Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Schodistove zapojeni nesviti

Od: ren* odpovědí: 9 změna:

Ahoj, na chodbe bytoveho domu nam prestalo svitit svetlo. Je tam schodistove zapojeni s automatem, vypinace jsou s doutnavkami, ktere ale take nesviti, ac jsou vsude oba vodice pod napetim. Normalne bych rekl, ze se v tom nekdo hrabal, nebo ze nekdo snad z bytu porusil rozvod, ale nejak nemuzu prijit na to, proc nesviti ty doutnavky..? Na co to ukazuje?

edit: Zapojeni je asi 1/0So s peti vypinaci, rekl bych? Ze by vadny automat?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Podle mne to ukazuje na nedostatečné vědomosti laika, byť má podle minulého dotazu vyhlášku 50.

Doutnavka svítí, pokud je připojena na dostatečné zápalné napětí. Běžně to v domových obvodech bývají doutnavky na 230 V s předřazeným odporem. Tam doutnavka potřebuje fázi a nulák.

Vy píšete, žeoba vodiče jsou pod napětím. Chybí ovšem informace o tom, jakým způsobem či jakou zkoušečkou či měřícím přístrojem jste to napětívšude na obou vodičích zjistil.

Např. tužkovou zkoušečkou fáze můžete zjistitnapětí na obou vodičích, ovšem na jednom z těch vodičů to bude jen napětí indukované. Napětí se měří či zjišťuje vždy mezi dvěma body, teda mezi fází a nulákem, případně mezi fázemi, nebo mezi fází a zemí... Na to slouží napěťová zkoušečka, nebo měřící přístroj.

Předpokládám, že jste použil jen fázovku... Při měření či zkoušení měřákem či napěťovou zkoušečkou (populární vadaskou) byste zjistil, naměřil něco jiného: buď nic, nebo něco blízkého k nic...

Doutnavky nesvítí, protože nejpravděpodobněji chybí nulák. Zjistit by se to dalo jednoduchým úkonem, použitím napěťové zkoušečky, nebo měřícího přístroje. To ale předpokládá měření na elektroinstalaci, a zachování nejvyšší opatrnosti.

Zopakuji moji radu z Vašeho předcházejícího dotazu: Doporučuji zavolat osobu oprávněnou - dobrého elektrikáře, a společnými silami realizovat potřebné rozvody. Při tom se ptát, proč a jak toto dělá takhle a toto dělá jinak. Lepší jednou vidět, než stokrát číst nebo slyšet.
Zdroj: poradte.cz/...

ren*
hodnocení

Hejkale, ucenuji Vas zajem o zdravi moje, sousedu i naseho domu, ale kdybych shanel policajta, nesel bych do elektroporadny. A ze padesatku nemam, kdyz jsem ji dvacet let od skoly neobnovil, to byste prece mel dobre vedet, znalosti mate nepopiratelne dost. To me ale nadale nezastavi v tom, abych si treba sam doma opravil vypinac, ale take se nesnazil opravit schodistovy automat, protoze mam mozek, ktery nadale planuju pouzivat pro rozlisovani. Stejne tak na natazeni dratu a zasuvky v dilne si proste ani ja, a asi ani nikdo jiny nikoho nejspis volat nebude. Mohl jsem to mit v dilne podle normy, ale ta zdejsi neochota podelit se o informace (a nechat na ostatnich, at s nimi nalozi po svem), muze za to, ze to mam proste "jen" funkcni. A az dnes prijde elektrikar opravit ta svetla a rekne si treba 10.000,- protoze musel prece predelat pul rozvadece, protoze "ty delnici tomu nerozumeli", muzu leda pokrcit ramenama a dat mu je, protoze nebudu mit ani paru, co se asi tak na tom zapojeni mohlo podelat. Kdyz nechcete radit, proc sem vlastne vubec chodite? Nechci se s Vami hadat, proste tomu uprimne nerozumim.
Presto ocenuju, ze jste alespon naznacil co a jak muze byt problem. Vedeni jsem skutecne zkousel jen fazovkou, prave proto me prekvapilo, ze ta sviti, ale doutnavky ve vypinacich ne, podle toho jsem zkusil odhadnout, ze by to mohla byt snadno urcitelna zavada, zvlast, kdyz se objevila ze dne na den. Ale v zadnem pripade se netvarim jako machr, jsem laik a vim to, ale jsem zvedavy a zajimam se o veci kolem sebe, jak funguji a proc. Proto jsem prisel sem.

