Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nefunkcni zasuvky

Od: stanislax odpovědí: 19 změna:
Dobry den, s pritelkyni jsme se prave nastehovali do noveho bytu do najmu. Nejdrive probehlo malovani malirem, nanoseni veci do bytu a pripojeni internetu. Tady jiz nastal problem, kdyz technik od poskytovatele internetu hlasil nefunkcni router. Ten ovsem funkcni je, nefunkcni je zasuvka. Ostatne temer vsechny zasuvky v celem byte. Byt je rozdelen na 3 zasuvkove okruhy a jde o starsi instalaci, kde je PE spojen s N. Pujcil jsem si z prace zkousecku SN-4 abych overil jejich funkci a zjistil jsem nasledujici:
- z vystupu jisticu jde 230 V
- fazi zkousecka detekuje
- zkousecka neukaze ani prvni hodnotu 110 V, nicmene lehce se rozsviti, detekuje polaritu
- ve vsech zasuvkach jsem dotahl sroubky
- pri odchodu majitele z bytu pry vse fungovalo
- zatim jsme nikde nevrtali do sten
- byt je panelovy
Dekuji za pripadne rady.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Předchozímu majiteli třeba vše fungovalo dokud měl zapojenou společnou televizní anténu do televize a televizi do zásuvky.
V každém případě by to ukazovalo na přerušený PEN vodič, což je velmi nebezpečná závada a je nebezpečné do takových zásuvek cokoliv připojovat.
Vzhledem k tomu, že některé zásuvky fungují (a světla asi taky), tak bude PEN přerušen až někde v bytě v zásuvkovém okruhu.
stanislax
hodnocení

Ja se prave bojim cokoliv zapojovat krome zminene lampicky. Televizi mame mesic novou a nerad bych ji odpalil. Uprimne nevim, jestli Vas komentar o zapojeni spolecne anteny a televizoru "resi" problem nebo je to jen vtip.
hop®

@mikihans: Ano, víme o čem mluvíme, to už tady bylo... *palec*

stanislax
hodnocení

Dekuji za reakci, vlakno jsem jiz procetl. Nechce se mi verit, ze je neco takoveho mozne ale jak vidim, tak je.

Rozhodně to neřeší problém, jen je možné, že to "díky" připojené anténě fungovalo i s odpojeným PEN, takže si předchozí majitel nemusel vůbec ničeho všimnout.

@hop: ano, kdybych tam tehdy nečetl tvoji odpověď, taky by mě nenapadlo, že něco takového může nastat :)

hop®
hodnocení

0x

Pravděpodobně je někde za bytovým rozvaděčem přerušený PEN. Zásuvky raději nezkoušejte používat, není to moc bezpečné. Je nutné "vystopovat", mezi kterými body je drátek přerušen, chce to trošku znalosti o systémech panelákových rozvodů, zkušený elektrikář by závadu jistě brzy našel a navrhl třeba nějaké provizorní bezpečné řešení. Kompletní rekonstrukce elektrorozvodů by ale byla nejlepší, v budoucnosti se jí asi stejně nevyhnete...

doplněno 14.01.20 07:57:

Jen ještě upřesním nebezpečí tohoto stavu: Pokud do nějaké "nefunkční" zásuvky zapojíte spotřebič, třeba "rozsvícenou" lampičku, rázem se vám ve všech zásuvkách v daném okruhu objeví fáze na ochranném kolíku, tak POZOR na to !

rorschach*

jelikož je v nájmu tak se kompletní rekonstrukci elektrorozvodů určitě vyhne. Stačí odejít.

