Nejste přihlášen/a.
mám jistič 15V - zásuky, kolik utáhne W? mám byt 2+1 a jen jeden jistič na zásuvky a to 15V, mám strach pustit více věcí najednou, konvice 2000W, pračka, vysavač... mám ještě starou elektroinstalaci cca 40 let a staré černé jističe
Trochu to pletete, jistič je pravděpodobně 15 A (tedy pro proud do 15 ampér). Pokud je15A jistič v pořádku, utáhne 3450 W. Konvice by tedy neměla dělat problém, ještě máte slušnou rezervu. Ovšem pračku bych radši zároveň nezapínal. Jistič by to sice nějaký čas vydržel, ale delší přetěžování mu škodí a po čase bude vypadávat i při výrazně menším zatížení.
jističi nebo drátům se nestane nic. Problém bývá schovaný jinde. Slyšela jste někdy slovo rozběhový proud? Vysavač může mít příkon 1000W, ale ve chvíli rozběhu vždycky bere víc. Pračka nebo konvice dělají totéž. Jestli je v jednom okamžiku puštěná, pračka i konvice i mikrovlnka a vy zapnete ještě i vysavač, pak se může stát, že proud v jističi přesáhne povolených 15 ampér. Jistič udělá cvak a vypne se.
Zbavit se tohoto nefajnového problému není snadné. Nic pro kutily. Musíte zavolat elektrikáře, aby vyměnili jistič a s ním obvykle i dráty.
Ale nepropadejte panice. Jističů máte víc a zásuvky nebývají napojené všechny na jeden. Zásuvka pro pračku by měla být na jiném jističi, než zásuvky v kuchyni atd. Vyzkoušejte, uvidíte.
Jakze je to s tou elektroinstalaci? Mas tam Al nebo Cu?
40 let> hlina/med (prurez zil)> jistic na zasuvky 15A?
mám hliník, stáří cca 45let, co stojí ten barák, původní jističe, ty staré černé a opravddu jen jeden jistič na zásuvky v celém bytě, tj. 2 + 1 / tj. 2 pokoje, kuchyn, koupelna/
15A jistič
To me prave zarazi.
Pokud ten jistic 15A je jen na zasuvky jakej prurez ma hlinik? Zda se mi, ze nekdo udelal jen castecnou obnovu rozvodu:-/
Driv se na hlinu davalo 6A na svetla a 10A na zasuvky.
Neresis i toto poradte.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.