Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vývod mobilní klimatizace

Od: kepler* odpovědí: 30 změna:

Rád bych si pořídil mobilní klima pro jednu místnost a lámu si hlavu, jak vyřešit odvod horkého vzduchu. Odvětrávací průduch (např. od digestoře, nebo ve špajzu) k dispozici není. Okna jsou dvojitá, plastová a pokud jsou zavřená, perfektně izolují i zvukově. A právě o to mi jde. Kolem domu vede rušná komunikace, chci mít okna zavřená i v noci, jinak bych se moc nevyspal. Je možné udělat průchodku o průměru 150 mm přes dvojité sklo? Kdo mi to udělá? Nebo je možné i jiné řešení (ne přes zeď)?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

"...chci mít okna zavřená i v noci, jinak bych se moc nevyspal".

Nebudu Vám mobilní klimatizaci vymlouvat, ale s tímhle "zázrakem techniky" se kvůli kraválu nevyspíte už vůbec. O nepatrné účinosti ani nemluvě.

doplněno 04.05.19 17:12:

"O účinnost nemám strach..."

Tak to teda mějte. Před časem jsem si tenhle vynález koupil do ložnice cca 18 m2, takže vím, o čem píšu. Už bych to nikdy neudělal.

Ráno, když teplota venku stoupne nad teplotu v místnosti, zavírám okna a pouštím klimatizaci. Ne proto, aby něco vychladila, to nezvládá, ale pro to, aby udržela teplotu uvnitř na maximálně 25 stupních (termostat klimatizace mám nastavený na 20, ale takové teploty jsem nikdy nedosáhl). Kompresor klimatizace tak celý den jede nepřetržitě na plný výkon až do doby, kdy večer klesne venkovní teplota pod teplotu v ložnici. Pak klimatizaci vypínám, abych se trochu vyspal a otvírám dokořán okna. Na elektroměr se radši nedívám. V předsíni, mám soukromou meluzínu, jak klimatizace nasává vzduch pod dveřmi (v ložnici to kvůli kraválu kompresoru slyšet není), ale dveře otevřít nemůžu, protože by mi okamžitě nasála horký vzduch ze zbytku bytu.

kepler*
hodnocení

O účinnost nemám strach, jedná se o místnost cca 15 m2, takže bude stačit provoz na nižší stupeň, kdy je tišší, mimo to je tam i noční režim. Nebo místnost vychladím a než zapadnu do kanafasu, klimu vypnu.

hodnocení

4x
Když uděláš díru do okna, tak to ztratí tu tepelně a hkukove izolační vlastnost. To je jedna věc. Další věc je hlučnost mobilní klimatizace, ta bude vyšší než noční provoz na silnici. A konečně ta poslední věc je ekonomicky provoz mobilní klimatizace, protože účinnost je mizerná. Odkud budeš přisávat vzduch, který mobilní klimatizace bude foukat ven? Jakou bude mít teplotu tento přisávaný vzduch? Určitě tu venkovní, jen se bude přisávat třeba komínem nebo odvetravanim že záchodu i s patřičnou vůní. Takže se nevyspis ani kvůli hluku a teplotu to sníží minimálně, akorát ti to pořádně vyvětrá peněženku. O mobilní klimatizaci bych vůbec neuvažoval.
kepler*
hodnocení

Účinnost mobilní klimatizace je podobná jako u té splitové, princip je stejný. Nejedná se nějaký ochlazovač vzduchu na principu odpařování vody. Jak jsem psal, žádné odvětrávání v bytě nemám (ani z WC, ani šachtou), takže vzduch bude do bytu nasáván vstupními dveřmi, které samozřejmě nejsou těsné, a to z chladné chodby. Díky díře v zasklení samozřejmě nějaký ten hluk zvenku bude pronikat, ale plocha té díry bude menší než 1% z plochy zasklení.

jurajjuraj*

mel sem jednu sezonu mobilni ( sakura, nejvykonnejsi co sem nasel ) a pak uz sem nechal namontovat splitky a klidne muzu rict ze s mobilni nedosahnes takove ucninnosti jako se splitkou a za dalsi zhruba se k tomu ucinku priblizis ALE mobilni pojede na plny vykon a ten kraval ti poleze zachvili na nervy

ja mel napojeny vyvod do kominu, klima stala 10cm od kominu, pocitej s tim ze cim delsi budes mit vyvodni hadici, tim vic ti bude odvadet tepla dovnitr

s mobilni sem vychladil kuchyn a predsin pokud jela na plny vykon, se splitkou vychladim cele patro a pokud mam nastaveno zapinani i v noci tak o tom ani nikdo nevi

