Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proud v TV kabelu - vypojením přeruším proud

Od: makak* odpovědí: 42 změna:

Dobrý večer,

dějí se mi tu prapodivné věci, prosím o radu... V anténovém TV kabelu je asi proud a při zapojení do své zásůvky normálně funguje proud v celém bytě... pokud ho ale vypojím (chtěla jsem jen při úklidu vypojit na chvíli kabel od TV), přeruším asi okruh a vypadne celý byt (proud, všechny spotřebiče, zásůvky, světla)... pojistky nevypadnou... pokud kabel od TV zase zapojím do zásůvky nahodí se elektřina v celém bytě (opakuji, bez jističů)

prostě mi to přijde,jako by zásůvka byla součástí okruhu... ale nerozumím tomu, tak se omlouvám za laický popis...

předpokládám, že je to průšvih, ale jak se mohl stát?

Mám zavolat zítra revizního technika a co se asi bude dít (včetně financí), jde to odhadnout?

Díky moc

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

Je to průšvih, máte pravděpodobně přerušený přívodní nulový vodič, takže je celá elektroinstalace nějak uzemněna přes ten kabel od antény. Volejte elektrikáře co nejdříve, jde o dost nebezpečnou závadu. A v tomto případě moc neřešte finance, jde o zdraví a o život, a je lepší být chudý než mrtvý...

Vlastně jo. Jde to zemění přes tu televizi. Tak to je záhul.

makak*
hodnocení

a co má dělat teď konkrétně? Koukám na TV... normálně funguju...

makak*
hodnocení

díky... včera nám měnili hodiny (hlavní elektroměr na chodbě mimo byt), ČEZ... může to s tím souviset? A ty finance tak nějak zhruba, abych měla vybráno dost peněz? A lze to opravit hned na místě při první návštěvě?

hop®

Ano, může to s tím souviset, je to docela pravděpodobné.

Doporučuji OKAMŽITĚ zavolat na havarijní linku ČEZu, řekněte jim, že jste se právě vrátila domů a po výměně hodin vám nejde proud v bytě, zjistila jste to TEĎ, odpojte ten TV kabel. Na infolince Vám řeknou, za jak dlouho přijede jejich pohotovost, měly by to být minuty, maximálně hodiny, do té doby raději elektrické spotřebiče obcházejte velkým obloukem. Je to pravděpodobně chyba technika z ČEZu a oprava bude zdarma. A ještě by se Vám měli omluvit, minimálně...

Ne omluvit, žalovat. Ovšem to by chtělo nějaký důkaz, ty hajzli z čezu to budou chtít ututlat, jestli je to takhle.

makak*
hodnocení

asi to nemůžu řešit zítra ráno, co...?

Pochopila jste, co jsme vám tady napsali? Ale je to vaše věc.

makak*
hodnocení

omlouvám se, volám ten ČEZ... jsem sama doma, mladá holka, bojím se, že se mnou vymetou... mám tedy hned vypojit ten kabel a všechnu elektřinu? A říct, že mi nejde proud... OK?

hop®

Nejdřív jim zavolejte, že jste teď po návratu domů zjistila, že Vám po výměně hodin nejde elektřina, a zeptejte se, kdy přijedou. Proud (tedy kabel od TV) vypněte PŘED příjezdem jejich technika, raději dříve než později!

hop®

No, můžete, ale nedoporučuji to, stačí náhoda a blbý dotyk a už nebudete muset nikdy nic řešit. Je to jen na Vás, ale tohle fakt není sranda...

makak*
hodnocení

a co když ten technik ohledně těch hodin na nic nepřijde? To mám dělat překvapenou a říct, že když zapojí kabel od TV, že to naskočí?

hop®

Věřím, že na chybu přijde a odstraní ji. Pokud ne, tak technikovi jen oznámíte, že děkujete za snahu a že si ráno zavoláte elektrikáře. Technika od ČEZu žádná Vaše anténa zajímat nebude...

makak*
hodnocení

dobře děkuju moc... a co ty peníze, mám tu 1000,- Kč, bude to stačit?

hop®

Zásah technika od ČEZu je ZDARMA!

doplněno 06.02.13 21:41:

Výměnu hodin jste přece také neplatila...

sanyo*

Kdysi dávno jsem četl trochu podobný příběh, v bytě byl černý odběr, byly nějak asi zpřeházené dráty, podrobnosti nevím, pouze to, že princip byl asi v černém odběru a asi opačném zapojení, jestli to bylo v inkrim. domě nebo u sousedů, to nevím, kde, jak, proč ... také ne.

makak*
hodnocení

Takže hlásím, že vše je vyřešeno... Do elektroměru nešel nulák.

