Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaplatit opraváře?

Od: cercer* odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,mám takový dotaz-půl roku po záruce začíná zlobit plynový kondenzační kotel.zavolali jsme autorizovaného opraváře,přijel,asi hodinu a půl hledal..evidentně nevěděl co s tím(přiznal,že netuší) Nakonec ho vyčistil a oznámil,že objednal nějaký spínač za cca 1000 kč a že prý když to nebude dělat on,potom objedná ventilátor za cca4-5000..a uvidíme...zaplatil jsem mu tedy po první návštěvě 1750kč.Kotel nejen že se nezlepšil ale ted už nejde skoro ani topení,které před jeho příjezdem šlo..nechci platit za něco,co není opraveno-proč platit spínač,který třeba není problémem či nový ventilátor,když pak zjistí,že to tím nebylo...jak postupovat,poradíte?Děkuji.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Nikoli opravář, ale výměnkář. Pokus - omyl. Opravář je ten, co měřením, znalostmi najde závadu, sdělí co to bude stát a opraví.

Nám to neříkejte, ale jemu sdělte, že mu nezaplatíte za neopravu.

Přeji teplo od kotle.

hodnocení

3x

@cercer - zaplatil jsem mu tedy po první návštěvě 1750kč
Zaplatil jste prohlídku a vyčištění kotle, nějakou dopravu, režii atd. - sice mi ta částka přijde vyšší, ale dejme tomu. Na dokladu byste měl mít jednotlivé položky rozepsané.

Jestliže jste si výměnu spínače prokazatelně neobjednal, můžete dotyčnému sdělit, že na jeho další služby nereflektujete a pozvat jiného servisního pracovníka. Tomu se ale o navrhované výměně spínače či ventilátoru nezmiňujte - prostě jste si nechal vyčistit kotel a ten nefunguje jak by měl.

hodnocení

3x

i na opravy platí přece záruka, tak ji uplatněte!

asd1

V tomhle případě je lepší obětovat prachy a měniče dílů k tomu už nepustit... Tipuju že umí přišroubovat kotel ke zdi, připojit trubky a vyčistit výměník. Cokoliv složitějšího už střílí naslepo...

OK, souhlasím, ale kolega již zaplatil nezanedbatelnou částku, kterou mu těžko ten "odborník" vrátí a tohle by mohla být jediná možnost jak to vyřešit pokud nad těmi penězi nechce mávnout rukou. Na záruku je zákonné právo a kotel po opravě nefunguje. Mělo by tedy platit: neopraveno=neplaceno, nebo opravovat dále (i když s rizikem... to chápu).

jurajjuraj*
hodnocení

2x

co chcete resit? pokud jste souhlasili tak ted uz nezaplatit by bylo sproste, meli jste se domluvit at si cidlo vymeni ale zaplatite az bude kotel fungovat, ono taky muze vymenit pul kotle,stejne to fungovat nebude a vy to budete platit?

no a hlavne je treba najit opravare ktery vi co dela

hodnocení

1x
No pozor, ono to s temi opravami neni nekdy tak jednoduche. U nekterych spotrebicu, kde je nejaka zavada, bohuzel nejde opravu provadet jinak, nez napriklad objednat cidlo a vymenit ho. Pokud problem pretrva, pak lze objednat napriklad elektroniku a zjistit ze tou to treba bylo, ale cidlo a cas na jeho vymene, penize za objednani atd. jen tezko vezmete zpet. Nekdy to proste jinak nejde at chcete ci nikoliv, proto mi nepripada vyhodne toho cloveka nazyvat vymenkar. Omlouvam se ze pisi bez diakritiky, ale jsem na mobilu.

