Nejste přihlášen/a.
Nedávno jsem sem vložil tenhle dotaz:
Na ohřev vody používám karmu. Karma je v kuchyni. Pokud pustím vodu v kuchyni (vzdálenost od karmy k baterii ja asi 1 m), karma krásně naskočí, voda teče dostatečně. Do koupelny je to potrubím od karmy cca 5 m a víc. Když pustím vodu v koupelně (vana, umyvadlo) tak voda skoro neteče, karma nenaskoří a když tak jen malý oheň/nejede na 100%. Slyšel sem že to může být zavzdušněný. Mohlo by to být i ucpaný (teoreticky) ale zkoušel jsem to profouknout. Oddělal jsem baterii u umyvadla, na odvod teplé vody z karmy jsem našrouboval hadici od sprchy a dal ji do kbelíku s vodou. Profoukl sem to a jasně bylo slyšet jak jde z kýblu s vodou vzduch/jak z vody jdou bubliny. Trubky tedy zacpaný rozhodně nejsou. Kdyby byla špatná vodovodní armatura tak by přece nenaskočilo ani to když pustím vodu v kuchyni. Už nevím co s tím. Taky prý má dost vliv vzdálenost od karmy k baterii. Donedávna mě vše šlo OK. Nevím, z ničeho nic najednou přestala teplá voda v koupelně týct. Když chci pustit teplou vodu v koupelně musím při puštění teplé vody jít pustit i vodu v kuchyni. Následně ji hned zastavím. To karma krásně naskočí a oheň zůstane hořet i když je voda v kuchyni už zastavená a teče jen v koupelně.
Zdroj: poradte.cz/...
Nyní vím kde je chyba. Bordel/plovoucí je hned za baterií (umyvadlo) v T kuse. Od něj ještě trubka pokračuje do vany. Když sundám baterie (vana+umyvadlo), trubky by měly jít krásně profouknout. Pokud chci profouknout teplou, nejde to, je poznat že je zacpaná. Studená jde pěkně. Po chvíli snažení se mi podaří teplou profouknout ale co se stane - zacpe se studená. Nyní je to obráceně. Teplou profouknu, studenou ne. Je jasné že tam něco plave. Díky tomu nenaskakuje karma. Může pomoct to (vyplavit to) když sundám baterii u umyvadla, dám před trubky kbelík a poté pustím vodu? Zkoušel jsem to perem, nějakej bordel vypadl a le furt tam něco je. Karma občas naskočí. Nebo nemáte nápad jak to dostat ven?
Ahoj.
Tak si to tu tak pročítám a rozhodně si myslím, že problém je s nejvyšší pravděpodobností v zarostlých trubkách. A když se v nich ještě povaluje (neplave) uvolněný vodní kámen, tak se někam posune a prostě ty trubky uzavře. Vzal bych několik metrů plastových trubek a udělal zkušebně nový rozvod po povrchu až tam, kde ten starý vychází ze zdi. Pokud to bude fungovat, jasně bude nutné to staré nahradit novým rozvodem. Jestli si to připevníš do sponek na zeď nebo do zdi, je už na tobě. Jde udělat cokoliv.
Dnes sem to dělal tlakem/vodou. Oddělal sem vodovodní baterii v kuchyni, našrouboval na vývod/závit odkud jde studená hadici od pračky. Na odvod teplé od karmy sem dal redukci, na ni našrouboval hadici. Potom sem pustil vodu. Kapku se něco tím tlakem provalilo. Měl sem v koupelně oddělanou baterii a škrábal tam při tom když tekla voda instalatérským perem. Zezačátku voda skoro netekla, po tom proškrábnutí perem to šlo líp ale nebylo to ono. Pořád tam něco je. Jelikož sem to dělal (ta baterie v koupelně byla oddělaná) pod vodou tak sem byl super vyplaven. Naštěstí vím v kterých místech to plave. Hned u baterie/za ní. Prostě ten bordel nemůže proplout těmi závity, jsou to takový kolínka. Nemůžu je odšroubovat. Klíčem to nejde, když na to mlátím přes dřevo taak taky nic. Su přesvědčen že kdyby se mi to podařilo oddělat že bych byl trochu dál a ten bordel (plovoucí) by se třeba vyplavil. Každej bordel vlítne vždy hned do baterky. X x sem měl z...u baterii. Ale prostě to do no vlítlo a beterka se vyčistila. Někdy to prolítne až na perlátor, někdy to zasviní kolenou baterie ale to jde vyčistit. Ale tohle bude něco velkýho a nemůže to prolízt tím kolínkem. Ty závity jsou vlastně takový kolínka.
