Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrtání do panelu

Od: more07* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,potřebuju vyvrtat asi 40 dir do panelu budu připevnovat profil na sadrokarton na strop a podlahupřepažovat místnostsadrokartonovou příčkou a potrebuju vzvrtat dírz na natloukacky,problém je ten že mám pouze příklepovou vrtačku a nevím spíš vím že to nedám a mám koupi vrtací kladivo a jaký?Což se mi nechce vickrat nepoužiji nebo půjčovna?Víte o ně jaký v Praze,nechci dávat 500kč za den půjčovně potrebuju ji na 2.dny,když se dá koupit okolo 1.300kč nový vrtací kladivo vím že to nebude slava asi ale nechci vrtat 40 děr tyden a pul domu na psichiatrii a jeste poradte prosim dobrej vrtak do panelu,mockrat děkuju za odpovědi

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zkusil bych tohle. Libuš / Říčany. Když to zvládnete do 4 hodin, je to za 200 Kč (teda bez vrtáků)

more07*
hodnocení

dekuju ,za 4.hodiny to nedám cesta by mi trvala 45.min tam a spátky to samé,ten den za 303kč jde,skusim to tam.

hodnocení

2x
V půjčovně to je nejlepší přes víkend, většinou to stojí stejně, jako do druhého dne v pracovním týdnu. Jinak já koupil za cca 1500 kladivo v lidlu a naprostá spokojenost. Předtím jsem měl jiné levnější značky a byly problémy.

hodnocení

1x

Vrtání kvalitní vrtačkou nebo kladivem vám zabere jen chvíli a tak bych si nejdříve vše vyměřil, označil a pak půjčil kvalitní stroj, odvrtal a šel vrátit. Já dostal k vánocům (před lety) bourací kladivo Black + Decker za více než čtyři litry, dokoupil pár kvalitnějších videáků ve stavebninách (markety nedoporučuji) a práce s tím je doslova radost, byť využití také jen sporadické. Odvrtání závěsů nebo profilu není časově náročné a jste-li na to dva, pak stihnete půjčovnu za jeden den.

albatros498022*
hodnocení

0x

Volil bych půjčovnu s Hiltou 40 děr do 3 hodin času a půjčovny mají i kvalitní vrtáky-

hoststary*
hodnocení

0x

Jenom na okraj... musí být k vrtání do panelů nějaké stavební povolení nebo povolení majitelů domu (družstva, společenství vlastníků)?

Je to mimo vaše téma, ale zkusím to sem přidat. Když někdo bouracím kladivem, tak zvaným kangem bourá příčku, slyší to celé sídliště a celý dům se třese a praská. Dá se proti tomu nějak bránit?

Na stránce se píše "při bourání není vhodné používat sbíječky. "Bourací kladiva negativně přenášejí chvění i do vzdálenějších oblastí od zřizovaných otvorů. Je zapotřebí provádět otvory metodou řezání,.."

Na stránce se uvádí, že . Do panelových podlah nelze např. řezat drážky pro vedení elektroinstalací, protože by došlo k poškození vlastní nosné konstrukce stropního panelu.

Máte s tím nějaké zkušenosti?

Na běžné vrtání nepotřebujete žádný souhlas, ale pokud jde o zásah do konstrukce nebo vybavení bytu, je nutný souhlas majitele (družstva). Prováděl jsem kompletní rekonstrukci družstevního bytu a kvůli zbourání umakartového jádra a vyzdění Ytongem jsem musel mít souhlas družstva i domovní samosprávy a v domě umístnit oznámení s termínem, kdy bude v domě hluk.

Vytváření otvorů v panelu je nutné řezáním, tam by vám kango nebylo nic platné. Jedině pokud by šlo o zděné příčky, ale i tam musíte mít povolení. Je to pochopitelné kvůli nebezpečí narušení nosních zdí.

hoststary*

salamos: díky za odpověď z praxe, kdybych mohl, dal bych vám bod.

Tady se jedná o připravovanou rekonstrukci bytu jednoho z majitelů bytů v paneláku, který to chce, jak oznamuje, chce dělat kangem (bouracím kladivem) a kotoučovou rozbrušovačkou (flexou) a velkou železnou palicí (velikým dvouručním kladivem). Zatím na to nikdo nic neříká, protože nikdo netuší, jak se bude celý dům od základů až do nejvyššího patra otřásat i když se prý na rozbíjení panelů nesmí vibrační bourací kladiva používat, kvůli narušení spojů mezi panely a narušení pevnosti budovy.

