Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se tahaji elektrorozvody?

Od: ren* odpovědí: 7 změna:

Dobry den,

rad bych se tu dnes neco priucil, pokud by se nekdo chtel rozdelit o sve znalosti. V dilne bych si kolem ponku rad udelal novy el. rozvod, ale ac nas pred 20 lety na skole (spoje/slaboproud) neco naucili a dokonce zakladni padesatkou nas vybavili, prakticke informace o tom, jak se rozvody realizuji nemam. Nevim, jak zapojit na venecek co potrebuju, ani cim nejlepe na zed uchytit vodice, zkratka tu skutecne praktickou cast. Na obrazku mam takovou cmaranici toho, co bych rad realizoval, na prave strane pocitam s flexosnurou, kterou budu tento rozvod pripojovat do zasuvky, ktera je mimo obr(v dilne aktualne neni zadny rozvod a tak budu muset pripojovat snuru do zasuvky ve vedlejsi mistnosti). CYKY mam, krabicky i vypinace na omitku i svitidla, a jasne, mohl bych to tak nejak natahat aby to fungovalo a nakonec sbalit do koule :), ale to by jaksi nesplnilo ten zakladni predpoklad, ze bych se rad naucil, jak se to ma delat spravne. Chtelo by se nekomu do vysvetlovani amaterovi?

Jak se tahaji elektrorozvody?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Pracovní plocha (ponk) bývá ve výšce tak 83-85 cm.
Teda zásuvky plánujete ve špatné výšce, to se při práci chcete stále ohýbat? A je jich málo!
.
Já mám už asi 30 let na stěně nad pracovním stolem plastovou rozvodnici, na které jsou jističe, vypínače,zásuvky 230 a 400V, připojené na rozvod pořádným kabelem.
I tak mám ještě další trojzásuvku pod pracovní deskou poctivého masivního kancelářského stolu. A další šñûru se zásuvkou na stropě uprostřed garáže/dílny, použil jsem vytahovací mechanizmus šñûry od vysavače. Podle potřeby si povytáhnu zásuvku od stropu, nepřekáží po zemi, lehce se i sbalí.
.
Zásadně neradím konkrétně,jak a co natáhnout a zapojit. Jaký drát jaké barvy na kterou svorku... informace v otázkách laikû jsou nedostatečné, nepřesné a mnohdy i matoucí. Křištálovou kouli nevlastním...
.
Doporučuji zavolat osobu oprávněnou - dobrého elektrikáře, a společnými silami realizovat potřebné rozvody. Při tom se ptát, proč a jak toto dělá takhle a toto dělá jinak. Lepší jednou vidět, než stokrát číst nebo slyšet.
.
Jedno světlo je potřeba NAD stûl, to máte dobře. Jen bych doporučil každou trubici ovládat samostatným vypínačem, mnohdy stačí na práci slabší světlo, a energie je drahá...
Nevím, na co budou ty LED ještě vedle, dal bych jedno dvě světla ještě vedle na strop, aby na případnou práci mimo stolu bylo dobře vidět a nestínil jste si světlo od zářivky nad stolem.
.
Flexošñûru bych nahradil poctivým pevným přívodem kabelem dostatečného prûřezu, s rezervou, pro případné budoucí potřeby. Pokud nechcete sekat do zdi, přívod a potřebné rozvody realizoval plastovými lištami na povrchu, radši trochu většími, bude v nich dost místa na budoucí přidávání kabelû. Jeden nikdy neví, co bude třeba...
ren*
hodnocení

Dobry den, flexosnura to musi byt, protoze se bude po praci odpojovat a vracet do dilny, ovladat kazdou trubici zvlast nepotrebuji, zasuvky jsou ve skutecnosti petipsi v zadnich nohach ponku, obrazek ja skutecne jen takovy zjednoduseny nakres. V tomhle smeru vim dobre co delam, presto dekuji za namety.

Pro upevneni na zdi listy, to samozrejme dava smysl, dekuji. Obcas nekde vidam ruzne zebriky a pod, ale pro mensi mnozstvi kabelaze dava lista vetsi smysl. Muj dotaz nebyl ani tak na barvy dratu, tu znalost mam, ale hlavne na to, jak se prakticky pouzivaji venecky, kolik bych jich potreboval na uvedene zapojeni, jak do nich pripojit vypinac/svetlo..Nejaky napad mam, ale jak jsem psal, nechci delat neco, co jsem si sam vymyslel, ale rad bych se dozvedel, jak se to dela spravne. Kupodivu ani hodne hledani online me k takovymhle informacim nedovedlo, proto se ptam tady.

dam®
hodnocení

0x

Ahoj, pro tvůj návrh ti stačí jedna krabice s věnečkem pro zásuvkový okruh a jedna krabice pro světelný okruh,v té bych použil wago svorky. Myslím si, že zásuvky na nohách stolu nejsou moc košer, navíc tě budou nutit mít kolem nich manipulační prostor, raději bych je dal na zeď, nad hranu stolu.

ren*
hodnocení

Ahoj, tri samostatne ovladana svetla v jedne krabici? A to se tu prave snazim zjistit, jak se dela, s WAGO jsem nikdy nepracoval, tak nevim, co umi.

ren*
hodnocení

No, tak mozna, kdyby snad nekdy nekdo resil neco podobneho. Zasel jsem pres poledne, kdy tam nebyli lidi do maleho elektra, fajn chlapik mi poradil, ukazal jak co, rovnou jsem si svorky, listy i dalsi odnesl a je to. Takze asi tak.

...fajn chlapik mi poradil, ukazal jak co, rovnou jsem si svorky, listy i dalsi odnesl a je to.

Škoda, že jste to vyjádření trochu nerozšířil, nevysvětlil. Suché vyjádření A JE TO nám může připomenout Pata a Mata, a určitě to nepomůže, kdyby snad nekdy nekdo resil neco podobneho...