Habin®, jak vidím, stále se potýkáš s problémem. Prosím tě jak staré je to potrubí, a jakou vodu používáš. To co jsem radil, byla reakce na tvé sdělení, že je v potrubí plovoucí bordel. Ale jak je vidět z tvých příspěvků, je problém jinde. Máš zarostlé potrubí, což není plovoucí bordel, to v každém případě, proto profouknuti, jak to nazýváš, tedy propláchnutí tlakovou vodou nepomůže. Kdyby to bylo tak jednoduché a tlak vody odplavil vodní kámen to by bylo hej. Druhý problém je s karmou. Pochopitelně tam je více možností nefunkčnosti, jak popisuješ. Za prvé, na vstupu do vodního dílu je sítko, to je nutné vyčistit, tvým šťouráním do potrubí nebyl problém ho zanést. Potom je to membrána. V jakém je stavu, to může být další příčina špatné funkce a musela by se vyměnit. Na vodním díle jsou volič teploty a výkonu. Otáčením ve směru hodinových ručiček se průtok snižuje, a tedy zvyšuje teplota a obráceně. Výměník také zarůstá vodním kamenem. Zkus ho dát nejdříve do jedné krajní polohy a pak do druhé, zda bude reagovat. Pokud chceš snížit možnost tvorby vodního kamene, je potřeba snížit teplotu. Dále je to perlátor, zanesený bordelem, tedy vyšťouraným vodním kamenem snižuje průtok a tedy správnou funkci karmy. Mimo jiné i ten zarůstá a to i na sítku umělém, tedy nekovovém. To vyčistíš tak, že ho pomoříš do octa, který rozpustí vodní kámen, a poté ho propláchneš proudem vody obráceně, než kudy jim voda proudí ve smontovaném stavu. Vzdálenost armatury (baterie) od zdroje, tedy Karmy má pochopitelně též vliv. V některých návodech je doporučení, jaká maximální délka je možná. Ten spojovací váleček, o kterém mluvíš, by měl být asi tou užší stranou nahoru, měla by to být Venturiho trubice.
Jinak upozorňuji na fakt, že "majitel plynového zařízení či odběratel plynu je povinen udržovat zařízení v takovém stavu, aby se nestalo příčinou ohrožení života, zdraví, či majetku osob, a v případě zjištění závady ji bez zbytečného odkladu odstranit. Provádění revizí a kontrol, včetně všech náležitostí o zpracování patřičných protokolů řeší vyhláška č. 85/1978 Sb., ve znění pozdějších předpisů."
Tak dnes sem přistoupil k radikálnímu řešení. 6 - 7 obkladaček šlo s..t. Musel sem to prokopat na trubku a byl děsněj problém (dalo mi to snad hodinu a víc) vytočit ty závity z trubky. Na teplý byla trubka asi z 1/4 úplně z...á pevným kamenem. Nátrubek/závit byl z...n tak z 1/3, možná víc. Je jasný že tlak vody s tím nemohl nic udělat. Si nedokážeš představit (ale asi jo jak to bylo tvrdý), chtěl bych vidět ty firmy co se chlubí že ti to vyčistí tlakem. Nevěřím, jedině nějak rozpustit, jestli to jde. Ale od vany teplou stále neprofouknu. Bude to v tom téčku nebo kousek dál v trubce. Dnes sem domluvil instalatéra. Prý příští týden. Naštěstí mám v domě 2 koupelny. Druhá dole v bytě je matky. Jinak, s tou armaturou, myslím že už má svá za sebou ale ještě táhne. Vydává divný zvuky/nevím jestli armatura nebo něco jinýho. Celej PO Mora 371 mám od roku 1997. Ale nejsu si jistej jestli tam byla měněna armatura. Instalatéra sem tu měl X x - skrz karmu. Není problém objednat novou/armaturu/tu si v poho vyměním sám. Ale tady je jistý že to dělala ta z...á trubka. Sítko v armatuře nemám. Ale můžu ho tam dát z jiný. Mám armaturu z PO Mora 370. To by mělo sedět. Ale armaturu teď neřeším. Nakonec, dal sem na vývod k umyvadlu čepky, umyvadlo je pryč. Ale když pustím vodu do vany a v kuchyni si pomůžu tak je to někdy OK. Někdy. S tou Venturiho trubicí sem sem si myslel že to tak má být. Mám to tak. Ten užší díl směrem nahoru, tam kde je talířek/jehla aby vznikl větší tlak ne? Nakonec, je tam vidět od tý díry na vodu jen maalá dírka tak sem si "selským" roztumem říkal když je tu tak malinkatá dírka ( v tom víku) tak k němu by měl jít ten váleček užší stranou. I když, (zase selským rozumem) o tý ztrátě karmy/tlaku na větší vzdálenosti je to starý. Ale vždy mi karma hořela super/jen hučela, když sem měl puštěnou vodu v koupelně. Na plnej tlak (voda) sem ji ani nemýval. Myslím v zimě jo. V zimě na plno, v litě tak na 2/3.