Vysekávání drážky pro elektroinstalaci do panelu prý naruší pevnost panelu a ten pak může snadnou prasknout. No a co teď? Až to začnou dělat, bude pozdě chtít mu v tom zabránit a nutit ho, aby to udělal tak, aby dům a byty sousedů a společné prostory nepoškodil :(

doplněno 27.01.17 10:00:

Příčky v paneláku z 80. let jsou tvrdé zřejmě těžké, lité betonové, vyztužené uvnitř ocelovými pruty, tak jak to už bylo vidět u kontajnerů u jiného podobného domu. Nejde to rozbít jako vyzdívanou příčku a tak se na to jde asi hodně hrubou silou, až se dům bude otřásat a praskat.*zed*

ovczaak*

správně se ty panely mají řezat na tak malé kusy,aby se daly odebírat po kusech,ne rozbíjet kangem. v praxi se to nedělá,ona ta pila,která to zvládne,stojí dost peněz a moc firem je nemá. jsou firmy,které to mají,ale ty si zase vyšší pořizovací náklady promítnou do ceny...až budete vy vyřezávat dveře,vezmete někoho z kangem a flexou za 2tkč anebo tu správnou firmu za 18tkč? k oslabení panelů zařezanou elektrikou - zařezává se i odpadní potrubí o průměru 6cm,proti tomu je svazek drátů sranda...ty panely,typicky špajzky,jdou zbourat kangem a palicí,ale je třeba vědět,jak na to...musí se to prvně "odvázat" od okolních panelů...

doplněno 27.01.17 10:06:

ještě doplním,těm panelákům to neublíží,ještě jsem neviděl,že by tímto něco prasklo. tam je problém jinde,pokud se bourají nosné zdi,statik se vyjadřuje k jednomu bytu,co se děje nad a pod,ho nezajímá. co se stane,až třeba pět bytů pod sebou zasáhne do jedné a té samé zdi? to je,dle mého,riziko...

Myslím si, že nemáte zcela pravdu. Běžně jsou panely v bytech popraskané i mimo spoje a jejich narušení např. vyříznutím otvoru by mohlo mít špatné následky. V každém případě musí mít majitel bytu povolení buď družstva, místní správy nebo stavební povolení a tam už mu dle dispozice bytu řeknou, kde lze otvor udělat a kde nikoliv právě kvůli narušení statiky.

Na řezání betonu jsou opravdu velmi drahé pily, ale ty se dají půjčit v půjčovně i s listem. Pokud se ale majitel vyjadřuje o řezání flexou a rozbíjení kangem, tak jde o kutila na kterého bych si dal pozor.

Zařezání odpadů do stěn bych bral (nikdy nebude drážka po celé délce panelu) a s drážkami na el. bych si také hlavu nedělal. Jde jen o to vydržet chvíli hluk a poprat se s prachem. Pokud se nejedná o drážkování do podlahy.

Domovník nebo správce musí vědět o stavebí činnosti v bytě a pokud se bude ozývat nadměrný hluk z bytu bez nahlášení činnosti, pak bych volal měst. policii k ověření. Nejde o práskačství, ale o bezpečnost ostatních nájemníků. Přijít o bydlení kvůli propadlému stropu není žádná lahoda.

Sám jsem dokončil kompletní rekonstrukci panelového bytu a k povolení dostal přesné instrukce co lze a co nikoliv.

Možná u družstevního na výměnu jádra za ytongové,u OV není třeba v tomto případě NIC-přestavba jadra ytongy je hormadně schválená ,takže pak stačí jen maličkost-dole na nástěnce toto oznámit,stejně jako Vaše vrtání-rekonstruuji byt po dobu x dnů bude zvýšena hlučnost (vrtání),pohyb cizích osob (řemeslníků) atd! Povolení je pak třeba když se bourá některá stěna.

jabraka*
hodnocení

0x

Ten strop bych řešil lepením sádroše přímo na panel.Nebo ještě lépe nalepením dekoračních desek z polystyrenu.Vylepšil jsem takto desítky panelákových stropů.Získá to dekorativní vzhled na desítku let.

