Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronajmuti bytu

Od: opicka odpovědí: 10 změna:

dobry den čtenáři.chtela bych vas požadat o radu.vlastnim byt s nezletilymi dcerami oni dve vlastni polovinu po otci a ja druhou polovinu bytu.jelikož se v tomto bytu necitime dobre a psychicky nas to vycerpava po smrti manžela a otce,tak chceme jit do podnajmu jinam abysme trochu zmenšily naše trapeni,a chci aby v nasem bytě bydlela zatim moje dcera s prvniho manzelstvi.,ale nevim zda ji mohu byt jakoby pronajmout na smlouvu nebo ji sepsat jen bydleni za veskere poplatky,aby mohla brat davky na bydleni aby to vse s dvema detmi utahla.poradte prosim kdo mate nejake zkusenosti.dekuji za rady s pozdravem opička

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, přesné řešení neznám, ale popíši Vám situaci z mého pohledu. Byt má tři vlastníky a z toho jsou dva nezletilé dcery. K sepsání náj. smlouvy by měla být domluva všech vlastníků a budou ve smlouvě jako pronajímatelé. Za nezletilé dcery zřejmě můžete podepisovat Vy (snad=?). Vaše první dcera (nájemce bytu) dostane pouze takový příspěvek, jaké prokáže náklady na bydlení. K tomu bude potřebovat náj. smlouvu, kde bude rozepsáno, kolik činí nájem a kolik činí služby. To nájemné by nemělo být pouze fiktivní, protože Vy ho musíte zdaňovat daní z příjmu. Takže, jak to dobře vyřešit nevím, ale tolik můj náhled situace, který Vám třeba pomůže.

Je to asi komplikovanější. I ten příjem z nájmu se vlastně bude dělit na 1/2 a dvě 1/4. Zdravím!

doplněno 21.06.15 17:54:

Já tam právě vidím ten problém v nezletilosti dcer. Sice můžete byt přenechat dceři i bez placení nájemného (tím se vyřeší smlouva, příjem i daně), ale ona dostane příspěvek jen za prokázané náklady, tedy, za služby. Počkejte si na další rady.

doplněno 21.06.15 18:52:

opicka - Vy si můžete nechat podepsat plnou moc od dcer na nakládání s bytem a jeho správu. Ovšem, nevím, zda může podepsat plnou moc nezletilá osoba. Potom by byl jen jeden pronajímatel (Vy) a jeden nájemce (první dcera). Příiem se daní na formuláři k dani z příjmů (do konce března následujícího roku) a sazba je 15 procent. Příiem z pronájmu se uvádí v příloze č. 2 a vlastně se přičítá k Vašim jiným příjmům. Je tam možné uplatnit i náklady.

opicka
hodnocení

dekuji za radu myslim ze to komplikovanejší bude nechci na tom vydelavat jen chci najit dobre řešeni pro naší situaci.Chtela jsem puvodne byt prodat a koupit jinde jiny ale bohuzel to prodat nemohu dokud dcery nebudou plnolete.stejne moc děkuji

u18vew8
hodnocení

0x

Pokud jí byt poskytneš a smlouva o nájmu bude pouze fiktivní, tedy nebudeš vyžadovat platbu, tak se jedná o trestný čin. (pokud bude vyžadovat doplatek na bydlení, nebo jinou dávku)

Pokud jí byt pronajmeš "zdarma - jen za poplatky", tak se můžeš v budoucnu dostat do problémů, protože špatně spravuješ majetek svých nezletilých dcer. Mohou tě žalovat a požadovat náhradu škody. Je to sice málo pravděpodobné, ale možné.Záleží jaké máte vztahy v rodině a jaké budou v budoucnu.

Proto já bych sepsal normální nájemní smlouvu, kdy částka za nájem bude v místě obvyklý. Dcera dostane doplatek na bydlení a ty celý nájem. Po zaplacení daně z příjmu, ti zbydou peníze, které použiješ pro sebe a své dcery s druhého manželství.

opicka
hodnocení

moc děkuji,proto tu prosim o rady abych vedela jak co mam udelat aby vše bylo tak jak ma byt.tak tedy najemnismlouvu a to nahlasim na financnim urade nebo kam se obratit?nikNikdy jsem najemni smlouvu nepsala ani v najmu nebyla takze jsem uplny nováček takže jsem vdečná za každou radu.

opicka
hodnocení

.A nevite jak vysoke dane se plati? dekuji

nikdo*
hodnocení

0x

A co sepsat podnájemní smlouvu? To není nic proti ničemu. Pokud jste někde zaměstnána, tak Vám snad účetní s daňovým přiznáním poradí. Vykašlete se na nějaké náklady a zdaňte to paušálem. Co to je, Vám snad taky poradí.

Co nechápu, proč by jste to nemohla prodat? Je přece blbost, nebo chcete-li proti zdravému rozumu, aby jste musela čekat s prodejem na plnoletost dcer.

Nicméně, najít jiné bydlení si můžete, a pronajmout byt taky. Myslím, že tomu nic nebrání.

u18vew8

Jak se říká, mluviti stříbro, mlčeti zlato.

1. Podnájemní smlouvu nemůže sepsat, protože není nájemník.

2. Prodat cizí nemovitost jde většinou těžko. V tomto případě je potřeba souhlas soudu.

buss

Tazatelka je s dcerami jak píše vlastník bytu. Tak jaká podnájemní smlouva? Účetní znalost OZ, pochybuji. Tazatelka chce byt prodat? Načtěte si OZ.

buss
hodnocení

0x

Je to váš byt s dcerami (nepíšete vl. dům, SVJ, asi ne družstvo) tak tam nechte bydlet koho chcete. Nerozumím tomu na smlouvu nebo jen bydlení. Byt jí pronajmete, vizte OZ. Jak se domluvíte na poplatcích je vaše věc, smlouva jiná. V každém bytě někdo jednou umře.

iz*
hodnocení

0x

Chápu Vás, že se z bytu chcete odstěhovat,

musí to pro Vás i pro děti být náročné.

Ale podle mne by mohlo být schůdnější pronajmout byt za obvyklé nájemné někomu cizímu.

Setkala jsem se s tím, že úřad v případě příspěvku na bydlení neuznal nájemné žadateli,

který měl pronajatý domek od své matky (matka bydlela v jiném bytě) s odůvodněním, že to je nemorální ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]