JO, potrubí - pozink je od roku 1998. Ale v celým baráku je pozink, barák má 51 let a nic. Ale to nejnovější (koupelna se dělala r. 1998 z kumbálu) se z...o jako první. Divím se že v r. 1998 (dávno se dělaly PVC trubky) tam dali pozink.
Jo jak sem psal o tý armatuře že mám armaturu z PO 370. V karmě mám samozřejmě k PO 371. Ta z PO 370 by tam neseděla/tekla by. Mám v dílně celou PO 370, na náhradní díly. Tedy jen něco. Ale můžeš použít např. výměník teplé vody. Jednou sem měl výměník u svý karmy totálně zacpanej tak sem tam dal Z PO 370. Pasuje i na PO 371. Asi před rokem sem sehnal za 1000 KČ úplně novej výměník, vždy se může hodit, co víš.
Ahoj, no jak je vidět, budeš muset vyměnit trubky. Nebude to logicky jenom v tom T kuse, ale zarostlé je celé vedení. Záleží na tom, který instalatér to dělal.
Jinak přesně tuto karmu jsem kdysi předělal na plynový kotel. Byla super, a makala (topila) víc jak deset let, než jsem se stěhoval. Vyndal jsem vodní díl, namísto něho jsem dal upravený sol-ventil. Nechal si od soustružníka vytočit takový malý váleček, stejný, jako máš na vodním dílu, v jeho horní části, do kterého zapadají ty tři šroubky, které ho drží. Ten jsem našrouboval na ten sol-ventil, provrtal jsem ho a osička toho magnetu zvedala jehlu. Pokojový termostat sepl, sol-ventil nadzvedl jehlu, jako to dělá ta membrána a zaplo se topení. Plyn jsem musel téměř zaškrtit, je v armatuře v plynové části, aby voda nevařila. To jenom jako vzpomínku, když jsi zmínil tu karmu.
Tak logicky to v tom T kuse být nemusí, uvidíme co na to instalatér. Byl bych rád ale kdyby to bylo v tom T kuse nebo v části trubky která je odkrytá. Kopat se mi nechce, komu by se chtělo. Navíc, teď dělám novou kuchyni a do toho mi "skočila"ta koupelna. Tak budu dělat věci najednou. Já tu koupelnu měl taky v plánu ale jen vybrousit roh komínu, zapravit pukliny tmelem a zamalovat. Je to tady tak prasácky udělaný, omítky, oni to snad vůbec nefilcovali. Na stropech sou viditelný kamínky.
JInak, k tý koupelně: Ten kousek bych si moh uříznout sám a viděl bych. Přece když bych to krásně od vany profoukl, zkusil to třeba tlakem vody, tak bych viděl jestli je to OK nebo ne. Ale zatím to nejde. Byl bych bez teplé do vany.
Karma je na 100% OK, krom asi vodní armatury. Ale tu si když tak koupím/objednám. Tys my myslím posílal návod na tu karmu, ten mám dávno na www najitej/staženej. Ale ono v něm dohromady nic není, tedy pokud tu karmu znáš jak svoje boty tak se dohromady nic novýho nedozvíš. Co třeba vím, nejčastěji se ti p...e vodní armatura, zacpe výměník a pod. Ale každej den díl se dá objednat/vyměnit. Krom snad plynu, to ti musí dělat plynař. Hořáky, plynová armatura...
Objednat to můžeš kdekoliv, např plynoservistodorov.cz/... ale sou jiný internetový obchody který to nabízej, tady u nás (Vyškov) je i kamennej obchod kde si to můžeš nechat objednat, někdy to i má na skladě.