Všem vám moc děkuju... Postupovala jsem přesně jak mi poradil Hop. Vypojila jsem kabel = proud. Volala jsem poruch. linku Čez, že mám bezproudí. Ti mi moc nevěřili a volali mi za 10 min, musela jsem po telefonu opakovaně nahazovat hlavní bytový jistič. Samozřejmě nic. Tak mi tedy poslali technika, ten dorazil za hodinu. Ten koukl na elektroměr s novými plombami od NKZ (měli jsme nahlášené porušené plomby, to kontrolovali a při tom vyměnili elektroměr) a řekl, že nic dělat nemůže, ať vydržím do zítra, že plomby NKZ jsou svaté a on nemá právo je porušit... grrrr... Naštěstí se rozhodl, že alespoň nahoře zkontroluje tu nulu a hned to zjistil. Pak už to šlo rychle, řekl, že se může na plomby vykašlat, že jde o život a pak už dal vše rychle dopořádku. Neplatila jsem nic... Dokonce jsem mu v průběhu přiznala, že mi proud šel díky kabelu do TV:)

Ještě jednou děkuji vřele a srdečně, rozhoupali jste mě k rychlé noční akci :)

No tak vidíte, hop měl pravdu. A s tímhle fakt není sranda. Kdybyste bývala pustila nějaký větší odběr (pračka apod.) tak mohlo dojít i k požáru. Minimálně by se upekl ten TV kabel a odešla televize.

Jak psal hop, máte někde přerušen nulový vodič a všechny spotřebiče jsou odebírají proud přes televizi a ten TV kabel, který je jinak normálně uzemněn. Neříkejte, že jste na to měla zapnutou pračku?

doplněno 06.02.13 21:15:

Hodiny k vašemu bytu? Asi vám zapomněli zapojit ten nulák. Jestli jo, tak je to na žalobu. Nechte si udělat zápis a chtělo by to toho revizního technika.

makak*
hodnocení

normálně funguju, zjistila jsem to včera, když ten kabel při úklidu vypadl... nevím jak dlouho to tak je... nevím kdy se co stalo

hodnocení

1x

Proč revizního technika? Stačí elektrikáře. Ale možná bude lepší primář Chocholoušek - to co píšete, je mimo realitu...

makak*
hodnocení

možná to nepopisuju přesně, ale je to tak, přijeďte se podívat... teď tu byl tchán, moc tomu taky nerozumí, ale měl nějaký měřič a v té zásůvce naměřil 50 (nevím čeho), pak zkusil dát jeden konec na normální zásůvku na nulák, druhý konec na tu televizní kabelovou zásůvku a měřič bzučel = procházel proud?

makak*
hodnocení

já chápu, že asi matu pojmy, ale fakt je prostě ten, že tu mám kabel od kabelové televize, který když vypojím ze zásůvky, tak vypadne elektřina v celém bytě, když ho za 2 vteřiny zase zapojím, tak naskočí vše a tak dokola

hodnocení

0x

Teda tohle jsem ještě neslyšel. A ta anténa je i v TV? No jestli nechcete vyhořet, tak zavolejte elektrikáře.

makak*
hodnocení

nevím, je to kabelové připojení na TV kanály od UPC, koaxiální kabel? (kulatý), jsme v paneláku... elektrikáře volat budu, to je jasný... při zapojení toho kabelu to hodí obří jiskru... a naskočí všechno

Doporučuju vypnout proud a veškeré spotřebiče, než prijde a vyřeší to elektrikář

hodnocení

0x

Bravo kolegovi Hopovi! *hej*

Mě by to netrklo...

Tohle je fakt průšvih jak blázen, radši si dnes udělejte večer o svíčkách a počkejte na příjezd technika od Čezu, tohle opravdu není sranda.

Samozřejmě se to stát může každému, ale je to od technika, který měnil hodiny velká bota.

hop®

Díky, kolego! *hi*

gtz*

Souhlas, vypadá to na přerušení nuláku během výměny elektroměru. Na anténním svodu by jistě být nemělo, možná tak 5V/12V pro napájení předz/zesilovače. Vypnout, nedotýkat se a volat CEZ.

hop®

Čtěte pořádně, anténa je od UPC... *bzum*

Takže stínění uzemněné...

Dobře on! Mě to přišlo logické teprve až to napsal hop.*palec*

iz*
hodnocení

0x

Co míníte anténovým TV kabelem a co míníte zásůvkou?

