Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Automatický kotel orlik

Od: jirka1987 odpovědí: 16 změna:
Dobrý den mám nový automaticky kotel Orlík 25kw v létě sem tam nasypal uhlí hnědé ale nechce to pořádně hořet teplota nevystoupala na víc jak 41 .při zkoušení to samé uhlí fungovalo superne. Je možné že uhlí zvlhlo když sem maloval sklep a proto to teďka spátne hoří?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Když se oheň rozhoří, je jedno jestli je uhlí mokré nebo suché. Z mokrého uhlí si oheň bere kyslík. Myslím, že chyba bude v tahu do komína.

hodnocení

0x

Pokial sa to deje pri podpaleni, moze byt problem aj s ventilatorom. Este tam nie je vytvorena dostatocna pahreba zhaveho a studeny vzduch ohen "sfukuje". Nalozte tam vacsie mnozstvo triesok a nejake polienko a podpalte. Po vyhoreni este mozte pridat drevo a na vrch pahreby nasypat za hrst uhlia. Ak ventilator ovladate manualne, znizte mu zo zaciatku otacky a postupne pridavajte. Druha moznost je uhlie rozpalit plynovym horakom. Pocitajte ale s tym, ze dym pojde aj do miestnosti.

jirka1987
hodnocení

Už se mi to podařilo nějak rozchodit ale přijde mi divné že po 90 minutách topení teplota nevystoupala výš jak 43 stupňů plamen velký uhlí shořelé ale teplo skoro žádné za jak dlouho se vám tak natopi na 65

A je je. Bavime sa o teplote vody v primarnom okruhu - v kotli, ci o teplote sekundarneho okruhu - vody do radiatorov? Ak o kotlovej vode, mate tam ochranu spiatocky? Pokial je to voda sekundarneho okruhu, priciny mozu byt dve - nedostatocny vykon kotla (nastavte vyssiu cielovu teplotu na kotli - 75-80 °C) alebo to proste zacala tlmit ekvitermna regulacia. Dajte fotky alebo idealne schemu zapojenia a napiste, ako to mate ponastavovane.

jirka1987
hodnocení

Momentálně u toho nejsem myslíte že když zvednu tu teplotu že se zvedne i natopena voda do radiátorů? Jinak ctyrcestny ventil mám otevřený na půlku je to manuál a zpátečka na radiátorů vlazna
jirka1987
26.09.18 09:52
hodnocení

Automatický kotel orlik

Co znamena velky plamen? Ako ten plamen vyzera? Je plapolavy, tmavooranzovy az cerveny, ci to vyzera ako zvaraci horak kyslik/plyn?

Tych 41 °C bude teplota vody vystupujucej z kotla. Este nedosiahla ani tych 65 °C, aby ho zacalo dusit. Tu treba pohybat s nastavenim ventilatoru a podavaca. Tiez trochu pritiahnite stvorcestny ventil, aby sa do kotla vracala teplejsia voda.

Aky mate presne typ regulator u od Tech?

Ake mate radiatory a pripadne mate aj akumulacnu nadrz?

Plamen nastavujte opatrne. :) Na regulatore nevidim teplotu spalin, vacsinou ju ukazuje pod udajom o case vpravo hore. Celkom by pomohlo ju vidiet. Ci tam ide 100 °C a kotol bez v minimalnom vykone alebo 200 °C a uz to robi nadpracu (max. vykon byva vacsinou pri 190 °C, vyssie sa sice da ist, a v treskucich mrazoch obcas aj ide, ale za cenu vyssej kominovej straty). Toto moze byt nejaka low-cost verzia alebo je teplota z nejakeho dovodu schovana, regulator by ju mal merat skrz bezpecnost, aby nepodpalil komin.

Na portali TZB-Info bol pomerne zrozumitelny navod, ako nastavit dobu podavaca, pauzu, otacky ventilatoru aj utlmovy rezim. Nechcem to opakovat, je to na dlhsie. Neviem ale ani najst ten navod. Mozno to sem pripoji nejaky iny kotolnik.

Pokial je na regulatore moznost pustit PID regulaciu, zapnite ju. (Na regulatore by mal byt napis "zPid".) Regulator potom zacne sam plynulo regulovat prisun uhlia a ventilator na zaklade teploty vody a teploty spalin. Udajne to zase az tak moc uhlia neusetri, ale pre zaciatocnika je to o starost menej.

