Nejste přihlášen/a.
To Pavana:
Jsi přesně na spravném místě,kde dostaneš nejlepší radu,jak na to.
Mnoho lidí je přesvědčeno,že revitalizace panelákového jádra musí začít vybouráním stávajících umakartových stěn a nahradit je vyzděním ytongem čí sádrošem.Provedl jsem již několik rekonstrukcí,které se obešly bez tohoto všeho.Ale skutečně zadarmo se to udělat nedá.Je nutno se připravit na nepořádek i tak.
Začnu s jádrem v kuchyni.Asi tam bude každý chtít keramické obložení.Po odstranění plechových lišt se na umakart nalepí flexibilním lepidlem perlinka a po vytvrdnutí se bezpečně nalepí kachlíky.Do kuchyně je potřeba vesměs přivést proud pro troubu a sporák.Je třeba natáhnout kabel od hlavních jističů a jeden přidat.
Pak je tu uchycení kuchyňských skříněk,řeší se vlepenou dřevěnou latí zevnitř koupelny.Pokud je koupelna průchozí,vetšinou je žádost dveře do kuchyně zaslepit.
Pak následují nové elerozvody pod kuchyňskou linkou,zásuvky,světla, vypinače.
V koupelně je tato rekonstrukce jednodušší,opět se nalepí po třech stěnách perlinka,vytvoří se souvislá a drsná stěna,na níž jsou nalepeny bezpečně držící kachlíky.
Pak se řeší dlažba či lino v kuchyni a koupelně.
JABRAKA
dobrý den JABRAKA vidím, že jste odborník na slovo vzatý. Potřebovali bychom taky poradit. Nechceme bourat jádro ale jen obložit, jako tady většina lidí , dle diskuzí již představa jak na to existuje ale děsí nás detaily jako co použít na rohové lišty místo té příšerné černé gumy co tam ještě zbyla? jak to připevnit ke kechličkám nebo schovat? ja je to u vany která je pomocí lišty přišrroubovaná ke stěně? jak navázat kachličky? jak se řeší podlaha? tuším že my tam máme něco jako beton a chceme dlaždice a to i pod vanu a poté jak řešit čelní stěnu vany kde na staré byl plechový závěsný panel který se dal lehce oddělat ale nyní se na tyto vany nic takového nevyrábí, protože je to klasická paneláková plechová vana ale nová a má jina otočen okraj( tzn. dolů oproti původní staré plech. vaně s krytem) Nutností je snadný přístup k odpadu který je v levé části pod vanou . Poraďte náááám nemáme peníze na drahé bourání a zdění jádra. Další problém je že nyní máme v umakartu ze strany kuchyně našroubované police kuchyňské linky je lepší dát tam sádroš? jak by se tam namontovaly zpet ty police? můžete písnout i na mail za každou radu jsem vděčná, díky Hanka P.s. co říkáte na obkládací opanely v panelákové umakartové koupelně např. Abitibi , Fix-on-pan atd. místo obkladaček?
Obrátila jsi se na odborníky.Jsme tu pro tebe.Používám k lepení silikon sanitární v tubě.Nanáší se postupně v bodech tak po 5 cm.Lino musí být předem,každý díl,přesně změřeno,tak,aby o2 mm bylo větší než stěna.Začínám od stropu k vaně.Tam,kde budou dva díly napojeny,je celý spoj podlepený.Strop polepuji polystyrenovými čtverci.,do koutů stropu PS lišty.Abych nezapoměl,v koutech bývá černé gumové těsnění.to se musí vyříznout,a odstranit se musí i černé zabarvení umakartu.Nejlépe je to natřít akrl tmelem a nechat zaschnout.Ta černá barva dokáže prodifundovat/prosáknout/ i skrz 3 mm lino.
JABRAKA
To Pavana:
To malování záleží na tom,v jakém stavu jsou stěny místnosti.Nejprve se seškrábnou staré nátěry,pokud je místnost prázdná,není třeba zakrývat nábytek..Jinak koupit zakrývací folii a celou plochu zakrýt.Pak budeš potřebovat novou širokou špachtli-Stará špachtle není rovná,má sbroušené hrany a nechává na zdi škrábance.Pak potřebuješ chlupatý váleček,širší je lepší.Nádobu na barvu a otírací mřížku.Tento váleček použiješ na navlhčení stěny.Ještě jsem zapoměl na nástavnou tyč,aby se nemuselo na štafle.Pak vždy namočeným válečkem naneseš vodu na stěnu po malých dílech,tak po 2 m/2.Pak mokré malby seškrábneš dlouhým tahem,a znovu namočíš další pruh.Po seškrábání starých maleb se zkontroluje povrch a případné defekty se překryjí finální stěrkou širokou špachtlí.Povrch je možno pro jistotu napenetrovat -ke koupi ve stavebninách.Po zaschnutí je stěna připravena k malování.O barvě rozhodnutí je na tobě.Je možno si odstín nechat namíchat ve specializované prodejně interierových barev.Barvu nanáším válečkem vždy po dílech 1 m x 1 m kde tahy provádím dvěma směry -křížem.pak pokračuji vedle a čtverce překrývám.Po zaschnutí zkontroluji a případně poopravím.Většinou není potřeba natírat dvakrát.
Ale strop samozřejmě maluješ nejdřív,Stěny od stropu oddělíš papírovou zakrývací lepenkou,ta se lepí až na zaschlý nátěr.Pak se širokým štětcem přetře pruh přes pásku a pokračuje se dolů po stěněHlavně na nic nespěchej.
JABRAKA.