hodnocení

1x

No ono se to má někdy i takto. Přišel mi opravář na elektrický kotel, který špatně topil, neustále se přehříval a házel se do poruchy, protože byla špatná ta spínací oběhová relátka. Dva kusy! Cena jednoho relé je kolem 120 korun českých. Plus samozřejmě práce odletovat stará relé a přiletovat ta nová. Bylo to ani ne na hodinu práce. Jenomže to se panu autorizovanému opraváři dělat nechtělo, tak mi řekl, že je vadná celá řídící deska, že tento problém právě u těchto kotlů zná velmi dobře a že musí vyměnit tu desku. Deska stála víc jak 8 tisíc a plus práce. Řekl, že to vidí celkem tak kolem 11 tisíc. Na to jsem samozřejmě nepřistoupila, protože já jsem si to předtím zjišťovala na všelijakých poradnách a věděla jsem také v čem to vězí. Když jsem mu to řekla, tak se rozlobil a řekl, ať mi to teda opraví ten chytrák z poradny, ani mne nepozdravil, vypadl sám a prásknul za sebou dveřma. Jinými slovy na něm bylo vidět, že by mi nejraději jednu natáhl. No chytráka z poradny jsem opravdu sehnat nemohla, ale mám kamaráda, který ani není z oboru, je to námořník, ale je to takový šikovný kutil a ten mi to nakonec opravil. Proto vím i čas, který ta oprava potřebovala. Já jsem si na internetu objednala podle rady toho chytráka z poradny ta správná relé a celá ta oprava mne vyšla na 7 stovek, protože jsem si koupila ta relé 3. Takže mám jedno pořád v zásobě. Kamarád za opravu nic nechtěl. Už jsou to skoro 3 roky a kotel od té doby šlape jako z praku. Tak ono je to pánové, někdy s těmi opraváři hodně složité...

Teď jsem se schválně podívala, kdy jsem opravdu ten problém s kotlem měla, protože i tady jsem o tom založila otázku. A bylo to v roce 2015. Takže kotel už "šlape" 4 roky.

asd1

Dnes časté a řemeslníci když se o tom mluví tak prskaj a útočí. Proč by měnil relátko a vyúčtoval tisícovku, když může vyměnit desku a vyůčtovat 8k. Hlavně tu starou desku mu většina lidí dá, vymění na ní relé a dalšímu jí prodá za 8k... Ty kecy že musí měnit čidlo naslepo - čidla jdou proměřit jestli jsou v pořádku. Ovšem to by musel vědět co a jak měřit a jaké hodnoty má naměřit. To už měnič nezvládne, proto pokus - omyl. Ovšem pokud takhle dělá, tak omyly by si měl platit ze svého a ne je účtovat zákazníkovi jako se to obvykle děje.

Suzy, Váš kamarád je něci jiného. Páč on umí přečíst, jak probíhají proudy na desce, co odkud a kam vede. Něci jako opraváři televizí, videa a podobně. Tam jim to musí logocky myslet a hledat mezi kondenzátorem, odporem a podobně. Na žádném školení se neučí hledat závadu na desce...

Problém je že dneka na každém školení řeknou - VYMĚNIT celou desku

Milane, ale v tom případě je to strašné, když autorizovaný opravář neumí vyměnit relé. Já jsem tu řídící desku viděla vyndanou. Ta relé tam jsou napájená pod sebou a bylo vidět i okem, která jsou vadná. Byla taková zapečená. Odpájel ty drátky a připájel na to samé místo nová. Teda nesledovala jsem to celou dobu. Byl u mne s manželkou, tak jsme u toho kafraly o našich věcech. A navíc mi řekl, abych mu nečuměla na ruce. :-D Je to ale opravdu hodně šikovný kluk. A hlavně ta elektrika ho baví. Chtěla jsem, aby mne to naučil, ale řekl, že mi to raději bude opravovat. A přitom já jsem také šikula. ;)

Takže shrnuto, dneska opravaři nic neumí. Jenom něco vyšroubovat a našroubat tam novou celou věc. A za to si nechají platit? Mají určitě i nějaké peníze z těch komponentů, protože oni je mají za velkoobchodní cenu a člověku to pěkně připočítají. Je mi z toho úplně šoufl a fakt se asi půjdu někam učit na "vodníka" a elektrikáře. *smich*

A pro Asd, ne 8 tisíc, ale 12 tisíc. Protože chtěl navíc zaplatit za to že vůbec přijel a práci.

hm*

Suzy, ale to se nediv. Opravovat cokoliv na elektronické desce, to je "elektronika" (i vyměnit relátka). Ale na kotel přijede plynař. Ten nejspíš nikdy v ruce nedržel páječku a o spečeném relátku ví jen to, že "tam je něco rozbitého". A na školení mu řekli, že když se porouchá řídicí deska, musí se vyměnit.

Jo a jak někde píšeš, že plynových opravářů je víc - nevím, jestli jich je víc, ale vloni jsem měnil kotel. Místní plynaři (2 firmy) nereagovali ani na poptávku výměny kotle, takže mi ho vyměnil poté sehnaný instalatér, ani na žádost o zprovoznění nového kotle (takže jsem si ho uvedl do provozu sám). Jak stále opakuji: dnešní řemeslníci, to je vesměs akorát neschopná předražená pakáž.

