Nejste přihlášen/a.
Matka celé roky vstávala k vám, když jste jako mimino v noci prudil, že chcete mléko, dudlíka, plyšáka, že jsou pod postelí bubáci, že si chcete hrát, že budete blinkat. Takže holt teď vrátíte své morální dluhy a budete občas pomáhat matce vy, nastavovat jí šílené technické vynálezy jako jsou setoboxy, mobily, termostaty. A až se začne v demenci podělávat, budete ji mýt tak, jako ona myla váš pokakaný zadek několik let, budete jí kupovat teplejší deky, jako ona kupovala vám vše, co jste potřeboval a nejspíš tak činila dvacet a více let. A kdykoli budete otvírat dveře domu, kde bydlíte, uvědomíte si, že ten barák je její a vy jste k němu přišel jak slepej k houslím.
Termostat se obvykle dává právě do nejstudenější místnosti.
Pokud máte bezdrátový, není nic jednoduššího, než jí ho tam někam dát (klidně i skrytě, nemusí o něm vědět) a naprogramovat týdenní režim. Radiátor u ní se pustí naplno, vše si pohlídá termostat.
Řešil jsem to samé se synem a je klid.
Po zkušenosti s vlastní maminkou, která z pocitu chladu kroutila s hlavicí u radiátoru tak dlouho, až ji celou pokazila, doporučuji přidat do její místnosti samostatný přímotop a na noc elektrickou dečku do postele. A v ostatních místnostech si topení regulujte sami podle libosti.
neni sily, ktera by ji dokazala vysvetlit,
Není a už nikdy nebude! Přestaňte vysvětlovat.
Když jsi byl mimino tak tě kojila každý dvě hodiny a i utírala prdel když ses posral. Teď jí to můžeš vrátit, mmch. počkej až tobě bude 77
Stačí vytápět postel/ okolí postele, tj. topnou deku do postele nebo radiátor vedle postele. Vůbec nemusíš mít v celém bytě přetopeno. Stačí nahodit termohlavice kde u ní nastavíš teplo a jinde ubereš tak jak ti to bude vyhovovat + regulaci kotle umístit tak aby se s termohlavicema nehádala.
Tj. ty tu jen kvičíš jak puberťák jaká to je pakárna, přitom to jde naprosto jednoduše vyřešit a ve výsledku celkově za topení můžeš i ušetřit.. Např. ta topná deka do postele má minimální spotřebu a za plyn pro celý barák ušetříš mnohem víc než přidáš za elektřinu...
Není problém nastavit teploty tak, aby maminka, nikoliv Neuveritelna matka, tepelnou pohodu, jakou si přejete a Vy jste měl tu teplotu, jakou chcete Vy.
Kdybyste položil dotaz, jak seřídit topení, aby to topilo, jak potřebujete, tak Vám zde mnoho odborníků poradí.
"ktera by ji dokazala vysvetlit, ze takove tepelne ztraty dum pri venkovni teplote 8-10C nema, aby musely byt radiatory tak teple"... tak jí to nevysvětlujte a zatopte jí, snad na to máte.
Měl bych několik poznatků:
- dostal jste polovinu domu, na druhou se těšíte již teď a nejste schopen, ale hlavně ochoten mamince "posloužt" či vyhovět
- to, že Vám je horko a mamince zima je naprosto přirozené, protože zřejmě nemá tolik pohybu, obecně ženy mají horší termoregulaci a v kombinaci s např horším krevním oběhem je to objektivní fakt
- obecně bych toto řešil např WiFi termostatem ovládajícím pomocí pohonu ventil radiátoru a pak můžete změnit teplotu v daném prostoru i dálkově, nebo z jiného patra. Tyto termostaty mají navíc možnost korekce čidla a tak mohou někdy pomoci pokud se jedná o utkvělou představu nedotápění, že se provede korekce čidla, které ukazuje mírně více a uživatel této místnosti je "spokojen".
