Nejste přihlášen/a.
Ahojte,
velmi mi kolise teplota vody (pri baterii otvorenej v krajnej polohe pre teplu vodu kolise od horucej po uplne studenu). Voda je ohrievana bojlerom Drazice.
Ked sa bojler zaplne vydava zvuky ako keby sa velmi trapil - myslim ze ho treba vycistit ale to asi nevyriesi problem s kolisanim vody.
Niekde na fore sa tu pisalo ze taketo kolisanie moze sposobit chybajuca spatna klapka alebo prepustajuca bateria. Myslim ze by to mohlo byt ono, lebo ked pretekal zachod vypla som hlavny uzaver vody a on dalej pretekal horucou vodou z bojlera (ale ovela mensim mnozstvom vody) - asi si tu teplu vodu podtlakom odniekial nasal.
Ako zistim ci ma bojler spatnu klapku alebo ktora bateria prepusta vodu?
Dakujem
sik
Tak,za vrzajícím bojlerem bude asi kámen uvnitř,ještě ověřte funkčnost pojišťováku-prostě vytáhněte tu bílou hadičku a mrkněte jestli při ohřevu ukapává.Zpětná klapka za kolísáním nebude,ta brání aby nešla teplá voda zpět do řádu ale poznáte že za tím poj.ventilem po ten červený ven. nesmí být horká trubka. Baterii poznáte tak že když ten červený ventil zastavíte tak při puštění teplé vody nesmí nic s baterie téct (trocha samo že odteče). Problém bude asi jinde Mrkněte sem : poradte.cz/...
Ano měla by odkapávat voda ale až při nahřívání vyšší teploty cca od 60°C.Zpětná klapka by měla být O.K.
Ale vám nesmí téct při zavřeném bojleru a otevřené baterii (pouze na teplou vodu-poloha co nejvíc vlevo) žádná voda,možná nějaký zbytek s trubek.Jestli teče tak první ověřit funkčnost toho ventilu pod bojlerem ale to se musí povolit ta trubka nad ním atd.Chtělo by to asi pozvat instalatéra
poistovak - myslite tu tenku bielu hadicku? odsrobujem ju tam kde je zasrobovana do steny, pustim teplu vodu v umyvadle aby zacal bojler hriat a sledujem ci z hadicky ukapava, ano?
ta trubka na ktorej je cerveny ventil je studena, ta vedlajsia trubka je vlazna - cize to znamena ze spatna klapka je ok, ano?
zastavila som ten cerveny ventil a z baterii v kupelni a kuchyni tiekla (po odtecenim teplej) len studena, zo sprchy tiekla aj tepla. znamena to, teda, ze sprchova bateria sposobuje ten problem?
v tom linku co ste mi poslal pisu ze moze byt ucpana privodova trubka do baterie, cize to moze byt aj problem mojej sprchovej baterie asi. resp moze to byt aj pokazena "kartusa"?
1 test: Pri zavrenom bojleri a otvorenej baterii v krajnej pozicii vlavo to tecie takto:
- kupelna: tecie studena plnym prudom (po odteceni teplej cca 20 sekund). ked potom otocim paku do opacnej krajnej polohy tecie vlazna 5 sekund a potom studena
- kuchyna: tecie studena plnym prudom (po odteceni teplej cca 10 sekund). ked potom otocim paku do opacnej krajnej polohy tecie vlazna 5 sekund a potom studena
- sprcha: nechala som to tiect 2 minuty a stale tiekla tepla (slabsim prudom), po 2 minutach ma to prestalo bavit, ono by to tieklo dalej
ta trubka pred vstupnym ventilom bola pri celom teste studena, kotol nezopol. Ked som ten ventil otvorila zasycalo to a dopustil.
2 test: Ked zavriem privodovy ventil do bojlera a zaroven hlavny uzaver vody tecie v kupelni aj kuchyni v teplej polohe tecie tepla voda 2 minuty slabnucim prudom, potom som to zastavila. v studenej polohe netecie nic
Z testu 1 to vyzera, ze je to v tom teplom potrubi zmiesane so studenou - to by mohlo byt tou bateriou ktora prepusta, nie?
Test 2 chapem tak ze ked bateria nema studenu zoberie si podtlakom z bojlera teplu, prekvapilo ma ze tolko
Myslela som ze to vyriesim tak ze vycistim bojler od kamena (zvuky) a vymenim kartus sprchovej baterie (test 1). Ten test 2 beriem ze je ok.
Myslite ze za tym moze byt nejaky vacsi problem? Ja sa tych instalaterov bojim, mate pripadne tip na nejakeho overeneho v Prahe (ak sa to moze davat sem na forum)?
Dakujem
Ten 1. test - to teče voda z baterie v koupelně při otočení na obě strany při zavřeném bojleru?
A v kuchyni a ve sprše také?
To je nějaká divočina, pokud by ten kohout u bojleru netěsnil, tak by voda mohla tak jedině kapat a netekla by plným proudem.
Při zavřeném hlavním uzávěru pořád teče tepla a studená ne? To teda není hlavní uzávěr, máte tam někde utajený ještě jeden přívod.
Když baterie nemá studenou, tak si podtlakem veme teplou? Pokud nedám páku do levé strany, tak se tam nemá kde ta teplá vzít, hlavně v případě, že je zavřený přívod do bojleru, maximálně se může odpustit zbytkový tlak z bojleru a pak už vůbec nic.
Nějak se v těch vašich testech nemůžu zorientovat, to by chtělo se na to podívat na místě a ne tady takhle tápat.
To kolísání teplé vody se stává nefunkční zpětnou klapkou a pak jednou určitou závadou v bojleru a ta končí výměnou bojleru, naposledy jsem to zažil zhruba po 5 letech od koupě nového. Pokud změníte názor na instalatery, tak jsem z Prahy
Mozno som to zlozito napisala, ale ta otazka je takato:
" Je mozne aby vadna kartusa sprchovej baterie prepustala studenu vodu do celeho tepleho potrubia? "
Studena voda sa chova dobre - hlavny uzaver otvoreny = tecie, uzavret = netecie
Tepla ma prekvapila ze po uzavreti bojlera (pri uzavretom hlavnom uzavere) trva strasne dlho kym dotecie - aspon 3 minuty (plati pre vsetky baterie). Nakoniec teda ale dotecie
To co je divne je, ze pri uzavretom bojleri a otvorenom privode studenej vody tecie z baterii v krajnej lavej polohe studena. U baterie v kupelni a kuchyni viem skontrolovat ze to nie je problem kartuse - ked uzavriem privod teplej ventilkom pod bateriou netecie z baterie nic, cize studena sa do baterie dostane z teplej trubky.
Cize musim zistit ako sa studena voda dostala do tepleho potrubia. Podozrievam prepustajucu kartusu v sprchovej baterii, ale kedze tej vode nerozumiem, nie som si ista ci sa studena voda moze dostat cez prepustajucu sprchovu bateriu do teplej trubky a odtial do ostatnych baterii. Predpokladam, ze mozne to je?
To kolisanie teploty si myslim ze spravi vycistenie bojlera - ze sa vzdy neajkym kamenom alebo hrdzou ucpe/odocpe. Spatna klapka na dotyk funguje spravne
Já myslím, že tam nemusí být žádná závada, to je u bojlerů úplně normální, zvláště když se dohřívá jen na nízkou sazbu elektřiny ("noční" proud). Záleží na odběru vody, sice při automatickém dopouštění vody částečně funguje pístový tok, ale objem teplé vody u malých bojlerů se rychle vyčerpá. Dohřívání, i když je právě zapnuté, je poměrně pomalé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.