Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Před pár dny jsem zakládal otázku tady na poraďte.V jiné pod rubrice a nedostalo se mi odpovědi pro mě řádné proto to zkusím zde.
Budu odkopávat od domu zeminu kvuli napojení okapové roury na trativod.A zde je má otázka...Když už to budu mít odkopané mám dát nopovou folii?Nebo nějaký izolant jako například asfaltovou folii?Přikládám i nějaké fotky aby jste si udělali aspoń nějakou představu.
Druhá otázka je jestli se dá někde sehnat koryto s poklopem abych mohl tak 1,5 nebo 2 metry od domu odvést stékající vodu od domu a nemusel si tam dělat nějaký díry na kterých bych si pak vymkl kotník.
funkce nopové folie není drenážní.Vytvoří kolem stěny porovitou plochu,která povrch stěny do hloubky odvětrává.tedy odvádí vlhký vzduch,který zavlhčuje zdivo.Snižuje také možnost kondenzace při ochlazení.nezabrání ovšem zatékání vody,pokud není doplněna drenážním systémem,který je schopen ve spádu vodu odvést od domu.
JABRAKA
Když je stěna suchá, podobně, jak to má tazatel, je tam nopovka zcela zbytečná. Taky k čemu, že? Nopovka není žádná izolace, ani žádný odvětrávání. Je to pouze ochrana izolace před zeminou.
Diky za radu, ale drenážní hadici dávat nechci..teda zatím uvidím jak to bude vypadat až to odkopu...ten kousek co jsem odpokl abych podíval jak hluboko je trativod je suchý...tudíž bych dal jen Nopovou folii...No a terén nějak upravím ekodren je mi k ničemu
Potřebuji něco co mi odvede vodu stékající po zemi k domu tzn.Když prší a voda mi teče spádem k domu.A co se týká toho předchozího dotazu tak základní dotaz není o drenáží ten je až druhý.Kus jsem odkopal, ale mám tam sucho proto se ptám jestli stačí jen nopová folie
Zázrak, Kelišová zázrak.
Když bude drenáž s dírama kolem dokola, co tu vodu donutí, aby spodní dírou nevytekla zase ven?
Taktéž by mě zajímalo, jak ta voda ve štěrku pochopí, že se má trefit do drenáže a neprotéci štěrkem až do podloží? Když třeba budu mít výkop širokej 30 cm a v něm drenáž Ø 100 mm. Kdyby trubka byla přesně uprostřed výkopu, tak je na každý straně trubky 10 cm štěrku až na hlínu, tou ta voda přeci normálně proteče, drenáž nedrenáž.
Dobré je si prostudovat základy pedologie, hlavně pak kapitoly o pohybu vody v půdě. To vám dá odpověď, proč to prostě funguje :D
Jenyk, Vaše odpovědi, jsou trochu mimo (hlavně odpověď níže), Jabraka ví o čem mluví!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.