Nejste přihlášen/a.
Rád bych si pořídil mobilní klima pro jednu místnost a lámu si hlavu, jak vyřešit odvod horkého vzduchu. Odvětrávací průduch (např. od digestoře, nebo ve špajzu) k dispozici není. Okna jsou dvojitá, plastová a pokud jsou zavřená, perfektně izolují i zvukově. A právě o to mi jde. Kolem domu vede rušná komunikace, chci mít okna zavřená i v noci, jinak bych se moc nevyspal. Je možné udělat průchodku o průměru 150 mm přes dvojité sklo? Kdo mi to udělá? Nebo je možné i jiné řešení (ne přes zeď)?
"...chci mít okna zavřená i v noci, jinak bych se moc nevyspal".
Nebudu Vám mobilní klimatizaci vymlouvat, ale s tímhle "zázrakem techniky" se kvůli kraválu nevyspíte už vůbec. O nepatrné účinosti ani nemluvě.
"O účinnost nemám strach..."
Tak to teda mějte. Před časem jsem si tenhle vynález koupil do ložnice cca 18 m2, takže vím, o čem píšu. Už bych to nikdy neudělal.
Ráno, když teplota venku stoupne nad teplotu v místnosti, zavírám okna a pouštím klimatizaci. Ne proto, aby něco vychladila, to nezvládá, ale pro to, aby udržela teplotu uvnitř na maximálně 25 stupních (termostat klimatizace mám nastavený na 20, ale takové teploty jsem nikdy nedosáhl). Kompresor klimatizace tak celý den jede nepřetržitě na plný výkon až do doby, kdy večer klesne venkovní teplota pod teplotu v ložnici. Pak klimatizaci vypínám, abych se trochu vyspal a otvírám dokořán okna. Na elektroměr se radši nedívám. V předsíni, mám soukromou meluzínu, jak klimatizace nasává vzduch pod dveřmi (v ložnici to kvůli kraválu kompresoru slyšet není), ale dveře otevřít nemůžu, protože by mi okamžitě nasála horký vzduch ze zbytku bytu.
Účinnost mobilní klimatizace je podobná jako u té splitové, princip je stejný. Nejedná se nějaký ochlazovač vzduchu na principu odpařování vody. Jak jsem psal, žádné odvětrávání v bytě nemám (ani z WC, ani šachtou), takže vzduch bude do bytu nasáván vstupními dveřmi, které samozřejmě nejsou těsné, a to z chladné chodby. Díky díře v zasklení samozřejmě nějaký ten hluk zvenku bude pronikat, ale plocha té díry bude menší než 1% z plochy zasklení.
mel sem jednu sezonu mobilni ( sakura, nejvykonnejsi co sem nasel ) a pak uz sem nechal namontovat splitky a klidne muzu rict ze s mobilni nedosahnes takove ucninnosti jako se splitkou a za dalsi zhruba se k tomu ucinku priblizis ALE mobilni pojede na plny vykon a ten kraval ti poleze zachvili na nervy
ja mel napojeny vyvod do kominu, klima stala 10cm od kominu, pocitej s tim ze cim delsi budes mit vyvodni hadici, tim vic ti bude odvadet tepla dovnitr
s mobilni sem vychladil kuchyn a predsin pokud jela na plny vykon, se splitkou vychladim cele patro a pokud mam nastaveno zapinani i v noci tak o tom ani nikdo nevi
neco ti mobilni pomuze ale se splitkou nema cenu srovnavat
Jaký argon? Je to normální dvojsklo, kde je mezi skly vzduch. Jak píšu v debatě níže, nemůžu dělat žadné stavební úpravy a dávat splitovou klimatizaci na jednu mrňavou místnost je nesmysl. Ta mobilní určitě postačí, pojedu s příkonem 800 W max. Mobilní klima je jediné rozumné řešení (v mém případě). Přečti si ostatní komentáře. Je jasné, že splitka je výkonnější (a taky žravější a 3x dražší), ale tu určitě nepotřebuju.
Není to staré okno, je to nové klasické plastové okno a ještě jsem neslyšel, že by tam mezi skla cpali argon. Ten by podle fyzikálních zákonů měl být daleko lepším vodiče tepla i zvuku. než obyčejný vzduch. Absolutně nejlepší je už pak jenom vakuum. No nic, zahulíme, uvidíme. I tak dík za diskuzi.
splitka urcite zravejsi neni, meril sem v zasuvce odber jak mobilni tak splitky a splitka zere min, protoze aby ti mobilni dobre chladila tak pojede porad na vetsi vykon, splitka mi jede vetsinou na minimalni vykon, zpocatku par minut nachladi a pak uz jen udrzuje
s cenou to taky neni tak zhave, mobilni me stala 15, splitka 25 s komplet montazi, ale je jasne ze v panelaku je ta splitka problem a v podstate jinou moznost nez mobilni nemas
on to mozna i chape ale pokud jste nekde v najmu v panelaku tak si tam nemuzete vrtat steny jak se vam zrovna hodi, znam hodne lidi v panelacich kteri chlazeni resi mobilni klimou i kdyz vi ze o par korun draz by meli kvalitni splitku a o hodne lepsi komfort
Nevím, co myslíš tím novým křídlem, ale dík za upozornění s pronikáním vlhkosti do dvojskla. To mě nenapadlo. Asi by to chtělo udělat nějakou utěsněnou průchodku.
To už se tu asi několikrát řešilo,třeba - poradte.cz/... . Ta díra do okna asi není dobrý nápad...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.