Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Letos začnu zkulturňovat cca 100 let starý rodinný domek. Bude využíván jako chalupa, tedy např. na dvoudenní pobyt v týdnu. Můj dotaz se týká kombinace vytápění a zateplení, resp. vašeho názoru na kamna Kora 2 a zevnitř obložený strop polystyrenem.
Dům je asi jako všechny starší chalupy vlhký, není to nic dramatického a vlhkost je znatelná jen v zimních měsících, ale prostě je tam. Plánuju klasické okopání - folie - drenáž, nicméně počítejme s tím, že to nemusí vyřešit situaci na sto procent.
Kamna Kora 2 jsem vybral kvůli udávanému rychlému vytopení, a vzduchovým trubkám. U teplovzdušného topení je obecně jako nevýhoda udáváno sušení vzduchu - myslím ale, že v tomto konkrétním případě to bude spíš výhoda?
Strop chci obložit polystyrenem, a zajímalo by mě, jestli to není blbost a nemůže to zhoršit vlhkost. Také si nejsem jistý zda je dobrý nápad mít ten polystyren nad kamny, strop je docela nízký, asi 2,20m, polystyren ho ještě sníží.
Předtím, než jsem se seznámil se "správnou" metodou zateplování, kdy se desky lepí přímo na strop a jentak pro jistotu se kotví hmoždinkami, jsem měl představu laťového podhledu, polystyren mezi latě, a na to sádrokarton. Ten by šlo instalovat i požárně odolný - vyřeší se tím bezpečnost kamen. Jenže jestli to chápu dobře, vlhkost bude pronikat sádrokartonem, kde narazí na polystyren nebo parozábranu ... nedojde tam ke kondenzaci (hádám že ne, protože sádroš bude mít pokojovou teplotu, ale přesto...).
Za každý názor budu vděčný, člověk sám snadno vymyslí hroznou blbost a pak toho lituje
Zateplení zevniř je špatný směr. Zateplení vlhkého objektu musí být uděláno specialně pro tento objekt, třreba odvětrávanou fasádou.
"Plánuju klasické okopání - folie - drenáž, nicméně počítejme s tím, že to nemusí vyřešit situaci na sto procent."
Ujištuji Vás, že tento systíém, nevysušší stěny, o čemž se přesvědčilo mnoho stavebníků. Fyzika se nedá oblbnout.
Nevím jak hodně topí kamna, ale domnívám se, že je možné, aby se sádroš ohřál nad 60°C, mohly byse ohřát a sublimovat.
Obložení polyšem nezvýší vlhkost.
O té fasádě jsem to netušil... pravda, něco takového už jsme dělali v jiných prostorech, ale zevnitř. suterén činžovního domu, tam to jinak než zevnitř nešlo. Daly se falešné stěny ze sádrokartonu který začíná asi deset cm nad podlahou, aby tam mohl volně vzduch. Vlhkost se znatelně snížila a i když jsem se obával že za sádrošem bude bujet plíseň, neděje se tak, ono to funguje jako komín. To koukám, že se tak řeí i fasády. Myslel jsem, že vlhkost proniká z půdy. je to stará chalupa, nepodsklepená, takže o základech nemám žádné velké iluze. Díky za radu.
Zateplovat chalupu na dva dny je nesmysl. Náklady na zateplení se nevyplatí,během nepřítomnosti chalupa vychladne a při návštěvě se budou stěny i strop akumuálovat .Než dávat na strop zespodu ,použil bych vatu na podlahu půdy..
JABRAKA
Jak píše JABRAKA, anebo pokud ta půda nahoře je neužitná v původním stavu tak tam možná ještě bude sláma tak dát větší vrstvu té slámy..., pak vatu dávat ani nemusíte...je to v podstatě to samé starý/nový způsob sláma/ (dnes) vata
Kolik toho chcete těmi kamny vytápět tzn. jednu dvě tři místnosti chodbu?, jaký je objem v m3 těch místností + objem všech chodeb předsíněk apod.? (Kolik mají jednotlivé místnosti v m3 anebo kolik je celkový objem v m3)
Vodoměr a tyto věci "volné trubky" apod. lze mimo toho mirelonu zaizolovat i zcela obyčejnými starými čistými hadrami pěkně se ovinou v několika vrstvách každá vrstva se může přichytit lepící páskou takže vznikne jakýsi "tlustý" látkový rukáv třeba ještě na tom mirelonu, mám to tak také řadu let v místě kde se netopí ještě to nezamrzlo.
To je slovo do pranice. Pro mě nová informace. Pokud se na vás mohu spolehnout, dost to situaci zjednodušuje. Místo zateplování se soustředím prostě na to, aby bylo možné dům rychle vytopit.
Nicméně můj dojem: i nyní, když se v baráku celou zimu netopilo, když tam přijedu, tak je uvnitř menší zima než venku. Šachta s vodoměrem v předsíni, která nám jednou zamrzla jen když se na pár dní přestalo topit, byla tuto zimu v nevytopeném domě pouze zakrytá polystyrenovými deskami o tloušťce asi 10 cm, trubky a vodoměr obalené mirelonem, a nezamrzlo to. Nevím, nechci blábolit z hladu , ale mám pocit že i malá izolace pomůže.
Na to jsem myslel. Strop tvoří tlusté dřevěné trámy a na nich je hlína. Místnosti nad kterými je té hlíny slabší vrstva jsou znatelně studenější i vlhčí. Sláma se mi ale nelíbí, mají ji rády myšky, a s těmi jsem si užil dost. Proto moc nefandím těmto přírodním materiálům .
Děkuji nicméně za cené rady.
Ve slámě být myšky mohou ničemu to ale nevadí je to prověřeno staletími, zrovna tak mohou být v té minerální vatě, čili pokud se vám nelíbí sláma dejte nahoru na pomaz minerální vatu v pásech s překryvem aby tam nebyly mezery a vrstvu kterou si můžete dovolit, tuším že se uvádí že ideální je třicet čísel na určená místa kde pak bude třeba na půdu chodit si dejte na tu vatu "chodníčky" z dřevěných desek aby jste tu vatu "nepoškozoval" zbytečně se nedrolila a neprášila
Zdravím, já vám odpovím jen na polystyren nad kamny - tam nesmí být dle vyjádření kominíka, Strop musí být zakrytý nehořlavým sádrokartonem. Nízký strop nad kamny máme také. Domnívám se, že vlhkost, pokud ji neodstraníte hned odizolováním domu, budete mít schovanou a pak se projeví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.