Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronajmuti bytu

Od: rozarka853 odpovědí: 3 změna:

dobry den,prosim o radu.chtela bych se odstehovat ze sveho bytu nekam pryc,s rodinnych duvodu a proto bych chtela byt v ve vlastnictvi mem a mych nezletilych deti pronajmout sve dceri s prvniho manzelstvi.jak mam postupovat a kam bych mela informace o mem stehovani a pronajmu bytu me dceri,podavat?mohu si prehlasit jinam trvale bydliste kdyz vlastnim byt ktery chci pronajmout dceři?dekuji za nazory a rady.s pozdravem rozarka853

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, také mám dojem, že zde nedávno byla podobná otázka nebo dokonce Vaše.

U normální náj. smlouvy bych Vám poradil, ale v tomto případě Vám radím zajít za právníkem pro přesnou informaci, jak sepsat tu náj. smlouvu. Byt má tři vlastníky a z toho jsou dva nezletilé děti. Tak, ve smlouvě by měl být zřejmě plný počet vlastníků, ale dítě ji podepsat nemůže. Dítě také nebude podávat daň. přiznání k příjmu z pronájmu a platit daň. Možná by to vyřešila plná moc, ale zase ji zřejmě nemůže podepsat dítě. Vy jste zákonný zástupce svých dětí, ale snad není možné podepsat se na plnou moc dvakrát. Další věc je ta, že Vaše první dcera a potencionální nájemce, nebude zřejmě s tou náj. smlouvou úspěšná při žádosti o příspěvek na bydlení (myslím, že i o to Vám/jí jde). Taková smlouva je asi považována za fiktivní a úřad příspěvek zamítne. Takže, toto si vysvětlete s právníkem (advokátem).

Zdravím!

doplněno 18.07.15 09:38:

Zde je podobná otázka s řadou odpovědí - no, ale asi ji budete již znát: poradte.cz/...

doplněno 18.07.15 16:21:

ivzez - dotaz jsem našel a myslím, že je od stejné tazatelky. Ovšem, s tou náj. smlouvou si v tomto případě nevím rady. Nějaké řešení snad existuje, tak by mohl poradit advokát. A to ani neuvažuji, jaké spory by to mohlo vyvolat v rodině, když jde o majetek i peníze a děti jsou z jiných manželství.

doplněno 19.07.15 08:48:

ivzez - ano, zdá se, že je to opravdu dost složité a také neznáme všechny okolnosti, vztahy a dokumenty. Myslím, že si tazatelka musí vzít všechny doklady a "papíry"a zajít za právníkem nebo viz Vaše rada.

iz*

Já jsem se k té nájemní smlouvě nechtěla moc vyjadřovat,

podle mne to může být dost složité.

Zákonný zástupce dětí nemůže své děti zastupovat v případech, v nichž by mohlo dojít ke střetu zájmů.

Pokud by matka chtěla pronajímat byt, který nepatří pouze jí, bude děti muset zastupovat někdo další (pravděpodobně OSPOD) a bude nutné získat souhlas soudu. Část peněz (odpovídající podílu dětí) z pronájmu by matka pravděpodobně musela dětem ukládat, majetek dětí řádně spravovat, ... uzavření smlouvy se starší dcerou by se muselo řídit obvyklým nájemným v místě, aby nepoškozovala mladší děti.

(Prostě je tam toho víc.)

Možná by nebylo od věci, kdyby se matka předem zašla poradit na OSPOD.

___

Také si myslím, že jde o stejný problém stejné tazatelky.

iz*
hodnocení

1x

Rozárko,

můžete nám sem prosím dát odkaz na svou první otázku?

Ráda bych si ji před odpovědí připomněla.

Prozatím:

Trvalý pobyt (zákon nezná "trvalé bydliště") si můžete nahlásit jinam i když máte ve vlastnictví jiný byt. Jenom musíte doložit oprávněnost užívání bytu, do kterého se budete chtít přihlásit (např. nájemní smlouvou na své jméno).

Informace o stěhování nehlásíte nikam (maximálně zaměstnavateli, pokud od něj budete chtít na stěhování volno). Změnu trvalého pobytu byste po výměně občanky měla oznámit zaměstnavateli, zdravotní pojišťovně, své bance, a těm, s nimiž jste v nějakém (např. obchodním) vztahu – tf. operátorovi, poskytovateli připojení k internetu...

doplněno 18.07.15 03:24:

Oprava:

... a těm, s nimiž jste v nějakém smluvním vztahu.

Doplnění:

Zaměstnavateli, zdravotní pojišťovně, úřadu práce (případně dalším úřadům)

byste změnu měla oznámit do 8 kalendářních dnů.

doplněno 18.07.15 15:58:

Bene,

přesně ten dotaz jsem mínila, ale nedařilo se mi ho najít.

Jste šikovnější (–:

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]