Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké zemní vruty na zahradní domek 4 x 6,5m

Od: marek87* odpovědí: 28 změna:

Ahoj,
chystám se na stavbu dřevěného zahradního domku o rozloze 4 x 6,5m Něco podpobného jako na fotce.
Materiál trámy, OSB desky, Polystyren jako izolace.
Podloží je zemina.
Jaké byste použili zemní vruty? Našel jsem spousty velikostí a průměrů.
Předem díky za diskuzi a rady.

Jaké zemní vruty na zahradní domek 4 x 6,5m

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tohle je otázka pro nějakého projektanta. Pokud jemu dáš zadání, tak to může navrhnout a vypočítat.

marek87*
hodnocení

Takhle by se dalo reagovat téměř na každý dotaz zde.
Díky :))

smode*
hodnocení

0x
Na tuto otázku jsem vždy dostal odpověď ve specializované prodejně vrutů. Stačí se zmínit co, jak velkého, jak vybaveného bude na místě stát, kde jsou nosné trámky a bez problémů vždy zdarma poradili kolik kusů a které velikosti použít. Navíc ve specializované prodejně mají většinou značkové produkty.

hodnocení

0x

Nikdo nevíme, jaké máte podloží. Zrčitě bude jiný vrut do pískového podloží, jiný do jílového podloží.

Snad napoví...

hodnocení

0x

Já bych určitě tuhle "rychlokvašnou" metodu nepoužil, ale postavil bych boudu na vybetonované patky.

Ferax, je to o znalostech a možnostech. Zdejší poradce má takto postaven pasivní dům, na vrtech.

Ok, když to někomu vyhovuje, je to jeho věc. Já jsem zastáncem kvalitní fortelné práce. Tyhle náhražky (jen aby to bylo rychle), mě nesmí do baráku. Je to jen můj názor, nikomu ho nevnucuju. Zkušenosti hovoří pro kvalitní upevnění. Já jsem ještě stará škola. Dnes se vše "šije horkou jehlou". Jen aby to bylo hned.

marek87*
hodnocení

Toto je také na vrutech. Co je na nich podle Váš špatného?
To že je to rychlejší? :D

základy vybudujete během několika minut
montáž zvládnete sami
okamžitá zatížitelnost
výrazně cenově výhodnější než běžné základy
ušetříte za betonování a kopání
stabilní a pevné díky stlačené zemině
odolné povětrnostním vlivům
bezproblémová demontáž a přemístění jinam

Jak říkám, je to každého věc, mě nikdo nepřesvědčí, že to je srovnatelné s kvalitními patkami, to, že to někdo natočí, nic neznamená. Video snese vše. Když jde o montáž, patky také zvládnu sám. Chtěl bych to vidět za deset, dvacet let.

Ferax, nechci Vás přesvědčovat o něčem, ale tuším, že zdejší radce má již barák postaven asi 5 let. Počkáme, až se ozve sám.

Milane mě nepřesvědčíš (ani to není důležité, nejde tady o mě) já mám v tom jasno. Mě stačí, když si představím pořádnou patku, nebo základ a nějaký zavrtaný element. Jak říkám, o mě tu nejde, je to jen můj názor a vím předem, jak bych se zachoval, kdybych náhodou něco stavěl. Což ale v dohledné době nehrozí.

matesl
Víte,co by vám řekl můj děda,"kam pospícháš?".Vybetonováno je za chvíli a za tři týdny můžeš stavět...
Nevíme bližší informace.Geologický průzkum,kolik patek,zatížení podlahy.Více ti řekne projektant.
Až ti na to napadne 1m mokrého sněhu,tak to můžeš vyfotit.

jabraka*
hodnocení

0x

Také se pozastavuji nad tím ,podle mě, zbytečným kotvením zahradního domku do zeminy.Je potřeba domek zvednout nad povrch?Třeba aby trámy neuhnívaly?Nakonec bych také použil patky do nezámrzné hloubky a jen kotevní šrouby,nebo turbošrouby na upevnění podlahových trámů do patek.Rozhodně to přijde levněji.Také se musím pozastavit nad tpelnou izolací.Vždyť se tam asi bude bydlet přes den v létě.Tak proč polystyren?Použil bych mezistěnový odpadní drcený mezi OSB,spíše,aby se neprohříval interiér.Také se obvykle nedávají do zahradního domku trojskla,tak proč drahá izolace.