neco ti mobilni pomuze ale se splitkou nema cenu srovnavat

Ty to nechápeš. Když uděláš díru do toho dvojskla, uteče ti ten plyn co tam je a už to bude mít špatné izolační vlastnosti a bude se ti rosit zevnitř a v zimě promrzat. Něco jiného by bylo, kdyby sis nechal udělat sklo s otvorem přímo na míru, aby tam byl i ten argon a jednoduše skleněnou tabuli v křídle na léto vyměnit. Co se týká účinnosti, tak mobilní ani zdaleka nemá účinnost jako splitova. Faktor účinnosti u mobilní klimy je cca 2.6 tzn že z jedné kilowaty energie má chladicí výkon 2.6kw. U běžných splitovych je to zhruba dvojnásobek a u nejlepších A+++ přes 8.5 faktor účinnosti. Výhoda splitovych invertorovych je, že si výkon sama řídí dle teploty v místnosti, takže když dosáhne nastavené teploty sníží výkon na udržovací, téměř neslysitelny. S minimem příkonu. Kdežto mobilní buď jede nebo nejede a když ji budeš vypínat a zapínat, než se rozběhne bude žrát opravdu hodně. Takže za pár let tě vyjde dráž než splitova, která může zimě posloužit i na topení. Je to v podstatě tepelné čerpadlo vzduch vzduch. Z hlediska hlučnosti a ekonomiky provozu je mobilní klimatizace spíš jako nouzovka. Taky ti to odcerpa cca 300m3 vzduchu za hodinu a to skvirou ve dveřích asi nepůjde. Ale nechci ti to rozmlouvat, určitě ti to o pár stupňů vychladií, otázka je za jakou cenu. A taky při 55-65decibelech bych asi neusnul plus další hluk tou dírou v okně.
kepler*
hodnocení

Jaký argon? Je to normální dvojsklo, kde je mezi skly vzduch. Jak píšu v debatě níže, nemůžu dělat žadné stavební úpravy a dávat splitovou klimatizaci na jednu mrňavou místnost je nesmysl. Ta mobilní určitě postačí, pojedu s příkonem 800 W max. Mobilní klima je jediné rozumné řešení (v mém případě). Přečti si ostatní komentáře. Je jasné, že splitka je výkonnější (a taky žravější a 3x dražší), ale tu určitě nepotřebuju.

Tak jestli tam máš staré okno, ne izolační sklo, tak nevím, jestli ti bude těch 800W příkonu stačit, to dává zhruba 2kw chladící výkon. A při 2kw chladícího výkonu ti bude žrát splitova klima v té střední cenové relaci nějakých 300-350watů. A hlavně bude mít 20-30 devibelu narozdil od 60 u mobilní.
kepler*
hodnocení

Není to staré okno, je to nové klasické plastové okno a ještě jsem neslyšel, že by tam mezi skla cpali argon. Ten by podle fyzikálních zákonů měl být daleko lepším vodiče tepla i zvuku. než obyčejný vzduch. Absolutně nejlepší je už pak jenom vakuum. No nic, zahulíme, uvidíme. I tak dík za diskuzi.*palec*

jurajjuraj*

splitka urcite zravejsi neni, meril sem v zasuvce odber jak mobilni tak splitky a splitka zere min, protoze aby ti mobilni dobre chladila tak pojede porad na vetsi vykon, splitka mi jede vetsinou na minimalni vykon, zpocatku par minut nachladi a pak uz jen udrzuje

s cenou to taky neni tak zhave, mobilni me stala 15, splitka 25 s komplet montazi, ale je jasne ze v panelaku je ta splitka problem a v podstate jinou moznost nez mobilni nemas

A splitka hlavně nenasává do místnosti teplý vzduch z okolí, ale jen honí po místnosti pořád ten stejný vzduch. I to se na výsledné spotřebě znatelně projeví. A že toho vzduchu není málo.
Mikihans přesně tak, to je ta vysoká účinnost. Po vychlazeni už jen udržuje teplotu a sníží si výkon, protože nemusí ochlazovat teplý vzduch. Ale on to stejně nepochopí, takže je to stejně jedno.
jurajjuraj*

on to mozna i chape ale pokud jste nekde v najmu v panelaku tak si tam nemuzete vrtat steny jak se vam zrovna hodi, znam hodne lidi v panelacich kteri chlazeni resi mobilni klimou i kdyz vi ze o par korun draz by meli kvalitni splitku a o hodne lepsi komfort