JABRAKA

Vrtání do panelu

Řekl bych, že móda polystyrenových kazet na stropě je už pár let mimo mísu. Já osobně bych si nic podobného na strop nenalepil.

krtek6*

to máte naprostou pravdu...nevím jaký ročník je Jabraka, ale přijde mi, že velmi malý:-D nedávno tu komusi radil si dát za radiátor Al folii pro odrážení tepla:-D ..takové předpotopní řešení...jak říká s oblibou moje máti.. "vracíme se k valše"

btw...když má tazatel příklepovou vrtačku...tak snad se ten příklep dá vypnout ne?..alespoň moje obyčejná Narexka to ma:)

hoststary*
hodnocení

0x

Vrtání do panelu s příklepem kvalitní vrtačkou jde jako po másle.

S tím také souvisí téma BOURÁNÍ PŘÍČKY V PANELOVÉM DOMĚ

Zcela špatné je ale BOURÁNÍ betonové příčky bouracím kladivem. Pak se v paneláku objeví ošklivé a stále se opakující praskliny, jak tu už bylo v diskuzi na poradte.cz/...

Panelové příčky se mají řezat, jako je to například zde v diskuzi poradte.cz/...a ne bourat hrubou silou a otřesy.

-

V článku na webu Narušení statiky panelového domu zásahem do nosného systému budovy (93 kB) ke stažení na adrese kestrasnicke.cz/... je stručný výtah ze 4-hodinové přednášky pořádané na půdě zastřešující organizace všech autorizovaných osob ve stavebnictví – České komoře autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) přednášené předními kapacitami v oboru statiky panelových domů, pánů profesorů a docentů ČVUTPraha a VUT Brno, kde se píše, cituji:

" Panelový dům je citlivý na vibrace. Vibrace způsobují nevratné poškození spár mezi panely. Systém spojení panelů není dimenzován na sílu působící kolmo na nosný panel a to jak statickou, tak především dynamickou. I malá dynamická síla při určitém překvapivě nízkém počtu cyklů způsobí nenávratné škody..."

" Řezat nebo bourat? Jednoznačně a bez diskuzí: pouze řezat! Ovšem pozor, pokud po vyříznutí přijde cizojazyčný borec a palicí vyrazí několikametrákový blok betonu a ten dopadne z metrové výšky na strop ..."

Každý rozumný vlastník si snad po přečtení těchto řádků uvědomí, že ... Že nelze na bourací práce najmout levnou pracovní sílu ..., Že nelze vybourávat palicí, sbíječkou, kangem.. Že to prostě v paneláku neplatí "můj byt - můj hrad"a pokud váš soused otřásá domem .., ničí tak náš společný majetek a ohrožuje nejen svoji, ale i vaši bezpečnost.

-

V článku Rekonstrukce paneláku svépomocí ohrožuje všechny na adrese casopispraktik.cz/... se píše, že podle zkušeností odborníků se majitelé dopouštějí prvních chyb už na samém počátku rekonstrukce, tedy při bouracích pracích. ... Mnohé to možná překvapí, ale stavební zákon považuje za zcela nevhodné, aby bourací práce byly prováděny pomocí bouracího kladiva – sbíječky. Ta totiž přenáší chvění i do vzdálenějších částí domu, a takové otřesy určitě nedělají konstrukci domu dobře. Stropní konstrukce panelových domů totiž spočívají na stěnách, přes které se všechna zatížení svislého směru přenášejí až do základů a základové půdy. Pokud byste dodržovali literu zákona, musíte veškeré nové otvory provádět metodou řezání."

-

Přesto mezi majiteli bytů panuje přesvědčení, že si mohou bouracím kladivem, sbíječkou nebo i jen železnou palicí rozbít svou příčku v bytě jak chtějí, sousedi šílený rámus a otřásání domu nějak přetrpí a že se nic neděje. Děje. Dům je tím nenávratně poškozený a podle dalších informací na webu se může jeho životnost zkrátit i víc než o polovinu.

Jak jim to ale vysvětlit, aby k ničení panelových domů díky nepoučených majitelů nebo stavebních firem nedocházelo? Když to sousedé přetrpí, samospráva schválí nebo to jenom přejde jako soukromé práce v soukromém bytě?

Tento příspěvek je dost dlouhý, ale možná má někdo podobné, nebo zcela jiné zkušenosti a může lépe poradit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]