Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení el. sporáku?

Od: hankas® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den.

Elektrický sporák Mora se sklokeram. deskou. Několikrát jsme přehazovali dráty, ale nešla trouba,teď jde, ale musí se nejřív zapnout alespoň jedna plotýnka. Už si s tím nevíme rady. Sporák je na 380V. Máme kabel ve zdi, který má 4 malé kabely :)

Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Známý má zkoušky a neumí to, já nemám zkoušky a zapojil jsem dost sporáků. To je zpráva pro ty, co říkají, že vše musí dělat elektrikář.

----------------------
Milá Hani, je třeba měřit, který starý drát je fáze a který nikoliv. Pak do svorkovnice na sporáku zapojit fáze tam, co je to určené.

Na dálku sdělím, zapojení sporáku není nic složitého.

Jak může elektrikář neumět zapojit 4/5 vodičů podle návodu, to asi nepochopím.
No, ikdyž... V maturitním ročníku oboru elektro můj spolužák na otázku "jaký význam má tato usměrňovací dioda v obvodu" odpověděl "bliká"... A nakonec taky nějak odmaturoval.

hodnocení

0x

Pozvi si odborníka. Chaotickým přehazováním kabelů úspěchu nedosáhneš, jen můžeš poničit ten sporák. Podle tvého popisu by ti na dálku neporadil ani Pán Bůh.

doplněno 16.03.19 14:10:

@hankas: Já sice zkoušky nemám, ale stejný problém měli naši mladí doma a v pohodě jsem jim to zapojil tak, jak to má být. Ovšem na dálku, bez znalostí který drát na sporáku i ve zdi čemu přísluší (a barvy drátů nemusí stačit, záleží na stáří instalace) poradit neumím. Musel bych být u toho a vidět, popř. i měřit.

hodnocení

Dělal mi to známý, který má prý na to zkoušky,ale jak je vidět,asi tomu moc nerozumí. Děkuji.

hodnocení

0x

Trouba nemá samostatnou přívodní šňůru na 230V?

hodnocení

Je to sporák na 380 V,né na 230.

Už jsem to našla,děkuji.

poradte.cz/...

Tak určitě to není sporák na 380V, ale na 3x230V !

Nebo Napětí 400 V!

Tak to se přiznám, že jsem takový nikdy nikde neviděl! Jenom pouze na 3x230V, to že je mnohdy v návodu napsáno,že je na 400V, tak byl ve skutečnosti stejně na 3x230V !

hodnocení

0x

Nevím, jestli je ten sporák nový nebo již někde jel. Každopádně v návodu ( a často i u svorkovnice) je vzadu schéma zapojení jak na 230V, tak na 400V. Pokud dotyčný má opravdu vyhl. 50, tak by to měl umět zapojit. Nepíšete typ sporáku, zkuste použít Google, schéma zapojení určitě najde. Tady jen namátkou, zapojení je na 24 straně - manuál.

hodnocení

Sporák je nový,ale kebel ve zdi je starý.

Děkuji

Ona totiž není jistota, když je nový, zda je i z výroby dobře zapojený! Také ověřená zkušenost... !

111®
hodnocení

0x

bez fota drátů a značka desky se nedá radit

yyy
hodnocení

0x

Když to zapojoval "známý" a nejde to, tak si asi pozvu elektrikáře , který tomu rozumí.

hodnocení

Tak chytrá jsem taky,ale je víkend a v obci nikoho neznám,bydlím tu pár měsíců.

yyy

Když je víkend, tak se necháte dobrovolně zabít- uškvařit? I o víkendu elektrika zabíjí. Dovolenou nemá.*modla*

yyy

...jo jen tak pro zajímavost. Byl jsem u jedněch lidí vyměnit el. zásuvku. Po vyměnění jsem si kontroloval fáze. Bylo to v pohodě. Když jsem to změřil v obýváku, fáze byla na ochraným kolíku - nulák. Změřil jsem to na kovový liště u lednice-byla na ní fáze! Když jsem se ptal, jestli je to nebrní, odpověď zněla že jo. Ale vůbec je to neudivovalo. Stačilo se pak uzemnit a pak by je to asi zajímalo, bylo by pozdě. Nechci se ptát na to, co by tomu řeklo malý dítě, co by se tý zásuvky dotklo. *houpy*

Někdy je lepší počkat a být v pohodě a klidu. Elektrika není cítit, ale zabíjí. To Tvoje - že je víkend není na místě. *andel*

hodnocení

Já sporák nezapojuji a nesahám na něj :) Zítra přijde elektrikář :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení sporáku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]