Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Mám dotaz ohledně nopové folie.Zda dávat či nedávat.
Musím zadní část domu napojit na trativod..protože voda z rýn jen tak teče na zem a vlivem spádu terénu mě přímo na dům.Proto se ptám jestli mám dát zrovna nopovku když už to budu mít odkopané.
A druhá otázka zní:Jak zamezit vodě aby vlivem spádu terénu mi tekla na dům.Mám na mysli třeba nějaké koryto, ale vzhelem k tomu že se tam budu dost pohybovat nerad bych si v tom žlabu vymknul kotník.
Přdem děkuji za odpovědi a přikládám nějaké fotky
Nepleteš se. Přesně tak to je. Jen by jsi si pravidelně při každým dešti zalejval základy.
Jak by tekla voda děravou trubkou? Musíš podle situace zajistit, aby voda k baráku vůbec nemohla doteci. Odvést ji pryč ještě kus před barákem.
Záleží, kolik času, práce a peněz hodláte investovat.
Nejrychlejší by asi bylo odkopat zeminu, k základům nopovku, do výkopu geotextílii, drenážní trubku většího průměru s částečnou perfo/..., naspádovat do kanalizace, do trubky přes lapač nečistot svést okapový svod, podle délky trubek a členitosti vedení zvážit instalaci revizní šachty nebo alespoň Tkusu kvůli propláchnutí, zasypat výkop štěrkem, navrch dlažbu 2krát 50x50 jako chodníček. Pokud odvedete pečlivou práci, bude to fungovat. Pokud to odfláknete, budete si vodu rozvádět okolo domu a zalévat ho.
Pokud voda stéká po nějaké větší ploše směrem k domu tak udělat nějakou terénní úpravu (alespoň vlnu ze zeminy, příkop, ...) nebo zídku, aby voda směřovala jinam.
Aha takže přece jen dělaj s částečnou perforací...Koukal jsem an ně a myslím že by mi stačilo 120 stupnů.No uvidím...zatím se rozmyslím jak by to šlo nejlíp...A tu drenážku dát tedy asi pod roury co odvedou vodu ze střechy nebo vedle ní? Že bych tu drenážku napojil taky a na odvod
Mě by jen zajímalo, jak donutíš vodu, která bude protékat štěrkem, aby natekla do tý perforovaný trubky? Nějaká tam nateče, to jo, ale většina jaksi vesele proteče vedle trubky až do podloží. Tam se bude hromadit tak dlouho, než najde někde nějakou díru, kterou odteče.
Voda ze střechy může být odvedena okapovým svodem přímo do drenážní trubky a tu naspádovat do kanalizace. Použít trubku většího průměru, aby bez problému pojmula vodu z okapů.
Trubka, kterou jsem doporučil, má jen částečnou perforaci ve výseči 120 stupňů. To znamená, že vodu do kanalizace odvede spolehlivě.
Páč je dírovaná jen v jedné třetině svého pláště! Tudíž cedníkem nabírat vodu nebude ...
Trubka DN 350 je podle mne dostatečná a vodu z okapového svodu odvede. Nikomu to nevnucuju, tazatel musí vědět sám nejlépe z jak velké plochy střechy vodu odvádí a jak moc mokré je okolí domu a podle toho se rozhodnout.
znám tu trubku, šidítko, ale připustíte, že více vody proteče svodem, nežli dokáže odvést tato trubka, která má došní stěnu vysokou+/-2cm?
Deštová voda z povrchu se do ní dostane velice málo, jen uzký pruh nad touto trubkou.
Musí najít komplexní řešení, nikoliv stahovat vodu k baráku.
pane kolego, jasně že ani já nikomu nic nevnucuji, jen spolu diskutujeme snad ve prospěch tazatele. Jen se domnívám, že 350 mm je fakt roura.
Netnám podrobnosti o pozemku, ale deśtovou vodu musíte svést mimo barák kanalizační trubkou, pokud Vám vadí dešťová voda, která steče k domu, musí se řešit jinak, dle plochy a spádu k domu.
Chtělo by to debatu nad fotkou.
Já potřebuji vědět, co přesně potřebujete za výsledek.
Po Věsem doplnění je jasné, že máte barák podřezaný, nehrozí Vám vzlínání vlhkosti. Takže vodu ze střechy klasicky do trubky KG a pryč od baráku. Pokud nejde do kanalizace, tak se dneska dělá vsakování do podloží, rybníček, postupné vsakování a podobně.
