Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak promazat zatuhlé kohouty u topení

Od: pidgin* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

chtěl bych poprosit o radu, jakým způsobem postupovat při promazání regulačních kohoutů u topení – viz přiložené fotky. Kohouty byly používány jen hodně příležitostně, a z toho důvodu postupně zatuhly. V současnosti jde s většinou z nich otočit jenom pomocí hasáku...

Zkoušel jsem jeden z nich rozdělat. Odšrouboval jsem tu zrezavělou matici, co je obrázku. Pod ní je kuželka, která je usazená ve spodním dílu mosazném dílu a otáčí se v něm. Nepochopil jsem ale úplně přesně, v kterém místě to mám promazat. Mám odšroubovat i tu spodní mosaznou matici a kuželku úplně vyjmout, nebo to stačí promazat jenom pod tou zrezivělou maticí...? Snad jsem se vyjádřil aspoň trochu srozumitelně...

A pak bych chtěl ještě poprosit o radu, jestli na těch obrázcích vidíte nějaký šroub nebo ventil, kterým by se dal předem nastavit průtok vody do radiátoru. Jde mi o to, že některý radiátor momentálně hřeje více, než je potřeba, a jiný zase méně. Bylo by moc fajn, kdyby šel ten průtok nějak přednastavit...

Předem moc děkuji za Vaši radu!

doplněno 21.09.16 18:09:

Děkuji za rady i za odkaz na starší vlákno, kde se řešilo stejné téma! Zkusím si to prostudovat a pak se když tak zkusím ještě dále zeptat. Mám trochu strach,aby mi nezačala pod tou horní maticí protékat voda, tak na to raději půjdu trochu pomaleji :)

doplněno 21.09.16 18:38:

Jenom se ještě prosím zeptám – šlo by jako těsnění kolem hřídélky použít také obyčejná teflonová instalatérská nit, nebo je potřeba sehnat něco speciálního, jako je to grafitové vlákno?

Jak promazat zatuhlé kohouty u topení
Jak promazat zatuhlé kohouty u topení #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ja1
hodnocení

2x

Teflonová nit - s ní nemám zkušenost, tuším že je pouze na utěsnění závitu. Použil jsem ten grafitovaný voskovaný provazec. Musí to těsnit a klouzat zároveň.

Nařezat na kousky o délce rovné obvodu dutiny, natlačit do dutiny, vložit prstýnek a dotáhnout maticí.

doplněno 21.09.16 19:00:

Jo, dá je přes sebe aby styčné plochy byly o 180º pootočeny. Prstýnek musí mít dosedací plochu kuželovou,(vnitřní kužel) aby svým tlakem mačkal provazec nebo těsnící hmotu K HŘÍDELCE!

figurek*
hodnocení

1x

Předně bych vám poradil vyzkoušet si rozebírací, čistící a montovací operaci na nějakém zapomenutém ventilu který leží někde ve sklepě a ne rovnou naostro, na ventilu u radiátoru.

Bylo by lepší věc vzít z gruntu. Vypustit vodu, kuželku za šestihran vyšroubovat, ventil rozebrat, vyčistit, namáznout vazelinou, vložit těsnění a smontovat. Chce to ale trochu cviku, protože hlavně s tím utěsněním asi budete mít trochu trable.

ja1

Tyto převlečné matice a prstýnky bývají u starých kohoutů z oceli, proto snadno přireznou k hřídelce. Nejlepší je nechat si alespoň ty prstýnky dát vysoustružit z mosazi. (Mně se náhodou obojí v mosazi povedlo získat, úplně nové, ze šrotu co přivezli do hutí.)

Těsnění pod prstýnkem je z grafitovaného provazce napuštěného lojem.

vršek kohoutu je utěsněn ve spodním tělese jen konopím.

doktpr365*
hodnocení

0x

Pod tou vrchní matkou je ucpávka,která těsní kolem hřídelky.Zkusil bych povolit a promazat tam,ale poteče ti voda. Od spodu je vidět malý šroubek,ten když povolíš tak jde více otevřít kohout a pak zase zašroubovat.Slouží jako zarážka.

x®
hodnocení

0x

Sundat tu převlečnou matici a vyviklat ten mosazný kroužek, co drží ucpávku.

Viz poradte.cz/...

Jak promazat zatuhlé kohouty u topení #3

ja1
hodnocení

0x

U novějších kohoutů je jako těsnění pod prstýnkem použita taková vláknito-grafitová směs

doplněno 21.09.16 18:30:

Přiškrcení - regulace se dá provést povolením šroubku a otáčením kolečkem hřídelkou. Proto jsou na hřídelce zápichy a symbol "O" Hřídelka má jemný závit a na jeho konci je destička která zapadá do otočné trubky se dvěma otvory, tvořící vlastní kohout. Čím víc hřídelku zašroubujete, tím víc vyleze s destičkou dovnitř do průtočného otvoru a "přiškrtí" průtok při naplno otevřeném ventilu.

Pak se musí nastavit hřídelka podle značky "O" do správné polohy vůči šroubku aby uzavírání fungovalo (90º;) a zašroubovat šroubek.

ja1
hodnocení

0x

Ještě dodám - pokud budete chtít vyšroubovat celý vršek tělesa kohoutu MUSÍTE nejdřív vyšroubovat ten malý šroubek! Jinak se může stát že díky nestejnému stoupání závitu když příliš zaberete tak vyrvete hřídelku ze zajištění v destičce!

Zapamatujte si polohu po vyšroubování vršku, ve které vršek už vyjmete tahem a polohu otočné trubky uvnitř tělesa kohoutu. (to kvůli snažšímu sestavení zpět, popřípadě aby se vám nerozhodily polohy otevřeno - zavřeno a vyvážení soustavy).

frantisek*
hodnocení

0x

Zdravím,

já jsem tento problém řešil před cca 10 lety takto:

- vypustit vodu z topení

- demontovat celý vnitřek ventilu

- důkladně očisttit od vodního kamene a nečistot

- hřídelku a těsnící dutinu přeleštit /dutinu možno vystružit - výstružník pr.15/

- místo původního těsnění použít "O" kroužek pr.15/pr.9 - při montáži postříkat silikonem

- ventil složit a seřídit - "O" kroužet převlečnou těsnící maticí dotáhnout s "citem"

Ventil neteče a jde lehce ovládat. Mazat jen pod dotahovací maticí silikonem.

Přeji hodně štěstí FS.

takykutil

Měl jsem stejný problem,sundal jsem radiator odšrouboval kohout a ponořil přes noc do cocacole ,zatuhlost je pryč žádné násilí hasákem.Prevence proti zatuhnutí je kdykoliv jdete kolem radiátoru otočte kohoutem zavřít -otevřít .

hodnocení

0x

Pod převlečnou matkou je kroužek, který sikovkami povolíte a pak kolem hřídelky vložíte trochu grafitové vazelíny a do ní kousek grafitové šňůry. Pak přitlačíte zpět kroužek a převlečnou matku postupně dotahnete. Při tom občas pohnete hřídelkou, aby se s ní dalo regulovat, ale zároveň aby netekla voda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]