Nejste přihlášen/a.
Myslíte si, že má význam nezateplená odvětrávaná fasáda (představuji si prostě latě 4-5 cm svisle na zdi v řekněme půlmetrových odstupech, a na to nějaké desky nebo palubky) z hlediska snížení vlhkosti?
Nedávno jsem tu měl dotaz na zateplení objektu: poradte.cz/...
...kde mi bylo vysvětleno, že zateplení "rekreační"chalupy je prakticky nesmysl. Kromě toho se tam ale objevila zmínka o tom, že vlhkost by kromě okopání a drenáže mohla řešit odvětrávaná fasáda. Tyto fasády se dělají v praxi hlavně zateplené, k čemuž mám následující výhrady:
1. zateplení domku využívaného 2 dny v týdnu je (údajně) zbytečná investice.
2. podle toho co jsem vygooglil, je tam hodně rizik. Od kondenzace páry po neúčinnost zateplení. Bavíme se o stavbě svépomocí, ale i neseriozní firmou (a jak poznat seriozní, žejo...). Tyto závady navíc "nevyplují"hned.
3. Selským rozumem uvažuju: Chci maximálně využít komínového efektu, kdy vzduch proudící za fasádou vysuší zeď. Proto neuvažuji o větracích otvorech, ale prostě v celé šíři fasády nechám dole a nahoře mezeru na šířku latí. Není pak zateplení fasády z principu zbytečné, i kdyby se v domě topilo sedm dní v týdnu, když za ní bude v zimě cirkulovat studený vzduch zvenku?
Za sebe Vám poradím jediné: Neřešte následky vzlínající vlhkosti a zaměřte se na její příčinu. To budou lépe investované peníze jak z hlediska výsledku, tak i zhodnocení stavby. Odvětrávanou dutinou nic nepokazíte-vlhkost se bude snadněji odpařovat díky podpoře "komínového efektu", ale nepřikládal bych tomu velký význam. Stále to bude vlhká zeď.
Nepíšete nic o zdivu, pouze stáří cca 100let. Pokud je cihlové, podřízl bych svépomocí. Pokud kamenné, injektoval bych svépomocí. Pokud kamenné a měl bych dost peněz, nechal bych zdivo podříznout diamantovým lanem. Suché zdivo pokládám za základ rekonstrukce!. V případě svépomoci je to pracné, ale nemusí to být drahé a výsledek několikanásobně lepší než jakékoliv odvětrávaná dutina a nebudete v budoucnu ničím omezen.
Od odvětrávané fasády čekám, že bude odvětrávat zeď. Čili vlhkost ze zdi. Zvažoval jsem to poté, co mi zde někdo poradil, že okopání a drenáž nevyřeší vlhkost, protože vlhkost nejde jen od země. Nyní jsem tedy úplně perplex. Takže vlhkost jde od země, ale okopání základů, folie a drenáž tuto vlhkost neeliminuje?
Myslel jsem, že podřezávání zdiva je provizornější metoda opravy, neboť základy, případně sklepy zůstávají stále vlhké...
O injektáži jsem slyšel různé věci, prý je to tak trochu magie, někomu funguje, někomu ne.
Snad to nezní moc kverulantsky. Ve skutečnosti jsem Vám všem velmi vděčný za rady. Tato témata se nejen tady řešila stokrát, ale právě proto je těžké zjistit, k čemu se kdo dobral a co fungovalo. V reálu v mém okolí nejčastěji lidé volili právě drenáž okolo baráku, a všem to částečně nebo zcela pomohlo. Je fakt že často se spolu s drenáží dělaly nové sanační omítky, nebo se odhalil problém typu stará kanalizace z rozpadlých cihel prosakující do základů, takže to možná je i tím.
Pepo, v Vás čiší neznalost problematiky. To nic. Na vysvěltení problematiky vlhkých zdí je třeba více času. Hodně číst a poslouchat jiné.
Podřezání zdiva je to nejlepší co udělat jde. Nic lepšího není, jen nová stavba. I u nových barácích je přeci základ ve vlhku až mokru. Tam se položí 1-2 vrstvy lepenky, aby byla horní stavby suchá. Odkopání je opravdu k ničemu z dlouhodobého hlediska. Většinou je to vysvětlerní asi tak na 20 miniut debaty on line.
Až budu mít svůj poč se skypem, můžeme to probrat, nebo i po telefonu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.