- jako poslední možnost je varianta, že vrátíte mamince darovanou polovinu domu, ta jej prodá a odstěhuje se do bytu v paneláku, kde není problém přetápět prakticky jakoukoliv místnost
Po přečtení vašeho komentáře v 16.50 trochu měním názor. Hlavní problém není v teplotě místnosti. Hlavní problém je, že jste z péče unavený. A jste na ni zřejmě sám. Nikde ani slovo o partnerce, která by se alespoň o ty slepice mohla občas postarat. Není to ostuda být z takové péče unavený. Postihne to každého, jen za různě dlouhou dobu.
Ke své radě nekoukat na korunu a mamince přitopit nyní přidávám další. Slepice - okamžitě rozdejte slepice sousedům. Nebo si je držte dál, ale vejce prodávejte sousedům a kolegům v práci. Ziskem z prodeje můžete hradit zvýšenou spotřebu elektřiny. Pokud další členové rodiny nepomáhají s péčí, nemají nárok na vejce.
Vyjednejte si s někým z širší rodiny, že na čas maminku převezme, abyste si mohl odpočinout. A když to opravdu nepůjde, řiďte se radou od @jmlc v17,04.
Starala jsem se o velmi hodnou a vděčnou maminku. Přesto jsem občas podobné pocity naprostého vyhoření měla.
Naštěstí už se starat nemusím, nestaral bych se dlouhodobě o slepice, kde vajíčka papá někdo kdo akorát bere. Musím jí akorát utírat podlahy nyní, dříve ale vše možné. Ted prohlásila. "El. dečka by mě na spaní zabila elektřinou a nebudu jí trvale používat ani náhodou" a chce furt hodně teplý radiátor, že je venku 5-10C jí absolutně nezajímá a do topení mě bude mlátil zase, když je jí zima, nezajímá jí že jsem vůbec nespal díky ní, doslova to řekla. Když si vzpomenu na svoji babičku z otcovy strany, která byla opravdu hodně skromná a v té samé místnosti v pohodě spávala ze zavřeným radiátorem, pouze na večer si otevřela dveře do kuchyně kde měla svoje kamna na dřevo, vlezla pod duchnu a spala, Svatá žena a klidná duše. Matka je pravý opak, obecně velmi hlučná, bezohledná v tomto např. při otvírání dveří v noci na wc apod., nezájem že druzí spí, styl: "Já jsme vstala, bude vstávat všichni když musím na wc nebo už nemůžu spát ráno v 6hod o víkendu" Zkrátka dělá Peklo. I když jsem se o ni staral, jakmile jsem nenastoupil v sobotu na úklid v hodinu, kterou ona tak nějak odvodila, že bych měl, okamžitě řev, že na ni kašlem všichni a ona musí si uklízat sama, nadávky a "koleření" atd. Peklo.
@braunne - Vy se potřebujete odreagovat, vypsat, vykřičet... a zase se vrátíte a budete trpět.
V zájmu vašeho zdraví: konzultujte vše s lékařem vaší maminky. Hledejte společné řešení s rodinnými příslušníky. A pokud nemáte zájem o dobro pro vaši matku, najděte si nějaký podnájem a vykašlete se na takový život, který není pro každého. Trpíte už jen kvůli šahání do koše pro porušování soukromí... Vy nejste typ člověka, který by se měl starat o jiného. Zavřete se do 1+KK někde na kraji městečka a žijte si svůj vlastní nikým nerušený život.
Není problém v jejím pokoji nastavit ventil více otevřený a ostatní nastavit tak, jak jste zvyklí vy ostatní.
Zainvestoval bych do termostatických hlavic do všech místností, kromě té studené, kde bych radiátor pustil nastálo a sundal ovládací kolečko, pak viz má rada výše.
Je mi 63 a se STB také zápasím. 2 ovládátka a občas se spletu a televize nejde, už vím jak na to, ale stejně není pohodlí.
Nesmím to vypínat z elektřiny. Potom to spolu nekomunikuje.
Takže pro vaši matku doporučuji, pokud máte nějaké peníze, tak koupit novou televizi už bez STB. Zde není důvod šetřit, lepší to už nebude, máti to nikdy nepochopí.
