Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koncept zahradního domku z OSB

Od: marek87* odpovědí: 26 změna:
Co si myslíte o koncepci 5x4m zahradního domku?1. zemní vruty2. KVK hranoly 120x120 jako rošt podlahy3. 25mm OSB mezi to polystyren 120mm a zaklopit opět 25mm OSB4. venkovní plášť OSB 22mm na rastru z KVK hranolů 120x60mm5. mezi rastrem minerální vata 120mm6. zaklopení zeleným SDK a parotěskou včetně stropu7. střecha s bondským šindelem8. vše lakováno bezbarvým lakemV zahradním domku by slečna chtěla občas v létě spát na patře, v zimě s pomocí kamínek občas také. Je tedy vhodné OSB 22mm, 120mm vata a 12,5mm SDK?Co si o tom myslíte? Děkuji...

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Provádět u zahradního domku izolaci za 100000 je marnost.Vždyť účelem je ušetřit topné náklady.A tady se bude topit občas a doba vyhřátí vystydlých stěn teplo spíše sežere,než ušetří,.

JABRAKA

marek87*
hodnocení

Jak jste přišel na izolaci/minerální vatu za 100K?

Jardo, tato konstrukce není jako cihly, které dlouho trvá, nežli se prohřejí. V této mistnosti bude brzo teplo, ale taky brzo vychladne.

hodnocení

0x

Podle mne ve hrubém popisu to je OK. Jen bych dal bílý sádroš. Jen slečna bude mít v létě teplo, v zimě brzo chlad. Izolace je málo. Ale to je o definici slova OBČAS.

marek87*
hodnocení

Můžu se zeptat proč bílý SDK?
Díky...

Klidně Vám odpovím, páč bílý je levnější a vyhoví.

Teď se zeptám já, proč chcete zelený?

marek87*
hodnocení

Říkal jsem si že zelený bude do zahradního domku vhodnější vzhledem k impregnaci.
Kdyby bylo vlhké počasí?
Ale nechám si rád poradit, jsem ještě málo zkušený mladík.

dejte bílý

marek87*
hodnocení

OK,
děkuji za radu.
Co se týče četnosti přebývání v létě i v zimě, tak se mi teď slečna vyjádřila, že se jedná o pracovnu pro manžela (čtení/psaní).
Takže tam bude poměrně často. Jak v létě tak v zimě.
Přespávání prý zřídka.
Pro to aby se tam dalo v létě a v zimě vůbec být, bych měl použít tedy izolaci alespoň 200mm?
Děkuji.

matesl
hodnocení

0x
Proč nepokračujte zde?
poradte.cz/...
marek87*
hodnocení

Pardon,
tam jsem se ptal jen na zemní vruty.
Diskuze by se mohla hodit ostatním, kteří se rozhodují zda betonovat či stavět na vrutech.
Zde bych rád rozebral celou stavbu jako takovou, což by pak nekorespondovalo s tématem vrutů.
Předpokládám, že pod tímto popisekm dotazu může pomoci více lidí.

hodnocení

0x
Já bych udělal skladbu stěn takto:
Bílý SDK - MFP12mm - konstrukce fošna 120x60 (rozteč 50cm) vyplněná vatou - kolmo na stojky latě 60x40 vyplněné vatou (rozteč 1m) - difúzní membrána - latě 60x40 - palubky 19mm
Získáte:
- difuzně otevřenou konstrukci s odvětránou fasádou.
- větraná mezera účinně bude v létě bránit přehřívání
- nemusíte řešit parozábranu, protože mfp bude fungovat jako parobrzda a co pronikne do konstrukce se bez problému odvětrá.
Kdybyste chtěl více izolace, tak pod první latě dáte distanční podložky, atd...
marek87*
hodnocení

Děkuji,
zní to zajímavě.
Problém je především v nízkém rozpočtu cca. 90.000,-

Moje skladba bude pravděpodobně ještě levnější než ta Vaše. Slabší osb, normální fošny místo kvh, atd...

Marku, vezměte kalkulačku a spočítejte Váš návrh a zkušenost kolegy, který stavěl něco většího, jak se chystáte Vy.

Hezké velikonoce všem.

marek87*
hodnocení

Děkuji,
rád se na to podívám i když podle popisu si to neumím tolik představit.
Ale to je mými nepříliš velkými zkušenostmi.
Rád si nechám poradit a vážím si toho že mi s tím někdo pomůže.
Jsem rád že tu jsou zkušení a ochotní lidé.
Vážím si toho.
Také přeji všem pěkné velikonoce...

18.04.19 21:48
Koncept zahradního domku z OSB
marek87*
hodnocení

Děkuji mnohokrát,
promyslím a zkusím spočítat přes víkend.
Asi to bude o něco pracnější, ale i levnější varianta jak jste psal.

marek87*
hodnocení

Ještě mě napadlo, co kdybych konstrukci řešil s SDK profilů?

Na klasické CD/UW zapomeňte.
Pro stavbu domů existují podobné profily, ale jsou silnější.
Možná by to šlo udělat z UA profilů, ale rozhodně to nebude levnější nebo lepší než že dřeva.
marek87*
Muzu se zeptat, proc bych mel zapomenout na klasiku? Diky moc
Protože jsou slabé na to aby nesly střechu...

lmgify

@requied: Nemyslím, že někdo přidělává latě "na hranu".

Koncept zahradního domku z OSB #2
Já taky kolikrát nemyslím, ale tohle ničemu to v této konstrukci nevadí a nevidím v tom jediný problém.
Mám z takto, podle Vás, obráceně daných latí postavený celý dům a ok.
Btw klidně můžete tazateli navrhnout jinou a lepší konstrukci...
Koncept zahradního domku z OSB #3
marek87*
Aha?
Predpokladal jsem ze by strechu nesly nejake konzole v OSB a OSB jako takove. Nevim jak bych Vam to popsal, ale bocni OSB by meli kapsy na stresni tramy, neco jako hradby. :)
lmgify

@requied: Vím, jak máš postavený dům z příhrad. Radil jsem ti s tím. Já nepíšu o příhradách, ale o šroubovaných spojích na svislé ploše.

Podívej se na ten svůj náčrtek na pravý obrázek. Fošna je 120x60, my koukáme na její 60mm stranu a příložka 60x40 zabírá celou šířku fošny, tzn. ta příložka je tam přišroubovaná naplocho (tou 60mm stranou), ne tou svou 40mm hranou.

Stejně tak z levé části obrázku je vidět, že kroslatě jsou přišroubované naplocho tou 60mm stranou k příložkám a ne "na stojáka" tou 40mm hranou.

Strávil jsem spoustu hodin přemýšlením, jak efektívně přišroubovat na stěnu latě hranou (užší stranou) místo naplocho a dobré řešení neexistuje. Ten hranůlek se prostě chce vlivem gravitace překlopit na svoji plochou stranu (ve fyzice se tomu říká stabilní poloha) a pokud v té poloze není, tak na vruty vytváří tah. Nehledě na to, že vruty musí být výrazně delší (v tomto případě 120mm místo 80mm).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]