Dobrý den.
Co přesně by jste potřeboval vědět za podrobnosti?...Chystám se tu okapovou rouru napojit na druhou která už je napojena na trativod?Muže mi ta nenapojená okapová roura na fotce udělat to že mi mokne v domě zeď?...Jinak dům je podřezaný a nacpány tam jsou nerez plechy.
Vy jste psal, že máte barák podříznutý plechem. Tuto zeď nemáte podříznutou? Dřív se dělalo spoustu věcí, aby se vysušily zdi. Vrtali a nalévali vodní sklo, díry a zakrytí mřížkou jako máte na fotce a podobně.
Ale bez velkých úspěchů.
Ne ta vlhne zevnitř..není obvodová a podřezaná není...některé jsou podřezané i vevnitř.Právě mě zajímá jestli by tam mohla být spodní voda nebo je to nějaký tepelný most nebo nevím.Nejraději bych v první řadě napojil tu okapovou rouru a pak zateplil celí dům, myslím že by pak nebyl problém, ale od toho jsem odrazován rodinou že prý bych tam zplesnivěl navíc mi tvrdí že 60ky zdi se nemusí zateplovat což je podle mě blbost
Musíte mít všechny zdi podřezané, včetně izolací podlah. Jinak bude vždy vlhko a nopovka to nezachrání. Mnozí hleddají v nopovce zázrak, ale to fakt nejde.
Zdali jde o tepelný most, to netuším, když nevidím podrobnosti. Určitě nejdříve dejta všude okapy a svody s odtokem co nejdále od domu.
Celý dům je třeba zateplit, pokud někdo tvrdí, že 60 cm plné cihly není třeba zateplit, neví o problému nic. Dům plesnivý pokud má příčinu plesnivění, nikoliv, že se zateplý.
Nopovka je modní, často nesmyslná, jako ve Vašem případě, když je podříznuto.
(Jsou lidé, kteří věří i práškům na hubnutí...)
...Ovsem kazdy me od toho odrazuje ze splesnivym...
Nevím kdo to je každý, proč to taky tvrdí, zdali tomu rozumí. Jsou lidé, kteří tvrdí, že když se vymění okna za plastová, dům zplesnivý, když se dá polyš, tak zplesnivý. To by bylo mnoho domů plesnivých, okna by se již dávno nemontovala a nezateplovalo se.
Já tvrdím, že je třeba nová okna, nové zateplení, ale správně provedené. Pak to nemůže plesnivět, jako mnoho jiným. Na Vás je, kterou "pravdu" vyslyšíte a čemu uvěříte. Přeji Vám jen správnou volbu.
Milan
Pane, mě spíš příjde, že se sice ptáte, jestli tam máte dávat nopovku, ale vlastně chcete slyšet, že tam nopovku dávat nemáte, je to zbytečné. Protože se vám nechce kopat?
Bohužel, jestliže máte sklon pozemku k domu, a tak vám k němu teče dešťová voda, někde vám vlhne zeď, nemáte jednu rouru napojenou na trativod - tak prostě napojení té roury do trativodu, nopovka a drenážní roura je nejzákladnější řešení. Nopovka se dává co nejhlouběji k základu (ta vám prostě zamezí průsaku vody z půdy ke zdivu a vlhnutí základu po kterém vzlíná voda vzhůru a nopky vytváří u zdiva prostor, kterým může dojít k vyvětrání) a drenážka, která se dává do hlouky na dno výkopu při instalaci nopovky (ta vám odvádí hlubší vsáknutou vodu od spodu základu, po kterém by vám sa spodnější voda vzlínala po základu nahoru).
Ale základní info máte, tak si zagooglujte, najdete k tomu spoustu obrázků i jiných informací. Přikládám hned první obrázek, co jsem našla (jen podotýkám, že tady je znázorněná nopovka naopak...)
Dobrý den.Děláte si ze mě legraci že?Nechce se mi kopat? Vážně?Když už to budu mít odkopané kvuli té nenapojené okapové rouře?Ptám se tu proto, protože asi jako většina lidí mám omezený rozpočet a nemužu si dovolit zavolat firmu která to udělá.A vzhledem k tomu že tomu nerozumím tak se ptám tu.A kdyby to někdo viděl osobně a řekl budeš muset vykopat díru kolem základů až do pekla tak budu hold kopat až do pekla.
Jinak děkuji za obrázek...tohle je asi nejsrozumitelnější obrázek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.