Neviem, ake mate radiatory, ale obecne je vhodne na stvorcestny ventil namontovat servo pre ochranu spiatocky a ako bonus mozte pouzivat ekvitermnu regulaciu. Mozno ho bude dokazat ovladat aj regulator na kotli. Mozno budete musiet prikupit extra RJ. Ak totiz pojde do kotla prilis studena voda, tak za nepriaznivych podmienok zacne dechtovat, pripadne sa dostavi nizkoteplotna korozia a mozte ho po par sezonach vymenit, lebo prehrdzavie. Bububu. Ak ale mate male doskove radiatory pre vysokoteplotny system s minimalnym obsahom vody, mozno to nebude nutne. :)

hodnocení

0x

Toto si precitajte - Nastaveni casu na/...

hodnocení

0x

pokud teplota neleze je nekde problém,ocividně voda probehne systemem a vrací se zpet studena,a kotel nestíhá dotápet.Toto jsem řešil před 7lety automat litina 26kw,hučel hořel uhlí mizelo a voda problém nahřát,po hlubším pátrání jsem přišel a to že to je polak na jejich egrošek/polské uhlí uplně jiné vyhřevnosti a jiného stylu spalování/na nasě lesvice to melo výkon cca 16kw.A to kdo ví,-)),na komíně bylo 260c tím padem teplo proběhlo,zapoměl jsem říct že to byl litinák.Pak jsem se naštval kotel si odvezli a na ten samý okruh namontoval beze zmen nas česky ekoefekt 24kw,s naším hořákem,ling.za 30min natopeno ,kotel v utlumu a 6let nevím co je byt v kotelně.komin 130c,uhlí stejné,jiný spalování.Jinak tu zpátečku potřebujete aspon 55-60c jinak kotel bude rosit,ps me to taky v lete makalo neuvedomil jsem si že je teplo,ale prísla zima a byl jsem rozcarovan.pokud uhlí hoří a kotel jede a nehřeje je chyba jinde,kontrola kolik letí tepla ven,kolik je vlastně do vody

doplněno 26.09.18 21:44:

koukam na ten váš,je to jestli se nepletu florian,též polsko,tak že si pohrát s nastavením podávací dávky uhlí a vzduchu,nesmí to hořet jak autogen,pak osadit tělesa hlavicema a vyvazit otopnou soustavu,a pohrat si s nastavením 4c ventilu,kor když je to plechač je tam nebezpečí kondenzace a prorezne ,tak ze kotlovku nad 55c,ale to má na starost ten kdo to montoval,kontrola teploty zplodin v komínu,at to neletí vše pryč,jo a jestě jukněte na čerpadlo nekdy není potreba aby letelo na plno

jirka1987
hodnocení

Máte pravdu je to Polák.jako plamen je dobrý komín je tak je bez problémů udrzim ruku.takze do komína to asi nejde .radiátory sem stahl na půlku trošku se to zlepšilo ale asi tam mám někde vzduch občas to tak Bubla u čerpadla jinak čerpadlo jede na 1 bo sem nikde nenašel jak ho nastavit.

to mate 4cestak a 1 cerpadlo? tak že kotlak na samotíž? co mate za čerpadlo

Nevidel by som to tak tragicky ako pajars. Dokonca aj tusim, ako by sa dal poladit jeho liatinovy poliak. Ale dobre, ze sa ho zbavil.Vsetky liatinove automaty, co poznam, sa strasne oproti dobre nastavenym plechacom zanasaju a cistenie byva lahodka.
Ak udrzite ruku na dymovode, kotlu treba naprogramovat vyssi vykon - vid navod od p. Vejmolu, odkaz som napisal v predchadzajucom prispevku. Bolo by fajn, keby ste mali spalinovy teplomer, hoc aj magneticky, aby ste mohli skontrolovat, ako sa s nastavenim meni teplota spalin.

jirka1987
hodnocení

Ne jsou tam 2 čerpadla

jirka1987
hodnocení

Pořád nemůžu dostat vzduch ze systému půlka radiátorů hřeje jenom.muze to být i slabý kotel že nestíhá ohřívat? Nebo spatne palivo je to prý česká bilina
Zavzdusneny system a nedostatocne hrejuci kotol su dve rozdielne veci a pravdepodobne spolu nesuvisia. Pokial hreje len polovica radiatorov, nemusi to zvladat cerpadlo, pripadne tam moze byt aj problem s upchatym systemom.
Kolko mate radiatorov a akeho typu?
Ake mate cerpadla a ako nastavene?
Ako sa to prejavuje - ze nemozete dostat vzduch zo systemu? Zblnka to? Stale odfukujete vzduch cez odvzdusnovacie ventily?
Ako mate vedene rozvody a ako vyzera dom?

kare
hodnocení

0x
MMA ten samej málem jsme měl vředy z nastavování .takže : dávkování uhlí dejte na 5s pauzu mezi uavkovanim dejte na 15s a ventilátor dejte na 22% pote sledujete JKA jede plamen ten musí šlehat až přez tu přepážku .jinak s ventilátorem si hraju budnto chce přidat nebo ubrat ale vše po jednom% a sledovat co to udělá za pulhodky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]