Díky moc...to je úžasný! Vážně průvodce krok za krokem! Hned si napíši seznam co si pořídit...A v jakém stavu jsou místnosti...asi docela dobré, protože ten, co mi měl původně malovat, se tam byl minulý týden podívat a říkal, že nebude potřeba škrábat. Takže bych mohla rovnou začít malovat?...tedy...budu muset zasádrovat díry...a to snad zvládnu...jsem holka z vesnice a tatík mne učil kde co...jen jsem to nějak zapomněla, protože jsem to dobře 20 let nepotřebovala...Ale zase...jak se říká, co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš...no ne?
Takže prozatím děkuji za cenné rady a návody...a hlavně seznam...Pokud to stihnu zítra nakoupit, pustím se o víkendu do toho!
S pozdravem Pavana
Pavana:
Jenom ne sádru.Kup si tu finální stěrku,a tou špachtlí pěkně do čista.Sádra je nejhorší materiál na opravu zdí.Hlavně do budoucna.
JABRAKA
Pavana:
Ten váleček je jedno,jaký máš,hlavně nesmí být slepený a oškubaný.Penetrace je dobrá,nesmí se použít moc koncentrovaná.Nejlepší je,naředit barvu 1:4,a přidat trošku penetračního roztoku.Na panelákový obývák by mělo stačit asi 15 l roztoku..Rozdělej nejprve méně,podle toho pak přimíchej.Až stěna důkladně oschne,dej se do barvy.Na stěny barvu nanáším vždy odspoda nahoru.do půlky stěny pak křížem dokončit..
JABRAKA
Ano,tím budeš mít jeden nátěr už vlastně za sebou.A bude pevně držet.Ten druhý s hustou barvou už bude normálně krýt.
Pokud by se i přes tato opatření ještě někde spodní vrstva odloupla,je tu ta finální stěrka,kterou ten defekt zahladím a pak lehce přejedu barvou.
JABR
Pavano,Tyto dlaždice jsou určeny k pokládání na zem,mám jednu neblahou zkušenost,kdy jsem je nalepil na umakart a po nějaké době to lepidlo jakoby stéká a dlaždice ujíždějí.Teplo tento proces urychluje.Jinak ale po dokončení je vzhled koupelny perfektní.
JABRAKA
Ještě bych doplnil,daleko lepší je nalepit na umakart klasické lino,dnes jsou k dispozici i pěkné dekory ve formě dlaždic.
Ozvi se,jak pokračuješ!
JABRAKA
...že já, blbec, neposlechnu nikdy zkušenější......a musím všechno vyzkoušet na vlastní kůži...V sobotu jsem asi 3 hodiny drhla stěny umakartového jádra...koupelnu a WC, odstranila všechny poličky, háčky, teplomet a vše, co bylo na stěnách koupelny...většinou zbytečné...a jala se lepit na stěny vinylové samolepící dlaždice...Po nalepení zhruba 30 kousků mi náhle zazvonil telefon a já odešla na balkon spojit příjemné s nutným vyřízením hovoru, který trval cca 20 minut. Po návratu do koupelny mne málem trefil šlak...krom asi tří vytrvalých byly ony dlaždice popadanéééé...
...takže...jak že to říkal pan dochtor Štrosmajer?...kdyby blbost nadnášela...
To Pavana:
Zkušenosti jsou k nezaplacení.Zajdi do prodejny koberců.Kup si pár metrů dlaždičkového měkkého lina.Podle vlastního uvážení.
To lino nařezej přesně podle rozměrů stěn jen s 2 mm přesahem,aby se tam vmačklo.Nezapomeň vyřezat černé těsnící gumy,zabarvené pruhy zatři akrylovým tmelem.Pak natři stěnu disperzním kontaktním lepidlem a nech zaschnout.Pak natři lino a také nech mírně zaschnout.Nalepení by měli realizovat dva.zaválečkovat a připravit další stěnu.Za dvě hodiny není co dělat.
JABRAKA
Já jsem kdysi velmi, velmi dávno řešila podobný problém. Rozhodla jsem se pro samolepicí tapetu s mramorovým vzorem, ale věděla jsem, že bude problém tak velké kusy nalepit. A tak jsem tapetu nastříhala na čtverce o velikosti větších dlaždic a ty jsem pak lepila jednotlivě s přesahem (srazilo se, přesah byl nutný asi 1 cm). Výsledek byl moc pěkný, musela jsem vyzdobit koupelnu i mamce a řada lidí to napodobovala. Na stop jsme tehdy dávali takové ty polystyrénové desky, na podlahu čtverce lina - to se ale neosvědčilo, posouvaly se. Hodně taky pomohlo vyměnit hnusné umyvadlo za pěknou skříňku a odstranit nevzhledné doplňky.
Z druhé strany (kuchyně) jsem na umakart tehdy lepila režné plátno - nečistí se to dobře a taky se dost špiní, ale bylo to moc pěkné. Dalo se nalepit v kuse, ale dost se srazilo.
Děkuji za tip! Ta tapeta mne napadla také hned zkraje, kdy jsem hledala způsoby, jak tu koupelnu vylepšit...ale přesně stejný problém. Už při tapetování kuchyňských dvířek jsem měla problém, aby samolepící tapeta byla nalepená hezky, bez bublin, zkrabacení atd. Proto jsem variantu se samolepící tapetou do koupelny zavrhla...vyvztekala jsem se dost s tou kuchyní, představa tapetování té koupelny mne odradila od toho způsobu. Ale s tím nastříháním by to bylo lepší a snažší. Dnes jsem byla tady u nás v domě barev a tam mi zas radily nějakou penetraci na umakart a přes to, že mi namíchají jakoukoliv barvu. Na kousku umakartu tam měli ukázku...nevypadalo to špatně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.