Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Duomix v poloze Z

Od: habin® odpovědí: 7 změna:

Pokud dám duomix u kotle do polohy Z, zavřu tím přívod vody z topné soustavy?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ano, pokud je namontován správně. Vytvoříte tak malý a velký okruh. Tak to funguje při startu kotle, pokud máte zapojeno čidlo proti rosení kotle při startu (já ho mám nastaveno na 65stupňů, podle návodu k regulátoru). Napřed se ohřeje malý okruh a podle nastavení teploty čidla, se pak otevře servopohon a dál už funguje podle regulátoru.

doplněno 21.03.19 10:46:

Duomix není uzavírací, ale jen regulační prvek, proto netěsní a nelze ho použít pro uzavírání.

hodnocení

Jde mi o natlakovaní expanzky abych nemusel vypouštět vodu. Duomix bych musel dát stejně na O, mám přehozenou páčku (ten vnitřek) takže to mám tak na 3, před přehozením sem to mýval tak na 7. Takže pokud to zavřu, vypustím vodu jen z expanzky a kotle.

hodnocení

0x

Ten duomix je určen na nastavení průtoku vody od kotle do topné soustavy.

Duomix rozhodně není tak utěsněn, aby přes něj neprosákla voda při vypuštění vody z kotle.

Takže vhodnější řešení bude, když vypustíš vodu z celého topení a na přívod vody do expanzky dáš T-kus a dva kulové ventily.

Ventily použiješ pouze při tlakování expanzky tak, že jedním uzavřeš propojení expanzky s topnou soustavou, druhým vypustíš vodu z expanzky. Když toto provedeš, tak musíš ventily přepnout tak, aby expanzka byla součástí topného obvodu (jinak ti topení někde praskne!). V té poloze ventily zajisti, aby s nimi nemohl nikdo manipulovat.

Nebo se zeptej někoho z topenářů v tvém okolí, jak máš provádět dotlakování expanzky.

hodnocení

Sem si byl jist že to tím doumixem natvrdo nezavřu (že tak netěsní) aby mi voda z topné větve nešla zpět. Ale pro sichr sem se zeptal. Expanzku mám natvrdo přivařenou k topný větvi, kulovej ventil tam nemám. Vždy sem musel vypustit celej systém. No co, udělám to tak zas, ale to až na podzim.

asd1

Systém vypouštět vůbec nemusíš! Už se to tu několikrát řešilo = hledej...

hodnocení

Asi máš na mysli třeba tohle: poradte.cz/...

asd1

Nejjednodušší je dofouknout pumpičkou vzduch, pokud tlak stoupá rychle tak je (skoro) plná vody = odpustíš 2/3 objemu expanzky (průběžně dofukuješ vzduch nad hydrostatický tlak aby se systém nahoře nezavzdušnil), a dofoukneš vzduch na provozní tlak = v expanzce bude třetina vody a 2/3 vzduchu.

Příklad expanzka 50 litrů, výška systému nad expanzkou 5m (= 0,5 bar hydrostatický tlak), kotel s čidlem min. tlaku 1 bar = provozní tlak za studena minimálně 1,2 bar (bez čidla tlaku by mohl být jen 0,7 bar - je tam 0,2 bar rezerva nad minimum), dofoukneš pumpičkou vzduch, tlak rychle stoupá. Odpustíš do kýble (abys změřil odpuštěný objem) vodu na 0,7 bar (nejít pod hydtostatický tlak), dofoukneš expanzku klidně na 2 bar, zase odpouštíš, dofukuješ atd. až odpustíš 30 až 40 litrů vody. Pak dofoukneš vzduch na 1,2 až 1,4 bar a hotovo (pokud kotel nemá čidlo tak stačí 0,7 až 0,9. Můžeš se řídit tlakoměrem na vodě tlak vzduchu je shodný, membrána neodděluje tlakově ale jen fyzicky (pokud není tlak vzduchu vyšší než vody a zároveň expanzka plná vzduchu - v tom případě membrána ucpe výstup z expanzky a tlak vzduchu se na tlakoměr na vodě nepřenese). Pozor na tlakoměry v kotlích, často jsou nepřesné nebo neukazují vůbec (ucpává se tenká kapilára k manometru - můžeš ověřit porovnáním s tlakem vzduchu (měříš autoventilkem)

Nebo nahoře v nejvyšším místě otevřeš odvzdušnění a dofukováním vzduchu do expanzky vytlačíš vodu z expanzky do systému - bude vytékat nahoře = systém zůstane pod vodou. Jak začne tlak vzduchu v expanzce nad hydrostatický (zároveň přestane nahoře vytékat voda), tak zavřeš odvzdušnění, dofoukneš vzduch na 1,0 bar a dopustíš vodu na 1,2 až 1,4 bar - opět bude třetina expanzky voda a 2/3 vzduchu. Tenhle způsob ale nedoporučuju, protože starší membrána při natažení na spodní dno ráda praskne (stejně tak při dodržení návodu s odpojenou+vypuštenou expanzkou)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]