Tu místnost prostě zateplete.
Jaká tam máte okna. Dejte jí tam nová plastová, pokud máte jen starší, špaletová, na zem pěkně silný koberec, od podlahy bývá chlad. A kdybyste ty dvě venkovní stěny, obložil dřevem, nebo použil polystyrenové desky, tak by se zlepšila tepelná pohoda.
Ještě se podívat po velké a silné peřině. povleceni-plus.cz/... a na noc ponožky z ovčí vlny. oveckarna.cz/...
Starý člověk je zimomřivý, nemá už takovou termoregulaci. A pokud se nehýbe, tak je opravdu zima.
Jak píšu nahoře, v místnosti může být 21 stupňů, ale pokud tam sálá ze zdí chlad, tak ta tepelná pohoda tam prostě není.
Ako naložiť so vzťahom s Vašou mamou Vám už vysvetlila @etana.
Pokiaľ nejde vyregulovať ÚT tak, aby bolo Vašej mame aj Vám príjemne, kúpte jej olejový radiátor, nastavte na ňom zabudovaný termostat a zapnite na najnižší výkonový stupeň, ktorý už bude pre ňu príjemný a nechajte ho zapnutý celú noc. Okrem jemného cvakania termostatu je nehlučný, relatívne bezpečný (ak naň niekto neupadne) a spoľahlivý.
Dominantní dement, co se těšíte, až umře? Fr, teda to je síla. Té matce je jen doma zima a zjevně netrpělivý syn, co mlátí dveřma, až se třesou futra neumí nastavit topetí, das ist alles.
Kdo nezažil neuvěří. Manželka dělá přímou obslužnou péči v domově důchodců, klienti vesměs alzheimer, demence apod.
Sama mi potvrdila, že na to normální člověk, který chodí do práce prostě nemá!
Vydrží rok dva tři a pak se zhroutí. Nevydrží o své bližní pečovat 24hod denně /7dní v týdnu a roky.
Nechci zacházet do podrobností co a kolikrát denně musí dělat a snášet jako profík.
I ty zaměstnanci domova, kteří to dělají těch 8h denně to v dost případech sežere zaživa a odcházejí dělat jiné zaměstnání.
Možná je největší problém ve Vašem přístupu k mámě. Zkusila bych jí do postele koupit např. gumovou zahřívací láhev, pořídila bych jí teplé ponožky a teplé pyžamo. Možná že jí Vaše pozornost, péče a starost o ni zahřejí víc, než to topení. A hlavně komunikace na slušné úrovni. Jen Vy víte jaký vztah spolu skutečně máte, ale možná, že si máma jen vynucuje Vaši pozornost. Vy hledáte důvody proč to nejde řešit, máma je Vám na obtíž a s tím se jí asi také nežije nejlépe. Lidé v letech mají holt své vrtochy a i potřeby jiné. Ale názory na toto mohou být různé..
Já bych si v klidu s matkou promluvila, navrhla jí, že ji na týden přestěhuhji postel do teplejší místnosti, nebo do kuchyně a sama uvidí, jestli jí bude tepleji, nebo né a jestli si zvykne. Pokud by přece jen nechtěla postel přestěhovat, tak má určitě důchod a koupi olejového radiátoru, by určitě finančně zvládla. Nebo tedy budete muset osadit termostatické hlavice a termostat dát do pokoje mamce. Nemusela by na něho vůbec sahat, jde naprogramovat na celý týden. Ale vše musí jít řešit v klidu, řevem o půlnoci a třísáním dveřma, nic nevyřešíte.
Kdo nezažije, ten by teoretizoval... v klidu se s takovým člověkem mluvit nedá. Otec si už hovory s babičkou nahrává na telefon. Dementní babička vyhazuje jejich věci ze skříní a křičí, že tam mají bordel, že to podpálí...
O stěhování u takového člověka také neuspějete. Prostě chce "jen přitopit".
