Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu takto zapojit troubu a Myčku?

Od: pepikoid odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

jsem elektronik a mám platnou vyhlášku 50, ale s elektrikařinou (elektroinstalacemi) nemám žádné zkušenosti, proto se Vás potřebuji zeptat na radu. V panelákovém bytě jsem začal prováídět renovaci (nikoliv rekonstrukci) bytového jádra. Nyní řeším konkrétně kuchuň. Dříve zde byla pouze kombinovaná plynová kamna se sporákem na ply. Nyní potřebuji zabudovat vestavnou elektrickou troubu a myčku nádobí. Proto budu muset vytvořit 2 dodatečné zásuvky pro tyto spotřebiče. Napadla lne možnost udělat vývody kabelů pro zásuvky z věnečků, které jsou umístěny nad linkou. Elektroinstalace je v hliníku, nicméně přívodní kabel od jističe do věnečků je 2,5mm Cu. A právě k tomuto kabelu bych připojoval obě zásuvky. pro každou bych táhnul 2,5 mm Cu drát zvlášť. Jistič bych zatím neřešil. potřebuji to zatím jen rychle zprovoznit a zaklopit sádrošem. Koupil jsem třížilový kabel s PE vodičem. Ale věnečky jsou zapojeny ve smyslu TN-C, takže svorku pro PE vodič nemají, místo toho je tam pouze PEN (zelený vodič, kombinující funkci PE a N vodiče). Mohu z čistě funkčního hlediska zapojit PE vodič na svorku PEN společně s vodičen N? Jde mi o tom, že až bude hotová hrubá rekonstrukce, tak bych předělal elektroinstalaci aby odpovídala platné normě, ale nyní na to nemám prostředky a potřebuji rychle bydlet, proto volím tuto cestu.

Děkuji za připomínky a odpovědi.

Mohu takto zapojit troubu a Myčku?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

No, v podstatě to tak udělat můžete. Jen není úplně nejlepší tyto energeticky poměrně náročné spotřebiče mít na jednom okruhu. Ke každé té zásuvce by měl být samostatný kabel přímo od samostatného jističe. Taky není dobré onu krabici schovávat kamsi pod sádrokarton. Musíte počítat s tím, že do ní časem polezete (třeba dotáhnout šrouby, nebo vyměnit ten dvoužilový kabel za třížilový). Zásuvky zapojte třídrátově, rozdělení PEN na PE a N proveďte v oné krabici. Když to ale zapojíte klasickým "nulováním", nic se v tomhle případě nestane, chránič stejně nemůžete použít (jen si zkomplikujete život, až budete dělat rekonstrukci elektroinstalace).

hodnocení

4x
Podobný problém řešil podobný Nick
poradte.cz/...
Magdon to trefil...
pepikoid
hodnocení

Jo, to jsem byl také já. Jen jsem změnil plán a chci i myčku.

:)

pepikoid
hodnocení

A ještě doplňující dotaz. Mohu pod jeden šroubek na věnci umístit 2 vodiče?

Jo.

doplněno 08.02.16 14:29:

Ale musí mít stejný průřez.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]