Přeji úspěšné budování,člověk bez práce na zahradě není celý člověk>

JABRAKA

marek87*
hodnocení

Budu to stavět kamarádce na zahradě. Chce tam v llétě v noci spát a v zimě občas také.
K té zimě tedy s nějakým zdrojem tepla. Spaní bude na patře ve výšce 2m nad zemí.
Myslíte že polystyren 120mm plus OSB 2x 22mm z každé strany (sendvič) je hloupost?
JInak ty zemní vruty kvůli vlhkosti a možné demontáže za x let.

matesl
V létě na patře tam bude akorát vedro a v zimě zima.
Na tvoje konkrétní otázky ti zodpoví projektant dle konkrétní konstrukce a doplnění info o topidle v zimě(aspoň Petry?)kde to bude mít komín?

Marku, to, že někdo zavrhuje zemní vruty, musíte brát jako reakci na to, že vruty se nedávají tak často. Pokud budete vkládat izolaci mezi konstrukci, tak je lepší vata. Polyš je na venkovní stranu OK, mezi konstrukci již hůře se zapravuje. Má totiž větší povolenou toleranci při výrobě, nejde stisknout, aby vyplnil mezeru mezi polyšem a trámkem. Jinak musíte každou desku opěnit kolem.

marek87*
hodnocení

Děkuji za smysluplnou odpověď.
Jakou byste prosím volil vatu a o jaké šířce?
Předem děkuji.

určitě čedičovou, co nejnižší lambdu.

Třeba Isover UNI

asd1
hodnocení

0x

Vrut rád časem zaleze do země a pak to sanovat je mooooc hezká zábava ;) = Vyheverovat, vykopat kolem vrutu díru a udělat tam betonovou patku. Hlavně že se to postavilo o den rychleji :D

asd1, jsem ještě mlád, proto jsem neslyšel o tom, že někomu zajel po čase vrt do země. Kolik jste jich viděl Vy?

Díky.

asd1

Se přijeď podívat, je to u souseda ;) A vsadim se když uvidíš terén, tak řekneš "tady to zalézt nemohlo".. Soused byl línej kopat patky tak dal přístřešek na vruty a po pár letech některý vruty zalezly o 15 cm a přístřešek byl do vrtule... A nebyla to žádná bažina, nebořil se tam ani náklaďák s fůrou dřeva. Na vruty bych nedal nic většího než králíkárnu a rozhodně ne budovu která nejde snadno dát pryč aby byl přístup k vrutu..

Ok, nejsem expert na vruty. Proč to u souseda kleslo, zdali měl malé, mělké, nebo něco, to nevím. Musím vyzvat zdejšího poradce, abyse vyjádřil k vrutům.

Já tedy tipuju, že v tom jednom konkrétním případě byly použity nevhodné vruty.

Moje stavba je tedy trochu větší než přístřešek nebo králikárna, podloží jsou "náplavové písky" a a po 4 letech jsou vruty pořád na stejném místě. (leda že by se mi hýbal s domem i el.měr sloup a nejbližší pouliční lampa)

.

To že někomu někde zajel vrut do země je klidně možné, ale určitě se to nedá paušalizovat. Stejně tak je spousta případů kdy se někomu hnou klasické základy.

Tak vidím, že nejsem sám, kdo má raději fortelnou práci, než nějaké rychlonáhražky. Dnes se prodává kde co pro urychlení práce, ale ve výsledku to bývá právě obráceně. Nakonec se pak stavebník vrátí ke staré, dobré, osvědčené metodě, s tím rozdílem, že se to pak prodraží. Nejsem proti pokroku, ale musí to mít smysl.

asd1

Tak logicky když zajely tak byly nevhodné ;) Pro návrh by se musela udělat sonda - pokud není jistota jaké je podloží, tak je vrut loterie a pokud nedrží tak je to opravdu pakárna předělávat, hlavně k tomu je blbý přístup. Těch pár děr pro patky zas tolik práce navíc není a je to jistota, patka 40x40 cm má mnohem větší plochu než velké vruty...

requied®, tak kdy to předěláte, páč Vám hrozí destrukce? Mne debata připomíná, debatu při začátku dřevostaveb. Taky byla většina proti a tahali argumenty, které se objevili u jiných staveb.

Když se pak někomu sdělí, že většina domů je polodřevostavba, tak se diví. Přízemí zděné, vršek dřevostavba.

Až to jednou začne pracovat, tak pod celý dům natlačím pur pěnu :)

Já zastávám názor, když se špatně udělají základy domu, je to vždy těžko řešitelný problém. Je jedno, zdali jde o beton v díře, nebo monolitická deska, či vruty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]