A kolegy zmíněná topná podložka do postele je sice super nápad, ale už jsem to zkoušel 2x a babička prostě tvrdí, že se bojí "upálení"... takže raději křičí, že jí je zima.
Mimochodem - topí se na 23-25 stupňů, topí se i v létě! Až zmíněný extra radiátor, který je vedle postele a může si na něj šáhnout, že to hřeje - až toto člověka může (ale také nemusí) upokojit.
Škoda že sem nemůžu nahrát její řev, přizvuku staré vychlastané vyuzené tabákem paní (nekouřila a nechlastala) Nenechá domluvit a skáče do řeči svými hloupými povídačkami. Po rodině vykládá jak doma mrzne při 20C (v době kdy je 5-15C nad nulou) Zavolá policii, že je mučím zimou 20C, samozřejmě při venkovní teplotě nyní kolem 10C. Velmi ráda "diskuzi" stupnuje svým řvem a provokuje např. jen lítají udání tam a tam taky za mučení a šikanu téměř mrazem 20C, "radiátor je furt studený a já chci aby byl furt horký" (při venkovní teplotě 10C) Svojí vinou se dolámala, samozřejmě to v podstatě svedla na mě, že při chuzi po zpátku! měla v cestě opřenou sekačku a dolámala si ruku. Rodina která horem dolem bere desítky vajíček týdně se o její slepice nestarala, musel jsem se o její slepice starat a ještě poslouchat kritiku, pomalu abych vajíčka sv.nské rodině co si pro ně akorát chodí ještě vajíčka tak umýval...rodina na přímý dotaz, že at si slepice vezmou a nemusí si chodit pro vajíčka, vyčůraně řekla, "nemáme na to zařízení a malou zahradu" ale ruky na braní vajíček mají, tož tak.
Uvedené příměry o starosti vaší maminky o vás jsou naprosto mimo. To byla mateřská ale vy chodíte do práce. Jenže zdejším vtipálkům to je jedno. Neposlouchejte některé rady rádoby spravedlivých, oni za vás nic platit nebudou. Berte to jako stařeckou demenci a pokud to překročí únosné meze, bude muset stará paní do domova důchodců nebo jinam. Můžete zajistit topení v místnosti samostatným elektrickým radiátorem s měřením spotřeby, kterou si ale zaplatí sama ze svého. Uvidíte, jak se rychle změní tepené nároky.
Tato paní za jejího mládí neměla 4 roky mateřské, ale jen měsíc před porodem a 3 měsíce po porodu. Takže pracovala - jinak by neměla důchod - a přitom se starala o rodinu. Její syn chodí do práce, ale pochybuji, že když přijde, vaří, pere, uklízí, skoro bych řekla, že to dělá ta matka a má jen jeden problém, že je jí zima v noci. Syn nepsal, že by ji musel mýt, že by nemohla chodit a podobně. Takže co nastane, až by se zdravotní stav matky zhoršil? Shodil ji z okna? Patrně někam šoupnul do domova...Chování k matce je neomluvitelné a nechutné, patrně rozmazlený syn. O psa by měl větší starost a choval se k němu lépe.
Tam se nic nezmění, syn je k matce nenávistný, protože ho matka otravuje..
Říká se, že každý chvilku tahá pilku, takže i na něho může dojít, že bude potřebovat pomoc rodiny a ta ho pošle do domova pro zbytečné lidi...Už bude pro druhé nepotřebný.
Každej máme jinou termoregulaci a já jsem zřejmě jako vaše matka i když jsem spíš ve vašem věku. Pokud nemám na spaní minimálně 23 st. tak se budím zimou.
Co elektrická dečka do postele nebo přímotop? Je mi ji spíš líto než abych litovala vás. Dá vám půlku domu a vy nejste schopen zajistit ji komfort.
Někdo zde snad radí, abyste elektřinou vytápěl celý dům? Ne! Jen abyste mamince trochu přitopil. To nemůže nikoho finančně zruinovat. Schází vám ohleduplnost a laskavost. Staří lidé mívají kromě zdravotních problémů i všeliaké vrtochy. To je známá věc.Jste rodina. Jste syn. To byste mohl něco "překousnout".