@hm - takže jsem si ho uvedl do provozu sám

Čímž jste přišel o záruku.

Ale k těm výměnám dílů - vyžadují je výrobci a to dost tvrdě. Některé "prkotiny" jsou právě proto (i když to nepřiznají) špatně dostupné.

hm*

jedubabicka: > Čímž jste přišel o záruku.

Ano, to vím. Však jsem to chtěl od nich, ale pak začala zima a kdybych na ty blbce čekal, možná bych si do teď topil akorát svíčkou.

Jo a to mají napsáno, že "od teď se při každé návštěvě technika měří povinně i spaliny - cena 400 Kč". Takže by mi u nového kotle nejsůíš taky měřili spaliny za 400 Kč. No paráda. A proč jako? No přece kvůli těm "automaticky o 400 Kč víc za nic".

@hm - Kdo a kde píše to o spalinách - to "povinně"by mě zajímalo. Nedávno jsem tu psala, čeho se to týká:

spotřebič je v provedení typu B, je nutné provést kontroly a testy dle TPG 704 01, čl. 9.3.1.2 a odvodu spalin (kontroluje se připojení, provedení včetně jeho celistvosti, materiál kouřovodu a funkce odvodu spalin za provozu spotřebiče).

Taky se tomu říká 4 Pa test nebo 4 Pa měření, protože jako nebezpečný je možné při provozu spotřebičůl závislých na okolním vzduchu označit podtlak větší než 4 Pa.
poradte.cz/...

Ahoj Hm, no já jsem to psala proto, že když jsem sháněla jako šílená toho opraváře na elektrický kotel, protože to byla chvíle, kdy jsem byla ze dne na den naprosto bez topení a byl leden, tak mi všichni říkali tady ve městě, že oni jsou plynaři a že neznají žádného kolegu, který by uměl elektrické kotle. Teda všichni. Byla jsem u třech, víc jich tady asi není. A to jsem je objížděla na kole a zvonila u baráku, protože telefony ani nezvedali. Byli to takoví dědkové a tvářili se jako páni tvorstva. Byl to jeden děs a nakonec jsem tenkrát byla bez topení až do jara. Kamarádka mi teda půjčila ten elektrický radiátor olejový a já ho vozila z pokoje do kuchyně a tak dál, jako blbec, dva měsíce. Také jsem tady o tom psala.

hodnocení

0x

Kdyby to byl autorizovaný opravář ze sítě výrobce kotle, který je dva a kousek let starý a je jich určitě jak máku, byl by scénář jistě jiný. Holt ponaučení pro příště.

Jak se přesně liší váš popis od popisu tazatele, že zajišťuje tak jiný scénář? ;)
cercer*
hodnocení

..on to je AUTORIZOVANÝ opravář...našel jsem ho na stránkách výrobce...

asd1
hodnocení

0x

Zaplatil bych mu jen vyčištění kotle. Díly které mění metodou pokus - omyl ať jdou na jeho triko - když neumí najít závadu tak to je jeho neschopnost. Evidentně neví kde je chyba = vyměň opraváře za lepšího.. Ten by měl říct co je vadné a kolik to bude stát a pokud se netrefí tak to nebude účtovat. "Opravte to a pak dejte účet" můžeš udělat jen u někoho spolehlivého o kom víš že dělá poctivě..

hodnocení

0x

Jakmile by mi řekl, že netuší kde je problém, tak bych se s ním rozloučila. Už bych ho ani nenechala ten kotel čistit. K čemu, když předtím řekl, že netuší kde je závada. Zaplatila bych mu cestovné ale víc nic. Já bych mu zavolala a řekla mu, že jsem si našla někoho jiného. Napřed bych samozřejmě hledala. Na plynové kotle je opravářů víc, než na elektrické. Znám to z vlastní zkušenosti. V každém případě bych už tomuto "opraváři" nedůvěřovala a nechtěla bych ho. Sám píšete, že nechcete platit za něco, co nebylo evidentně opraveno. Tak to s ním ukončete, na to máte právo.

hodnocení

0x
Nehlede na to, ze i kdyz to muze byt zkuseny opravar, ktery zna kotle, na trhu jich je bohuzel nepreberne mnozstvi a sebevic zkusenejsi opravar, proste cas od casu narazi na kotel, ktery nezna, ale vetsinou vsechny funguji na stejnem principu, takze bych nedelal drama, tak jak to tady nekteri delaji, ze bych ho hned vyhazoval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]