Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Renovace jádra - technologický postup

Od: kl* odpovědí: 12 změna:

Zdravím, měl bych dva dotazy, něco jsem už pochytil z předchozích témat k renovaci panelákových jader, takže poprosím o doplnění. Umakart se nechá, takže jde o to, co na něj.

1) Umakart z venkovní strany koupelny je polepený tapetou, chci udělat štuk. Doporučujete tapetu nechat, jen napenetrovat a dát štuk na ní, nebo tapetu strhnout, natřít umakart adhézním můstkem a na něj pak štuk, případně ještě napřed lepidlo s perlinkou?
Nejschůdněji bych viděl tu tapetu nechat, drží fakt fest a celkem bych věřil, že na to štuk s Duvilaxem chytne.

2) Co s vnitřkem koupelny? První možnost jsou obkladačky. Použít raději lepidlo na umakart (5kg kyblík stojí 400 Kč), nebo adhézní můstek a pak obkladačky lepit flexilepidlem? Jde o to, co bude víc držet, hlavně ve sprše. A takys čím se mi bude líp pracovat.

Druhá mořnost je dát obkladačky jen do sprchy a zbytek koupelny natřít nějakou lepší barvu, mám na mysli něco takového het.cz/... ovšem takhle zrovna není omyvatelná a taky bude pěkně drahá. Jenže s obkladačkama na umakart je docela problém, protože dneska se dělají samé rozměrově velké a ještě tlusté a mám obavu, zda to bude držet.

Díky moc za rady.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Tento problém jsem řešil několikrát.Pokud budu řešit rekonstrukci jádra,bude se to týkat i kuchyně i chodby,.Koupelnu bych doporučil určitě začít kontaktním můstkem,pak perlinku s flexilepidlem a nechat důkladně zatvrdnout.Protože bývá strop koupelny z laminátu,a nad ním je dutina s elektroinstalacemi.Ten rovám dvěma deskami sádrokartonu,kouty kryju lištami z polystyrenu,je možno použít i jiné vhodné lišty,a strop jen nabarvit disperzní barvou,nebo polepit dekoračními kazetami.Na zatvrdlou vrstvu stěn s perlinkou ,čímž se srovnaly i mnohé nerovnosti,přijdou klasické obklady.Jednoznačně lze pak volit i velkoplošné obklady.Jedna z možností jsou i desky ABITIBI,výrobek jedné americké firmy.Práci to dokonale zjednoduší(prodraží).Před úpravou je potřeba odstranit z koutů těsnicí gumovou lištu.

Při příležitosti této rekonstrukce je možno vyměnit i většinou zkorodované elektrorozvody za měděné,natažením kabelu přes stropní dutinu až do kuchyně.Současně se připojí i vývody do koupelny,zásuvka pro pračku a světelný přívod včetně vypínačů.Stěnu v chodbě je možné opět srovnat lepidlem a perlinkou,po odstranění krycich plechů se objeví několik spár a dost velké mezery mezi jádrem a panelem z obou stran,ty lze vypěnit,nebo ucpat vtlačením pruhu polystyrenu a nakonec zahladit akrylovým tmelem.Dokončení bych provedl vliesovou tapetou,k dispozici jsou množství dekoračních možností.Pokud jsou pod stropem dutiny,lze je v prostoru chodby zaslepit deskou silnějšího polystyrenu a znovu perlinka a lepidlo.

JABRAKA

kl*
hodnocení

Díky za příspěvek, doufal jsem, že se tu objevíte. Stěna v chodbě je dostatečně rovná, takže z toho důvodu bych perlinku nevolil. Jde spíš o to, na čem bude lépe držet štuk, zda na stávající tapětě nebo na kontaktním můstku. Asi by bylo nejlepší zkusit si udělat metr na tu tapetu a uvidím, jak to bude držet. Tapetu znovu nechceme, chceme, aby celá chodba byla stejnou barvou.

doplněno 01.05.16 10:26:

A ještě jedna věc, jaký adhezní můstek doporučujete použít na koupelnu? V prodejně mi doporučili Soudal, Den Braaven je prý moc řídký.

kl*
hodnocení

Jabrako, jak dáváte tu perlinku do rohů? Přes roh, nebo v rohu prožíznout kvůli dilataci? Všechny rohy budou samozřejmě ošetřeny bílým silikonem. Díky.

stonek*
hodnocení

1x

První problém vidím ve větě "Umakart se nechá", pak už je asi stejně všechno jedno, jsou to jen detaily ve srovnání s "Umakart se nechá".

morpheus*

jabraka takhle rekonstruoval desítky koupelen a ke vší spokojenosti poradte.cz/...

zakus*
hodnocení

0x

Jak už psal kolega. První věta je špatně. Beru to profesně, takže co el.instalace. Jedna stěna je většinou společná s kuchyní. Necháte tam ten 40 let starý hliník co už je skoro v

Humpolci ? Co kostra jádra, není na

mraky.

kl*
hodnocení

Kontra je až na pár zrezlých míst překvapivě zdravá, za vanou jako nová.

yyy
hodnocení

0x

...Někdo zase hodlá šetřit a v závěru do toho nacpe mnohem víc. Už jsem viděl plno koupelen takhle předělaný a pak brečeli, co s tím mají dělat. Dělej jak myslíš...*pivo*

jabraka*

Zbytečné obavy,když se práce neodbude,výsledek je trvalý!Mám za sebou řadu takových rekonstrukcí,zákazníci ušetřili nejméně 100 000 a pořád vše funguje.Moje koupelna už funguje 30 let.Povrch umakartu mám přelepen dekorativním linem v podobě zámeckých kachlí.

Samozřejmě se po 10 letech ta koupelna dá vždy vybourat,

JABRAKA

yyy

..moje peníze to nejsou...*andel*

Jabrako na kolik vyjde ta tvoje rekonstrukce?

doplněno 01.05.16 14:32:

Mno Liduš ,ptám se pro porovnání a proto,že mne stálo vyzdění,voda a elektro jádra na asi 35 000kč(WC zůstaklo staré jako jediné) z toho práce byla 2000jen pro vodáka ostatní jsem si dělal sám ,včetně plovoucí do jednoho pokoje a dlažby kuchyň,chodba a pokuta že jsem neměl povole zábor chodníku (tam jsem na pár hodin než otevřou sběrák složil vybušené jádro)

lidus*

Na kolik výjde ta Jabrakova netuším, ale i my umakart nechali, obklad kachličky na umakart, nová vana, umyvadlo, na stěnu proti vaně nalepené čtverce zrcadla (udivilo mě, že to na těch lepítkách drží), funguje víc jak 10 let a zcela jistě nestála víc jak 20 000, vše dělal manžel sám. El. v jádře nová, vzpomínám si, že se oddělal strop a dráty se protáhly, zásuvky a vypínače nové, pračka do odpadu. Kolem vany je silikon, s tím byl trošku problém, plíseň ale co jsem ho začala občas stříkat savem proti plísni (doporučuji i pokud někomu plesnivý silikon u plast. oken) je po problému. Na jádru z venku je dřevo, takové ty pruhy dřeva co se do sebe zasunou, přilepené chemoprenem, natřené Luxolem, v kuchyni i v chodbě.

Dcera jádro bourala a stavěla ze siporexu, ve finále to vypadá naprosto stejně ale stálo to nejméně 100 000,-.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]