Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych vykopat 3 staré dřevěné sloupky o průměru 15 cm a místo nich zabetonovat 3 ocelové sloupky (jekly 10x10 cm). Dám je do hloubky cca 60-80 cm, ale jak díru vykopat, abych měl pěknou a ne moc širokou díru? Viděl jsem i nějaké vrtáky, ale ty nemám a kvůli 3 sloupkům se mi nic nechce kupovat. Jak byste na to šli? Rýčem/krumpáčem a vyndavat lopatkou hlínu?
A ještě jaký beton? Stačí klasický nebo se prý používá i rychlo beton - u toho je možná výhoda, že rychle ztvrdne a sloupek se nehne.
Dělali byste po vložení a po vyrovnání sloupků vodováhnou nějaké vzpěry z prken nebo se sloupky v betonu už nehnou?
Díky
Vykopat díry na šíři rýče do určité hloubky jde snaze i krumpáčem, ale upevněným za špici (pajzr) a tím se dá skvěle díra vyhloubit a fankou hlínu vybírat a stačí, když se koupí hotový beton v pytli... na ty tři díry ti vystačí dva a ještě zbyde, pokud to budeš prokládat kameny. Pokud použiješ železné sloupky, je až nutné na ně upevnit něco proti vytáhnutí nebo otočení. Já do těch železných se zelenou barvou našrouboval samořezné šroubky. Je snad samozřejmostí upevnit sloupky do váhy, a to nejlépe dřevěnými tyčemi.
Na postavení plotu jsem použil zemní vrták.Ten jsem vyrobil z kusu kruhového plechu,do něj jsem vyvrtal díru asi 4 cm a rozříznul od okraje ke středu.Z něj jsem stočil závit vrtáku.Okraje jsem zbrousil do břitu.Navléknul na kus trubky a přivařil Na druhý konec jsem napříš vyvrtal dvě díry asi 10 mm a mtam se při práci strčí ocelová kulatina.Na spodek roury se přivaří špice s venkovním stoupacím závitem.ten se do kužele vybrousí flexou.Podle průměru pak vrtáme požadovanou díru.Jediný problém bývá v příliš kamenité zemině.
JABRAKA
No a co ty sloupy mají držet? Jestli je chcete dávat místo původních tak vám vrták nepomůže do dřeva nepoleze(nejdou vyviklat,vytáhnout).Jestli budou držet poze drátěný plot tak bude stačit na tu šíři rýče Ale zas jak bude vysoký?Jestli nějaký dřevěný (nepropustný) tak ta šíře rýče bude málo-jekl 10 rýč cca 25 cm-z každé strany cca 7cm,bál bych se že praskne. Jinak: jekl se neprotočí a kdo a jak by ho vytahoval? Když namícháte hustý beton tak nepotřebujete ani latě na vyrovnání,pokud nebude foukat silný vítr a vyrábět doma vrták kvůli třem dírám
Tak to bych betonem vůbec nešetřil,ono by bylo dobré to spojit spodem třeba leš.trubkou protože (nejen) v zimě se to může pohnout a poté bude problém ze zavíráním.Ještě bych doporučil seřizovací panty eshop.esako.cz/...
Levý sloupek nebude držet nic (bude mít v sobě jen otvor na zámek). Prostřední sloupek bude z jedné strany držet branku (1 m) a z druhé jedno křídlo brány (1,5 metru) a třetí pravý sloupek bude držet druhé křídlo branky (také 1,5 m). Výška sloupků cca 1,5 m nad zemí, tzn. celkem cca 2,2 - 2,3 m. Branka bude z jeklů a na nich prkna bez mezer.
Právě řeším, jak vytáhnout ty staré dřevěné sloupky. Když se je budu snažit vyvyklat, tak podle mě u země prasknou a zbyde mi v zemi nevím jak dlouhý kus a ten budu muset asi nějak vykopat krumpáčem (asi to bude už částečne uhnilé) a tím mi vznikne nepravidelný a asi zbytečně velký otvor, který budu muset znova zasypávat a udusávat? Jinak bych spotřeboval obrovské množství betonu pro jeden jekl v té díře.
K tomu jeklu. Myslíte, že jekl 10x10 (tloušťka stěny asi 3 mm) není dobrá volba?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.