Anténa (dnes zpravidla koaxiální kabel) je něco jiného než síťový kabel (to je ta šňůra, která se zapojuje do zásUvky).

Nepřijde mi moc pravděpodobné, že by funkčnost všech zásuvek v bytě závisela na tom, jestli je zapojen síťový kabel do jedné ze zásuvek (nebo anténa v anténní zásuvce).

Nejrizumnější podle mne bude pozvat elektrikáře.

doplněno 07.02.13 00:16:

Já jsem měla dotaz moc dlouho otevřený a neobnovila jsem si jej před vložením odpovědi.

Hlavně, že se to vyřešilo.

makak*
hodnocení

již vyřešeno, viz. můj příspěvek výše, do elektroměru nešel nulák

sanyo*

Uf, vzrůšo v online přenosu, to se zde málokdy vidí - výborná poradnička, ještě že tak, *slunce*Bylo by dobré pro neznalce ještě vědět, jak to bylo nebezpečný, protože se mohla asi stát fakt tragedie...

sanyo*

Uf, vzrůšo v online přenosu, to se zde málokdy vidí - výborná poradnička, ještě že tak, *slunce*Bylo by dobré pro neznalce ještě vědět, jak to bylo nebezpečný...

výtka
Upozornění od sys hejkal 07. 02. 2013 07:14:45
Jste na této poradně velmi krátkou dobu. Pro info:
Takových promptních řešení akutních situací už místní rádci zvládli ke spokojenosti potřebných poměrně hodně.
Proto je také pořádná tak úspěšná!

daniell*
hodnocení

0x

Tak to bylo o pravdu o život nevím jestli si vůbec uvědomujete jak obrovské jste měla štěstí stačilo jedno neopatrné a špatné máknutí a mohla jste dnes ráno ležet v nemocnici , při velké smůlu možná i v márnici ... :( Je očividné že tu někdo zanedbal svou práci , přitom elektrikář by měl být vždy ve střehu a to co udělá ještě raději otravně 3x zkontrolovat než se spoléhat na to že je vše v pořádku . .. Doufám že podobné poruchy se vám již vyhnou .. ale stojí za zmínku že toto se nemělo vůbec stát ;)

makak*
hodnocení

poradna je skvělá a zde přítomní také*palec*, bez vás bych rozhodně v noci nikam na havarijní linku nevolala, opravdu jsem laik a neuvědomovala jsem si, jak moc je to nebezpečné... ono se naoko nic nedělo a byt normálně fungoval, nebylo "jako" proč panikařit... no rozhodně zajímavá zkušenost, ještě jednou děkuji

hop®
hodnocení

0x

No, hlavně, že všechno dobře dopadlo, ufff! :)

daniell*

pro tentokrát naštěstí vše dopadlo dobře shodou pár štastných náhod.

hodnocení

0x

Je skvělé že se problém tak rachle a bez újmy vyřešil. Jedna věc mi ale vrtá hlavou. Jak je možné, že uzemnění v anténí zásuvce se dostane přes spotřebič třídy ochrany II. do sítě. Nebo viděl někdo někdy televizi s třídou ochrany I. Tohle nějak nechápu.

doplněno 07.02.13 22:13:

Dobrá, takže TV s kolíkem jsou. Tak je to potom jasné.

Z vyprávění vím o podobném případu. Taky přerušený nulák, a veškerá elektrika běžela přes pospojení na plynovém potrubí.

hop®

Ano, souhlasím, je to divné. Ale už jsem viděl nové TV, ke kterým je dodáván třížilový přívodní kabel, pravděpodobně je tedy uvnitř "něco" uzemněno, netuším z jakého důvodu, ale asi to bude tento případ...

Jak už bylo napsáno, souhra mnoha náhod, třeba kdyby v době výměny elměru nebyla zapojena anténa nebo kdyby šlo o TV připojenou jako spotřebič TO I, technik od ČEZu by chybu zjistil okamžitě při výměně...

doplněno 07.02.13 20:12:

TV mívají tříkontaktový konektor stejný jako PC...

doplněno 07.02.13 22:16:

S podceněným pospojením mám také zkušenost, najednou byl v bytě cítit plyn, majitelka naštěstí duchapřítomně zavřela hodiny. Rozdíl potencionálů na plynovém přívodu a na rozvodu v bytě projiskřil přívodní hadici...

Proud v TV kabelu - vypojením přeruším proud
hop®

...anebo detail...

doplněno 07.02.13 22:32:

foto

Proud v TV kabelu - vypojením přeruším proud #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení tv zásuvky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]