Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyrovnáni steny lepidlem = praskliny,odtržení

Od: adamec* odpovědí: 2 změna:

Dobrý deň,

nie som žiadny profesionálny stavbár a bolo mi doporučené vyrovnať steny lepidlom, použité bolo lepidlo Knauf Fliesenkleber = obyčajné, nie flexi, bez sieťky. S lepidlom sa vynikajúco pracovalo, stena sa krásne dorovnala. Hrúbka vrstvy cca 0-5mm, podľa nerovností.

Pôvodná omietka držala, na poklep nič duté, vždy to kontrolujem. Jedná sa o panelák. Stena o rozmere cca 2,5x3m = 7,5m2 .

Po cca 2-3 dňoch sa začali robiť malé trhlinky, fajn stáva sa, stalo sa mi to aj pri obyčajne omietke, ale ničomu to nevadilo keďže navrch išiel ešte štuk a jednalo sa len o vizuálnu vadu. Asi príliš hrubá vrstva keď som robil s tou omietkou, ale teraz pri lepidle, že by aj pár mm bolo už priveľa?

No teraz po cca 3-5 dňoch som to bližšie skontroloval, trhlinky sa ešte kúsok viac zvečšily a na počudovanie za stenou na ploche cca 1/3 úplne duní, nedalo mi kladivom som do toho rýpol nech sa pozriem na podklad. Čo má úplne zarazilo je, že sa pôvodná omietka odtrhla od panelu. *zmateny*

Lepidlo drží na omietke ako betón(a teda problém so súdržnosťou s pôvodným materiálom nie je), ale žeby vytrhlo pôvodnú omietku od panelu? Žeby to spôsobila príliš hrubá vrstva lepidla? Ale to mi cca 0-5mm nepríde. Samozrejme zato môže lepidlo, ale čím to je? Predpokladám jeho rozmrštením a stiahnutím ako to pracovalo, schlo. Alebo zlá konzistencia lepidla? Miešalo sa naozaj podľa normy výrobcu.

Na ďalšej stene kde som len využil zbytky ktoré mi ostali po dorovnaní prvej steny, sa nič neudialo. Bolo nanesené len v tenkej vrstve cca 1-2mm na cca 2m2, žiadna mikotrhlinka nič.

A teraz je otázka prečo sa to stalo? A čím dorovnať tie krátery, ktoré vzniknú keď tú stenu začnem otĺkať. Asi obyč jemnozrnnou omietkou hm?

doplněno 21.02.18 12:03:

Alebo som to lepidlo mal namáčať štetkou? Nech nedochádza k tak rýchlemu schnutiu? Veď to aj tak schlo cca 3 dni samo.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tak ze 1.proto,že lepidlo je primárně určené na venkovní použití-na stěrky zateplovacích materiálů apro lepení obkladů a dlažeb jak ve vnitřním tak venkovním použití.

Za2. proto ,že panely,jejich formy jsou ve výrobě impregnovány fermeží,oleji a kdoví čím vším mastným.

za 3. na štuku se to tak nedá poznat jako na jádrové omítce ,jestli drží dobře nebo jestli po aplikacei lepidla neodpadne.

Samozřejmě odrbat co jde a pokud je nerovnost panelů-betonu do 5mm,napentroval bych beton DUVILAXem BD20 a ihned ,do živého natáhnul štukem ,případně na kbelík štuku ještě přidat "frťana"duvilaxu.Nerovnost bych trochu vyrovnal ,nerbo také ne,kdo to pozná že je tam nerovnost do 5mm na stěně třeba 3,5m x 2,5m?Ani profesionál to nepozná bez latě!Pokdu nerovnost větší jak 5mm tak penetrace a normálně nahodit jádrovou a poté štuk.

jabraka*
hodnocení

0x

Panel z výroby je ve formě vyroben a vytvzen,aby šel vyjmout,forma je natřena silikonovým olejem.Panel byl následně umyt,ale stejně zůstal mastný.Proto je problém něco na stěnu nanést,aby to i drželo.Pokud mjsem při rekonstrukci narazil na štukovou vrstvu,která je "dutá",sloupnu ji a zatáhnu flexilepidlem.To má tu výhodu,že při tuhnutí nemá pnutí.Po zatvrdnutí dokončuji stěnu finální stěrkou,která se dá dodatečně lehce přebrousit.Finální povrch docela rádi dokončujeme Tapetou.Buˇvinyl,nebo levnou raufaser PESTRUKTA poradte.cz/...

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]