Od přechodu, tedy asi 15 let, nemám ráda teplo. Topím na 19 stupňů ve dne, v noci ještě méně. Za tu dobu jsem měla dva zimomřivé (? ) partnery a často za mnou jezdí zimomřivé děti. Nikdy mě nenapadlo přepočítávat jejich tepelnou pohodu na peníze. A vždycky se to nějak řešilo a řeší ke spokojenosti všech, kteří chtěli a chtějí být spolu.
Matka tam má dokonce pravý plyšák tepich na pravých masivních bukových parketách položených na prkenou podlahu.. Problém starších domů je, že mají samozřejmě obrovské teplené ztráty, kdy venkovní stěny uvnitř místnosti dělají tu tepelnou nepohodu, pokud tedy se nefajruje s topením a pokud k tomu se někdo celý den moc nepohybuje, natož venku, tam mu je zaručeně min na nohy zkrátka zima. Přestěhuju ted termostat, předrátuju pracně nový kabel. Už jsem přiškrtitl svoje ventily od topení, ale to samozřejmě nejde moc, jiank by kotel topil furt, když tu mám termostat.
Zainvestujte do těch termostatických ventilů a kromě radiátoru u matky je dejte všude.
U matky radiátor otevřete a kolečko na zavírání odmontujte (nesmí nastat případ, kdy se všechny termostatické ventily zavřou naráz)
Na tepelnou pohodu existuje poučka, že součet prostorové teploty plus střední teplota stěn by měla bát kolem 38 až 40°C. Ještě je tam závislost na relativní vlhkosti, tj při nižší relativní vlhkosti je nutné teplotu zvýšit. Samozřejmě dlaším faktorem je pohyb, fyzická kondice obyvatele atd. No a pokud je starý dům s promrzajícími stěnami, netěsná okna a tudíž nízká RH, tak se to kumuluje a je nutné pro tepelno pohodu zvýšit teplotu v prostoru. To jsou fyzikální zákony.
Při vzpomínce, že jste sem již jednou v září 2019 psal, jak Vám matka kontroluje pytle s odpadem, se mi zdá, že nikdo dobře neporadí. Zdědil jste povahu své matky, proto se nesnášíte, a nedokážete spolu v klidu komunikovat a řešit problémy.
Zde bude každá rada drahá, na všechno máte nějakou odpověď, proč to nejde, nebo, že za vše může matka, a zřejmě budete na sebe již alergičtí.
Měl by si každý syn, každá dcera uvědomit, že i oni zestárnou a nevědí, jak se budou chovat a cítit..
Pravda je také taková, že pokud to sledují děti, nebo vnuci, tak jim to bude připadat jako norma a budou s Vámi zacházet také tak, protože nic jiného doma neviděli...
Všichni zestárneme a všichni se můžeme ve stáří chovat jako děti, zvláště, jsme-li nemocní. Nemáme nikdo patent na duševní svěžest v tomto věku.
Pokud je matce zima, má špatný krevní oběh, což není vyjímečné a co koupit hodně teplou velkou deku, třeba s dutým vláknem a dobře ji na noc přikrýt, nebo pod ní deku vyhřívanou elektricky..možná maminka v noci pláče, když se její dítě přiřítí s výčitkami, doufám, že ne s nadávkami, to bolí ty mámy, víte, možná je jí zima i z Vás. Vaše láska a pozornost by ji naopak zahřála.
Pokud si myslíte, že jsem nic takového podobného nezažila, jste na omylu a určitě to zažilo mnoho lidí tady, že o někoho pečovali. A jestli si myslíte, že až maminka zemře, že Vás Vaše chování k ní nebude mrzet, hluboce se mýlíte, ale čas vrátit nelze. Jste člověk a syn, tak se podle toho chovejte..Stáří matce ulehčete, neztěžujte jí ho svými hysterickými vystupy a chováním. Můžou Vás potkat ještě horší věci, například, že budete na někoho odkázán a on s Vámi bude zacházet jak s onucí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.