Nejste přihlášen/a.
Tuna dřeva je stále tuna dřeva! Záleží víceméně na obsluze kotle a jeho stavu těsnění (regulace vzduchu).
Brikety budou mít vzhledem ke své velikosti tendenci hořet rychleji při stejném nastavení.
Zázrak, Kelišová zázrak.
Vezmu fošnu, říznu ji na půl, polovinu spálím přímo a tu druhou půlku proženu hoblovačkou, nahoblovaný hobliny dám do lisu, slisuji a dá to dvakrát tolik tepla.
Zázrak.
Výhřevnost všech dřevin je vcelku obdobná a uvádí se na kilogram!
Poleno tvrdého dřeva váží více než stejně velké poleno měkkého, v tom je to celé kouzlo...nic jiného.
Odlišný je charakter hoření (délka plamene v závislosti na množství plynu, doba žhnutí odplyněného dřeva), ovšem toto není předmětem dotazu a záleží na konkrétním typu kotle. Udávané hodnoty výhřevnosti jsou za ideálních podmínek, kterých je v praxi obtížné dosáhnout.
1m3 měkkého dřeva suchého okolo 20% vlhkosti má váhu cca 400kg . Tvrdého cca 700kg(akát , dub) . Z toh si odvodíte kolik tun protopíte briket . Největší rozdíl bude ve vhkosti paliva. Brikety mají cca okolo 6 až 8% vlhkosti . Jakákolv voda co je v palivu se musí odpařit a snižuje výhřevnost paliva.
1m rovnaného dřeva je 0,75m3 dřeva (plná kostka)
tak to spočítejme...
15m3 = 9300kg dřeva
1 pal briket 960kg = potřebujete tedy 9,7 palet, abyste byl na stejné váze a bude vás to stát 48.440kč (1 pal 960kg = 5.000kč).
Kolik vás stálo vašich 15m3 dřeva? 12-15.000kč? Ne, nevyplatí.
Záleží na tom, jestli z hlediska ceny nebo jiného...
V běžných prodejních cenách bude tuna briket vždy dražší než tuna polen, i když ty rozdíly již nemusejí být tak markantní.
Topil jsem jeden rok dřevěnými briketami. Celkem cca. 6-7000 za průměrnou zimu, ale strašně mne štval popel a brikety nesměly hořet - vlastně to jen sálalo...
Poslední roky topím dřevem. V obci jednou za pár let umožněn odkup obecního výřezu - za 300,- metr skládaný... omezeno 10metrů na hlavu a cca. 3 roky. Vychází mi to na 2-3 zimy, větší poleno v klidu vydrží od 22té do rána, plamen klasického ohně prostě hřeje tak nějak psychicky ... pocitové teplo je prostě o 3°C vyšší.
Na brikety už kašlu - nevyplatí se finančně ani pohodlností...
Njn, jenže z brikety je bordel taky, piliny v garáži, drží a chytá vlhkost.. po pár měsících zimy v garáži jsou i vlhké... venku je mít nemůžu, extra budku na skladování briket nemám. Kupovat po kusech obden v obchodě se už vůbec nevyplatí.
Práce se dřevem - sekání, řezání ... to mne trochu baví a odreaguju se, trochu se zahýbám... potřebuju to jednou za čas, když pořád jen sedím na prdeli...
To hlavní je pro mne ale ten pocit - vidět oheň v krbu. To je k nezaplacení... a ta romantika
jak píše @clayman - stačí najít jiné stránky a jsme na jiných číslech:
Dřevo palivové14,62 MJ/kg
Dřevěné brikety16,21 MJ/kg
Tak dřevo je zatím nejlevnější,zkoušel jsem i ty dřevěné brikety a vyšlo to pomalu jako plyn-samozřejmě podle nákupní ceny.Teď to řeším uhelnýma briketama,zatím to vychází jakštakš dobře(není s tím moc práce,nemusí se sušit...)Takže jestli nepotřebujete romantiku plápojícího polena , máte vhodné kamna tak bych šel to toho viz: poradte.cz/...
Ano uhelné brikety v poměru k ceně v poměru k dřevěným briketám vychází lépe, mají velmi dlouhou stáložárnou fázi jsou vhodné i k přímému přikládání samozřejmostí je ovšem nechat dobře rozhořet nebo přikládat do rozehřátého topeniště za vhodné regulace vzduchu pak je to bez kouře a zápachu, sklo se při správném topení nezanese, ovšem pro pohodlnou obsluhu jak výše psáno to skutečně chce vhodná kamna tj. nejlépe s pohyblivým roštem ovládaným zevně což spousta krbovek nemá, tím se dá rošt vyčistit roštováním i za uzavřených dvířek kamna necháme chvíli odstát = tím si nenaprášíme do interiéru, rovněž tak je zevně ovladatelný rošt vhodný i pro restart kamen, viz. příspěvek s odkazem přede mnou.
Uhelné brikety patří také k dražším palivům oproti dřevěným mají ale alespoň výhřevnost alespoň 19 (rekord)-19,8 (union) Mj/kg a dlouhý stáložár. (tzn. umožňuje topit kontinuálně možnost roztopit i druhý den apod.) Škoda že už se nevyrábí naše hn. uhelné Sokolovské brikety, oproti německým měly daleko vyšší výhřevnost až 25 Mj/kg což mohu prakticky potvrdit a řekl bych i daleko lepší stáložár (nebyl problém ze žhavého v popeli kamna rozjet ani po 24 hodinách) Dávaly nádherné "suché vydatné tvrdé teplo", dle mého soudu byly prostě lepší, škoda že už nejsou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.