranilo. Chce to opravdu udělat vodorovnou hydroizolaci mezi základy a zdí. Jinak se spolehlivě vlhkosti nezbavíte. Provádí se několika způsoby, vkládání hydroizolace (IPA, silnější plastové fólie a pod.) do prořezané spáry, do postupně odbouráváných dvou šár cihel nad základy a zazdívání, případně jsem slyšel i o vtloukání a vsouvání nerezových plechů do spáry. Na netu, případně na YouTube, se určitě dásehnat i mnoho konkrétních podkladů a ukázek.

hodnocení

Ne, to nevím kolik stojí soudní znalec v tomto oboru,ale myslím přibližně jako statik.

hodnocení

0x
Co se vlastně stane s tou vlhkou zdí?
Bude stále vlhká, jen to nebude tolik vidět.
Uznávám, že je ve starých domech hodně míst, kde udělat kvalitní hydroizolaci je takřka nemožné.

jabraka*
hodnocení

0x

Hydroizolace se použije tam,kde to technicky je proveditelné.Především je potřeba najít zdroj vlhkosti.

JABRAKA

vilik*
hodnocení

0x
Paní Hanko, nechtěla byste si už konečně pozvat nějakého odborníka, který si vše prohlédne a navrhne řešení?
Pamatujete? poradte.cz/... a předtím
poradte.cz/...
Takhle vás to akorát stojí peníze...
hodnocení

Pamatuji,ale to se jednalo o úplně jiný dům a jiný problém. Tam jsem řešila podlahu a tady řeším vlhko v patře.

jabraka*

Ale především zjistěte,odkud se do patra vlhkost dostává!

JB

hodnocení

To nevím jak, nic jsem neviděla :(

Kde v tom patře je vlhkost?

hodnocení

Ve třech rozích,tam kde zrovna nejvíc fouká. Zedník mi to oškrábal a znovu naštukoval.. Zatím to suším,jde to,ale pomalu. Chce mi tu větrnou stranu zateplit polystyrenem.

Aha. Jak je silná zeď a z čeho? Je na venkovní straně izolace? Polystyren, vata?

hodnocení

Ta větrná strana má dvě zdi, jednu starou a pak tam někdo přistavil novou zeď, zevnitř bytu z ytongu,mezi nimi je asi 15 cm mezera .

Druhá boční strana je široká asi 45 cm a je ze starých cihel, kde opadává omítka . Tyto dvě strany chceme zateplit. Druhé dvě stryny jsou asi 90 cm široké ,bez problémů a bez zateplení.

hodnocení

0x

Na vnější stranu dávejte tradiční kontaktní zateplovací systém, tedy pokud je zdivo suché, nebo odvětrávanou fasádu. Systém iso air je dle stránek prodejce do interiéru a dle závěru Kloknerova ústavu, který provedl zkoumání stavu aplikace po 1,5 roce s výsledkem potvrzujícím tvrzení prodejce. systém se používá pro zateplení i problémy s vlhkostí a to i dost silnou - až 20% hm. Co se týče aplikace na vnější stranu - tedy fasádu, mi to z 50% nedává zdánlivě smysl, ale i těch 50% řeší distribuci vlhkosti ven a přitom i zatepluje, problém může znamenat na vnější fasádě použití difůzně otevřených finálních vrstev - štuku a jeho ochraně před povětrností.Proto si myslím, že by uplatnění našla spíše v systému provětrá vaných fasád. Chce se to zeptat firmy, která to prodává, zda.li je systém certifikovaný i na vnější fasádu, tj. musí to být odzkoušené a schválené. Pochybovačům o smysluplnosti systému isoair vzkazuji ať si přečtou především expertízu od Kloknerova ústavu, kde to s úspěchem otestovali na značně vlhkém suterénním zdivu tuším Nymburské nemocnice.

Doplněno: Ano , mají stavebně technické osvědčení jen pro vnitřní použití

Pane Mareši, znáte i další objekty, mimo nemocnici z Nymburka? Děkuji

Dnes nemám čas číst nějaký sáhodlouhý pojednání.
Může mě tedy někdo jen ve zkratce říci co se tedy s tou vlhkostí zdí stane?
Klasický problém známe. Vlhkost prostoupí na povrch a zeď začne opadávat.
Tady se vlhkost lekne a jde škodit jinam?
hodnocení

Mě hlavně vlhkost prostoupila do bytu a pokud se jí nezbavím,bude tam dokud neshnije i nábytek, podle mě.

A není to vzdušná vlhkost, která se sráží na studený zdi?
hodnocení

Vypadá to takto.

Lze provést odvlhčení i z venku?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]