tazateli,

-Je pravdou, že z té vyhlášky 50 jste už mohl ledacos zapomenout. Ovšem základy Vám musely zůstat. Jinak byste ji kdysi neudělal...
-Naznačil jsem, kde může být chyba... nejen v elektrice, ale i ve Vašem postupu hledání závady. Nepíšete, zda jste podle mého vysvětlení zkusil použít napěťovou zkoušečku nebo měřák. Buď na to nestačíte, nebo nemáte potřebnou zkoušečku. Když ale nedodáte konkrétní informace, nedostanete typ na nalezení závady. Označení ...všude oba vodiče... je absolutně nedostatečné.

Zkoušet odhadnout můžete i nadále.

Neochota podělit se o informace...nedivte se. Proč neradím konkrétně, to jsem jasně napsal už ve vláknu Jak se tahají elektrorozvody. Moje rady většinou vysvětlují zákonitosti v elektrotechnice. Postupy montáží či oprav nevysvětluji. Zažil jsem dost laiků, kteří na svoje pokusy a rady po telefónu doplatili.

V obou případech by Vám měl pomoci ten elektrikář. A na místě. Ne po telefonu nebo písemně. To ale budete muset trochu ubrat ze sebevědomí...

111®
hodnocení

0x

no schodišťáky mávají ještě přepínač na trvale zapnuto, trvale vypnuto a provoz...nehrál si s tím někdo?

ren*
hodnocení

No, to nemuzu vyloucit, ale kde by takovy prepinac byl? V rozvadeci?

Hledal bych ho nekde u jisticu prislusneho osvetleni.

hodnocení

0x

Tak pokud máte fázi na obou drátech tlačítka, je to právě špatně (a doutnavka logicky nesvítí). U klasického zapojení schodišťových automatů se totiž tlačítky spíná nulák. Fáze jde natvrdo přímo na cívku automatu. Takže pokud je vše v pořádku, musíte mít na jednom kontaktu tlačítka (nesepnutého) "ostrý" nulák, na druhém pak fázi přes cívku automatu.

Co se týká toho přepínače režimů, bývá většinou v rozvaděči, či někde, odkud se osvětlení ovládá (domovnický byt).

ren*
hodnocení

Takze prepinace, o kterych jste to mluvili jsem nasel v pojistkove skrini, ac byly prepnute spravne presto dekuji pro priste, o jejich existenci jsem nevedel. Problem se vyresil, a to zpusobem, ktery se mi 2x nelibi. Kdyz jsem se byl na miste podivat podruhe, svetla fungovaly a kdyz jsem otevrel dvirka, za kterymi je nekolik zapustenych krabic, na jedne bylo nasazene vicko, ktere tam nebylo pri prvni navsteve. Z cehoz vyplyva, ze se tam v tom nekdo ze sousedu hrabe a ja (jak si uvedomuju, at uz si Hejkal mysli cokoli), nemam bohuzel dost znalosti ani informaci o danem zapojeni na to, abych dokazal zjistit, co a proc tam kdo mohl menit, ale samozrejme cekam nejakou levarnu.:-/

Osvětlení svítí. Plní si úlohu, která se od něj očekává.
A hejkal si stále myslí, že nemáte nadále dost znalostí ani informací o daném zapojení na to, abyste dokázal zjistit, co a proč tam kdo mohl měnit, takže i nadále je pro Vás řešením ten elektrikář...
plus dobrý zámek na té skříni s přepínači světel. Ani jemu se zasahování do elektrických rozvodu nelíbí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]