Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Elektrický sporák Mora se sklokeram. deskou. Několikrát jsme přehazovali dráty, ale nešla trouba,teď jde, ale musí se nejřív zapnout alespoň jedna plotýnka. Už si s tím nevíme rady. Sporák je na 380V. Máme kabel ve zdi, který má 4 malé kabely
Děkuji
Známý má zkoušky a neumí to, já nemám zkoušky a zapojil jsem dost sporáků. To je zpráva pro ty, co říkají, že vše musí dělat elektrikář.
----------------------
Milá Hani, je třeba měřit, který starý drát je fáze a který nikoliv. Pak do svorkovnice na sporáku zapojit fáze tam, co je to určené.
Na dálku sdělím, zapojení sporáku není nic složitého.
Pozvi si odborníka. Chaotickým přehazováním kabelů úspěchu nedosáhneš, jen můžeš poničit ten sporák. Podle tvého popisu by ti na dálku neporadil ani Pán Bůh.
@hankas: Já sice zkoušky nemám, ale stejný problém měli naši mladí doma a v pohodě jsem jim to zapojil tak, jak to má být. Ovšem na dálku, bez znalostí který drát na sporáku i ve zdi čemu přísluší (a barvy drátů nemusí stačit, záleží na stáří instalace) poradit neumím. Musel bych být u toho a vidět, popř. i měřit.
Nevím, jestli je ten sporák nový nebo již někde jel. Každopádně v návodu ( a často i u svorkovnice) je vzadu schéma zapojení jak na 230V, tak na 400V. Pokud dotyčný má opravdu vyhl. 50, tak by to měl umět zapojit. Nepíšete typ sporáku, zkuste použít Google, schéma zapojení určitě najde. Tady jen namátkou, zapojení je na 24 straně - manuál.
Když je víkend, tak se necháte dobrovolně zabít- uškvařit? I o víkendu elektrika zabíjí. Dovolenou nemá.
...jo jen tak pro zajímavost. Byl jsem u jedněch lidí vyměnit el. zásuvku. Po vyměnění jsem si kontroloval fáze. Bylo to v pohodě. Když jsem to změřil v obýváku, fáze byla na ochraným kolíku - nulák. Změřil jsem to na kovový liště u lednice-byla na ní fáze! Když jsem se ptal, jestli je to nebrní, odpověď zněla že jo. Ale vůbec je to neudivovalo. Stačilo se pak uzemnit a pak by je to asi zajímalo, bylo by pozdě. Nechci se ptát na to, co by tomu řeklo malý dítě, co by se tý zásuvky dotklo.
Někdy je lepší počkat a být v pohodě a klidu. Elektrika není cítit, ale zabíjí. To Tvoje - že je víkend není na místě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.