Jasně, to by musel řešit s majitelem. Nakonec se dá pořídit i trochu ještě dražší klimatizace bez venkovní jednotky. I tak se sice musí vyvrtat dva otvory přes zeď pro přívod a odvod vzduchu, ale venku jsou jen dvě krytky, nic jiného. Klimatizace se pak dá lehce demontovat, nemusí být součástí bytu. Vůbec nejlevnější řešení je pronajmout jiný byt, kde nejezdí auta nebo který už klimatizaci má. A hlavně aby měl izolační dvojskla s Argonem :)) Pak stačí zatáhnout žaluzie a okna otevřít až před spaním. Levné nenáročné řešení. Ono 800W za deset hodin je již 8kwh denně X 30dni a to už se nájem prodraží.

hodnocení

3x
Udělat díru do dvojskla udělá sklenář během chvilky. Ale co s ní v zimě? Ještě jedno křídlo?
kepler*
hodnocení

To by nebyl problém, mimo léto bych díru bych ucpal molitanovým špuntem,

Když pominu estetickou stránku věci, tak se ti v zimě dostane mezi sklo vlhko, začne se to rosit, téci voda. Nic moc.
Šlo by nechat udělat u sklenáře nový sklo přímo s dírou. To vyměnit a hotovo. Nakonec, nechat udělat nový křídlo se sklem bez díry není žádná vyšší dívčí. A vyměnit křídlo je minutová záležitost.
kepler*
hodnocení

Nevím, co myslíš tím novým křídlem, ale dík za upozornění s pronikáním vlhkosti do dvojskla. To mě nenapadlo. Asi by to chtělo udělat nějakou utěsněnou průchodku.

Myslím mít dvě křídla. Jedno s dírou na léto a druhý bez díry nás zimu.
kepler*
hodnocení

Aha, tak to nejde. Bohužel je to ten debilní typ okna s jedním rámem, které se otáčí kolem středu.

don
hodnocení

2x
Nechte si vyrobit nové křídlo,kde spodek asi 40 cm bude z plastu,do toho plastu jednoduše vyříznete otvor pro výdech klimatizace,na zimu dáte záslepku.
Vývod mobilní klimatizace

jurajjuraj*
hodnocení

2x

potom jeste existuji sady ze uvres okno a do toho nasadis plast s dirou pro hadici od klimy, nekde na netu byl i nejaky "rukav" ktery se daval kolem celeho ramu aby to tesnilo jeste lip

tu sadu, bez rukavu, sem mel u te mobilni klimy uz u nakupu

juraja*
hodnocení

1x

Zdravím

Soused ma přes léto otevřené okno a v rámu má vloženou polykarbonátovou desku (dvě na sobě)

ve které má otvor pro vývod klimatizace

multiplast.cz/...

(taky máme rušnou ulici,ale počítejte s tím,že vetší kravál bude dělat ta klimatizace než auta venku)

Vývod mobilní klimatizace #2

berger*
hodnocení

0x

To už se tu asi několikrát řešilo,třeba - poradte.cz/... . Ta díra do okna asi není dobrý nápad...

kepler*
hodnocení

Asi se to jinak udělat nedá. Byt je nájemní a nemůžu vrtat do venkovní zdi. Proto volím mobilní klima. No, snad mi to ten sklenář udělá.

libor44
hodnocení

0x

Za mě vyhozené peníze, mobilní klima je utrpení. To bych se raději přestěhoval, než tohle řešit.

edaa
hodnocení

0x
Pokud to někomu pomůže,ja to vyřešil tak že jsem koupil tu polykarbonátovou desku šířka 6mm a na bocích to zajistil dvěma laťkami, ať to nepadá dovnitř,deska šla uříznout nožem.
Vývod mobilní klimatizace #3
alena1
Dobry vecer chci vas poprosit mam mobilni klimatizaci kde vyvod na teplo jde do komina udelaneho na strese. Jenze mi klima nefunguje tak jak by mela mela by chladit na danou teplotu kterou ji udate ale me se porad sepina vetrak s chlazenim. Rikam si jestli nemuze byt problem v tom, ze vyvod je sice ven z komina na strese ale vyvod je 4metry a jeste jsme ho zuzily do 125cm trubky. Muze to byt tim? Poslu foto. Predem dekuji za rady
Vývod mobilní klimatizace #4

Může a nemusí, musíte zkontrolovat cestu teplého vzduch, zdali není něco v cestě. Před ččasem to fungovalo?

Odkud berete vzduch, který nahradí ten vzduch, který vyletí komínem? Máte dobře vyřešeno přisávání vzduchu?

cvb*
hodnocení

0x

Dobrý den,

těch důvodů může být opravdu hodně včetně zůžení trubky. Nejlepší by bylo pozvat si technika nebo někoho, kdo by byl schopen změřit proudění vzduchu a další faktory.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]