Z vlastní zkušenosti s nájemním bydlením u různých majitelů bytů a nemovitostí. Prdí na to. Nejsem elektrikář a je to na prase, ale posledně jsem třeba zapojil nefunčkní světlo tak, že jsem do vypínače přitáhl ze zásuvky v liště jinou fázi a světlo, které 30-40 let v paneláku nefungovalo funguje. V jiném bytě kde nefungovala zásuvka se zase vysekala na naše náklady drážka a táhl se kabel až k jiné co fungovala a staré dráty se odpojily

hop®

@rorschach: Ano, pokud je v nájmu, měl by veškeré podobné závady řešit s majitelem bytu, který musí zjednat nápravu. Nebudu ale radit natažení náhradního "nuláku" člověku, který není elektrikář a pravděpodobně se úspěšně živí čímkoili jiným...

stanislax
hodnocení

Elektro vzdelani mam, nicmene jsem se tim nikdy nezivil a od stredni skoly ubehlo jiz par let. Promerit rozvadet a zasuvky, navic o tom, ze hodlam otevrit rozvadec a promerit ho, jsem daval vedet majiteli. Do vetsich akci se ve vlastnim zajmu poustet nechci. Dekuji za vase reakce.
hop®

Ještě k té zmínce o anténě od kolegy - to opravdu NENÍ vtip, takový případ už tady také byl !

poradte.cz/...

stanislax
hodnocení

Zapomnel jsem dodat, ze jako prvni test jsem obehl byt s lampickou. V nekterych zasuvkach kratce blikla, v jinych vubec.
Dale jak pise kolega jsme v najmu, ted 2.1. jsme dostali klice, probehla vymalba, nikde jsme nic nevrtali. Pronajimatel se behem prosince vystehovaval a rikal, ze nikdy nemel s elektrinou problem a do posledni chvile vse fungovalo.
hop®

Tak ať si pronajímatel na místě ověří, že jste kromě malování žádné úpravy nedělali a pak na svoje náklady pozve elektrikáře. Je mi jasné, že majitel moc ochotný k řešení nebude, ale ve smlouvě asi nemáte napsáno, že byt je bez elektřiny...

hodnocení

0x

Stanislav, já sice neporadím s tou elektrikou, ale čtu všechno co píšete a kdybych byla na Vašem místě, tak bych to řešila určitě přes majitele. To co on říká je jedna věc a to co je faktem je věc druhá a je to jenom tvrzení, proti tvrzení. Třeba riskoval a náhodou se nic nestalo, ale může se stát Vám a pak to budete všechno platit Vy a už se nebudete moci bránit. Je mi divný ten postoj majitele, že ho to moc nezajímá a že jenom říká, že to fungovalo. Nesmíte se nechat odbýt.

stanislax
hodnocení

Tady se musim majitele zastat, komunikuje s nami, jiz ma i domluveneho elektrikare, ktery to prijde overit spolecne s nim. Jen se proste divi, ze nic nejde, kdyz v dobe opusteni bytu vse slo. Nebo aspon na oko. Pripad, ktery je zminem vyse, by vse vysvetloval, protoze vim, ze televizi si majitel odnasel jako posledni. Dekuji za Vasi reakci.

Aha, tak jsem asi špatně četla, přišlo mi, že majitel jenom říká, že před jeho odchodem vše fungovalo. Tak je to vlastně v pořádku, když přijde elektrikář, ten by s tím měl už poradit.

111®
hodnocení

0x

no nevím sice jak uspějete, ale požádal bych ajitele o poslední revizní zprávu a to písemně s doručenkou s tím že když nedodá odstupujete od nájemní smlouvy. V zájmu pronajimatele by mělo být nechat udělat revizi při každém stěhování, protože se nemůže vědět v jakém stavu předchozí uživatel rozvody zanechal. A zkusil bych se poptat, ČOI nebo inspektorátu bezpečnosti, jak na to, případně v bezplatné právní poradně.

stanislax
hodnocení

Dnes jsem byl overit zdejsi "rady" a skutecne jsem proti zemnici casti TV anteny, ale i radiatoru, nameril 230 V. Navstevu majitele s elektrikarem mam naplanovanou na ctvrtek odpoledne a jsem zvedavy, jak to dopadne.
Vam vsem komentujicim moc dekuji za ochotu poradit, jeste se pak podelim s vysledkem.

že jste naměřil na fázi proti anténě či radiátoru 230V je zcela v pořádku, protože jsou uzemněny. Ale stejně tak by měly být uzemněny i zásuvky. Tam by šlo měřit ohmetrem kolík (či pravá zdířka) zásuvky proti stínění antény či radiátoru, a měl by tam být prakticky zkrat, to bohužel s SN-4 nezvládnete.

hop®

Rádo se stalo, od toho tady jsme ! *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]