Tak jsem tu měl jinýho instalatéra. Dělal to tlakovou pumpou a to tam narval daleko větší tlak vody než sá když sem to dělal hadicí od pračky tlakem vody který je v potrubí. Něco na 100% musel rozbít. Řekl bych že to bylo blízko karmy. V kuchyni voda tekla krásně/karma hořela, v koupelně mrtvo. Po tom jejich zásahu se nic nestalo. Pár hodin, možná jsem to nezkoušel, už nevím. Když sem pouštěl vodu v kuchyni vyvalilo se dost bordela, v koupelně u vany taky (umyvadlo je zašpuntovaný). Ale ta koupelna se uklidnila, co se týče bordela a neteče tam nic/bordel, v kuchyni vždy něco vyteče. Vždy něco vyteklo (bordel) ale ne tolik jako teď. V koupelně mi voda teče dostatečně, karma krásně hoří. Už to vyplavuju nějakej den. Uvidíme co to bude dělat dál. Ale ještě to mám domluvenýho jinýho instalatéra. Tento (co to dělal tou pumpou) dělá spíš nový věci. Rozvody a pod. Ten, se kterým to mám domluvený teď dělá spíš opravy a tvrdil mi že na 100% je to v T u umyvadla. Zdá se mi to divný. Kdyby to bylo tam, tepla do vany by netekla/karma by nehořela. A ten bordel by se nevyplavoval přece v kuchyni. Vždyť do kuchyně je to od toho T v koupelně asi 5 m. Psal jsem jak to mám, karma v kuchyni, baterie v kuchyni asi 1 m od karmy, od karmy k umavadlu asi 5 m, k vaně asi 8 m.
JJ, ta voda mi tenkrát dala zabrat. Instalatér řekl zaslepit T od karmy, jedna vede do kuchyně, druhá do koupelny. Zaslepit to do koupelny a od karmy natáhmout plastovou trubku - vrchem/po zdi. Když se ale začlo kopat, odkryly se u karmy jen 2 obkladačky, trocha malty a byly jsme u T. Když se T vyndalo bylo vidět jak je z...ý. Na zkoušku se to z koupelny profouklo, šlo to krásně. Dalo se nový T a voda do koupelny valí o 106.
Zdravím Vás, pravděpodobnost nějakého předmětu v trubce asi je, podle toho co píšete. Karma funguje tak, že na membráně, je tlak z obou stran. Jakmile otevřete kohoutek, tlak na jedné straně membrány poklesne, a ta tímto směrem vychílí plynový ventyl, a karma hoří, zjednodušeně řečeno. Jakmile je ale rozdíl tlaku malý, což je zapříčiněno např. ucpáním, membrána nereaguje. Nepíšete, zda se jedná o potrubí kovové, nebo novější plastové. U kovového se tvoří vodní kámen, hlavně u studniční vody, a zarůstá. Nepíšete o jaký "bordel" se jedná. Rozhodně vyšroubujte všechny armatury a proudem vody to zkuste protlačit. Pérem, jak říkáte se asi nikam moc nedostanete vzhledem ke kolenům, které tam budou, je to dost malý průměr, předpokládám, že 1/2 coule. Lepší postup v takovém případě by byl, odpojit karmu a propláchnout to směrem od ní k bateriím, bez těch armatur samozřejmě, aby jste ten "bordel" nenahnal do armatury karmy. Aby jste si nevyplavil byt, na konce pravděpodobně 3/4 coulové, na kterých je převlečná matka baterie našroubujte hadice s 3/4 převlečnou matkou, pak můžete proplachovat o stošest, tedy pokud máte možnot těchto převlečných matic s hadicovou koncovnkou. Ale jde to např ze starých hadic k pračce, mají stejný závit.
Nad tím tlakem vody jsem taky přemýšlel, nakonec, to je stará věc. Ale ať hledám jak hledám, žádnou vhodnou hadici nemoho nalézt .Jde o potrubí z pozinku. Myslím že člověk kterej má novodur žádný problémy nemá. Ještě mě napadlo vyzkoušet výměník tepla v karmě. I když by teoreticky neměla tedy naskočit i kuchyň. Ale jednou sem měl výměník totálně ucpanej. A přesto vody v kuchyni krásně naskočila, v koupelně ne. Tenkrát sem vyměnil výměník a vše a všude bylo OK. Tentokrát si na to pamatuju, bylo to ze vteřiny a na vteřinu. Teplá voda tekla/v koupelně, najednou přastala téct a dost. Nemůže mít i vliv špatná vodní armatura? Mě se to totiž v tý koupelně podařilo "profouknout" hubou. Jde obě krásně, teplá i studená. Pokud to někam nezalítlo. Ta vodní armatura: Je vidět že ve středu je na membráně otlačení od jehly. A je tam takový spojovací váleček. Na jednom konci je užší. Asi aby tam vzniknul tlak. Ten užší konec se dá do horního nebo do spodního dílu vodní armatuyry? Aramatura (možná karma) vydává někdy hrozný zvuky. Slyšel sem/mám to i zjištěný že pokud něco brání tomu aby se karma otevřela/rožnula má i vliv jak daleko je baterie od karmy. Pokud je blízko a něco tomu brání karma se rožne, pokud je baterie dál tak se karma nerožne. Sice sem nádovno zkoušel ten výměník vyčistit/byl čistej ale zkusím jestli se znovu nezacpal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.