Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Již rok řeším problém se spaním. V celém bytě se objevují akustické rázy / dunění. Objevuje se to nepravidelně. Ležíte na posteli a máte pocit, že uvnitř běží potichu nějaký porouchaný větrák nebo co. Navíc při tom lehce duní v uších. Jako doprovodný efekt jsem zaregistroval hučení ve stoupačce. Nikdy před tím to v bytě nebylo.
Můžete pomoci? Děkuji.
Dobrý den, to vyvolává dost otázek. Slyší to ještě někdo jiný nebo pouze Vy? Máte sluch v pořádku? Jaká událost se stala s domem (nebo v jeho okolí) před rokem?
Je to RD nebo bytový (např. panelák)? Je to pouze v noci? Nedělá to vítr? Děje se to v každém ročním období (i mimo topnou sezónu)? Nedělá to nahřívání bojleru? Zdravím!
doplněno 05.10.15 14:25:Takže, je to větší dům, ale ten zvuk je pouze ve Vašem bytě. Předpokládám, že pračku v chodu jste již slyšel, tak to by poznat šlo. Může to být z toho bytu nového nájemníka (např. dunivá hudba, bojler, pračka, chození po plovoucí podlaze bez koberců). Píšete i o stoupačce, tak jděte po zvuku, jestli je jeho intenzita někde jiná. Mělo by jít poznat, zda jde zvuk např. podlahou nebo stropem či stoupačkou (kam má někdo vyveden ventilátor).
doplněno 05.10.15 15:38:cezo1 - možná to dělá to odsávání, ale proč to slyšíte pouze Vy (a jen v noci)?
doplněno 05.10.15 17:15:Jen upřesním - tazatel píše, že se takto děje v zimě i v létě, tak to nebude mít spojitost s topením.
Zdravím. Tak rychlou reakci jsem vážně nečekal. Bydlím v cihlovém obytném domě, není to klasický panelák. Děje se to v létě v zimě, s topením to zřejmě nemá souvislost. Jediná nová věc je, že se loni nastěhoval nový nájemník a samozřejmě stavební úpravy dělal. Obešel jsem rovněž všechny sousedy, nikdo nic. Nejvíce mě mate ta nepravidelnost, že to nemohu spojit např. s topením v zimě .
Třeba si dal v kuchyni na podlahu dlažbu bez předepsané zvukové izolace. A lednička stojí přímo na ní.
Vážně netuším, proč je to pouze u mě. A nebo mi to sousedi, když jsem s nimi hovořil zapřeli. Třeba nechtějí přiznat, že také nespí. Měl jsem tu ředitele MěBP, starostu, Polici (původně jsem uvažoval o nějakém spotřebiči od sousedů) a nic. Ty byty jsou staré, hluk tu lítá naprosto nepředvídatelným způsobem, nejsou izolované vůči ničemu. Byl jsem dokonce u doktora na vyšetření, zda nemám nějaké hlukové halucinace. Uši mám v pořádku. Když jdu spát jinam, usnu jak mimino. Je to celé záhada. Když jdu v noci po schodech nahoru, zvuk je silnější. Naopak ve sklepě je klid. Doufám, že se to nějak objasní.
První otázka: slyší to i někdo jiný?
Pokud ano, tipl bych si na nějaké zařízení v domě, první co mě napadlo je v paneláku odsávání. Třeba opotřebovaná ložiska u ventilátoru. Když je ten hluk slabý, tak přes den není slyšet, jen v nočním tichu. Nebo hlučná lednička u sousedů, třeba se dotýká nějaké trubky a ta přenáší zvuk. V rodinném domku to může být třeba čerpadlo u kotle. Ale to jsou jen spekulace, já v tom domě nebydlím.
To odsávání bude zřejmě dobrá stopa. My máme na střeše dva velké větráky, pro každou stoupačku jeden. Našel jsem si tu problém a když vyměním jména, tak ta paní píše prakticky o tom samém, co já. Je možné, aby to dělal vysílač od kabelovky nebo ten centrální větrák?
Problém: poradte.cz/...
A řešení: poradte.cz/...
Je možné, aby to dělal vysílač od kabelovky nebo ten centrální větrák?
S hučením ve stoupačce mám své zkušenosti, hlavně v podobě bezesných nocí. Objevuje se pouze v zimě, což je asi důvod, proč "to nikdy v bytě nebylo" - jestli tam bydlíte krátce tedy. V různých intervalech, ale vždy stejně dlouhé, mnohdy připomíná takové to lehce zrychlenou práci bubnu pračky, ale pračka to určitě není (ozývá se s krátkými pauzami celou noc, začíná mezi 21-23, utichá k ránu).
Po tom, co to je, se už nepídím, byla jsem u pár lidí za blázna. Když se to ozve, aplikuji "vyklidnění se", naprostou relaxaci všech svalů, naučila jsem se to zvládat. Prostě jsou někteří citlivější a někteří méně citliví na tyhle věci. Mohlo se u Vás v životě něco stát, co by Vás udělalo náchylnější ke zvukovým projevům? Expřítel říkal, jo, když se hooodně pozorně zaposlouchám, tak to slyším, ale jinak to nikdy sám od sebe nevnímám.
doplněno 05.10.15 16:14:Aha, už koukám, že tam nově nejste. No, já to hučení ve stoupačkách řeším již 3. zimu a ve dvou bytech. Naprosto stejné hučení, jen v zimě. Resp. v topné sezóně chci říct. Tady v novém bytě to začalo hned jak se začalo přitápět.
doplněno 05.10.15 16:22:Dálkové topení je co? Vlastní kotel asi ne, že? Protože ten máme ale v min. paneláku vlastní nebyl a taky to hučelo :-/
Vy asi máte dálkové topení. Já jsem se začala loni v zimě pídit po hučení. Vypátrala jsem, že sousedi nade mnou, mají nový kotel a ten má čerpadlo, které je u mě slyšet a u nich skoro vůbec. V létě jsem také pátrala po zvuku jako stará ledička. Jen v obýváku. Byl to malý ventilátor postavený u sousedů nahoře, uprostřed obýváku. A to máme cihlák! Vypadala jsem jako blázen, když jsem zjišťovala, co to je.
cez01, tož to vás lituju. To musí být peklo! Pozvat na noc hygienu, ať změří sílu hluku?
Zdravím. Dálkové topení nemám, topím plynovými topidly (Vafky), v koupelně je průtokový ohřívač. Kotel tady nikdo mít nesmí, tak mi to tvrdí na MěBP. Samozřejmě je možné, že si nějaký magor dal načerno třeba místo karmy malý turbokotel rovnou na stoupačku. Všichni sousedi však tvrdí, že kotel nemají a to samé mi řekl ředitel MěBP. A hlavně bych nespal minimálně od půlkyy září, každou noc, protože v noci byla zima. Proto opouštím tu spojitost s topením a hledám jinde. Ty větráky na střeše nebo nějaká ventilační jednotka u někoho v bytě mi na to pasují daleko lépe.
Jen doplním ohledně nepravidelnosti. Tři týdny klid a tento víkend "dunění". Z pátku na sobotu jsem nespal od 1:15, ze soboty na neděli a z neděle na dnešek prakticky vůbec. Mění se doba, kdy to začíná i průběh. Někdy to přichází a odchází a jindy jde o souvislý úsek. Třeba celou noc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.